Skip to content

Nederweerter lifeguards over hun bijzondere zomerbaan

17 juni 2020 | 11:46
Sander van Gog

Een EHBO en een rood-gele ‘Lifeguard On Duty’-vlag worden gehesen, de strandjeep zet de boot vaarklaar aan de waterlijn en de weersvoorspelling met de getijden wordt op het bord bij de duinovergang gekrijt. “Goedemorgen Centrale Post Nieuwvliet, Post 60 opent voor vandaag” luidt het over de communicatie. Hiermee start de werkdag van de 7-koppige bemanning van de strandpost in Breskens.

In de weekenden vanaf Pinksteren t/m half september en ook doordeweeks in juli en augustus, bewaken dagelijks zo’n 30 strandwachten uit het hele land verdeeld over 5 posten de stranden van de gemeente Sluis. Ook enkele Nederweerter lifeguards reizen al jaren ‘s zomers af naar dit mooie stukje Nederlandse kust. Voor Vera Moonen en Sander van Gog is dit inmiddels het 7e jaar dat zij hier hun vakantie doorbrengen. Hoe zijn zij aan deze bijzondere bijbaan gekomen en hoe ziet een gemiddelde dag aan het strand er voor hen uit?

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust

Veel scholieren zoeken voor de zomer een baantje in de horeca of supermarkt. Hoe zijn jullie er destijds bij gekomen om strandwacht te worden en wat houdt het werk na zoveel jaar nog leuk?
Vera – Voor mij was het eigenlijk best een logische stap. Zolang als ik me kan herinneren zwem ik bij Reddingsbrigade Nederweert. Daar krijg je met verschillende diploma’s spelenderwijs alle vaardigheden aangeleerd die je aan het strand in de praktijk kunt brengen. Ik kende al mensen die aan het strand werkten, dus ik kon niet wachten om daar ook aan de slag te gaan. Het voelt eigenlijk niet echt als werk, ik ga nooit met tegenzin naar de post. Je mag de hele dag in de buitenlucht doorbrengen aan en op zee en je kunt ook nog iets betekenen voor alle strandgasten die daar van hun vakantie aan het genieten zijn. Dit deel ik samen met mijn collega’s wat een grote vriendengroep is van mensen uit alle windstreken van Nederland. De camping in Cadzand waar we samen verblijven is een tweede thuis geworden waar ik ieder jaar weer met veel plezier naar terugga.

Sander – Naast de mooie omgeving en de gezelligheid met collega’s blijft het werk ook ieder jaar uitdagend. Wanneer je als strandwacht begint, krijg je de kans om ervaring op te doen op alle posten in het gebied. Bij RSG Safety, de organisatie waarvoor we werken, is het belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk alle aspecten van het werk leert kennen. Zo leer je al in je eerste jaar om onder begeleiding van ervaren schippers op zee te varen. In de jaren daarna heb ik mijn kennis uitgebreid door het halen van diploma’s als Lifeguard Beach, Reddingsbrigade Chauffeur en bijvoorbeeld het vaarbewijs. Hierdoor krijg je steeds meer verantwoordelijkheden op een vaste post, waar je kunt doorgroeien tot postcommandant als dat je ambitie is. Dit jaar mag ik voor het derde jaar op rij de rol van algemeen postcommandant vervullen, hiermee heb ik de leiding over alle 5 de posten en alle medewerkers in ons gebied. Ik ben trots op wat ik de afgelopen jaren heb bereikt en de unieke kansen die ik heb gekregen. De groei die je doormaakt en de afwisseling in het werk, zorgen er voor dat het ieder jaar leuk en uitdagend blijft.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag aan het strand er uit?
Vera – Aan het strand is geen werkdag hetzelfde, dat maakt het ook zo leuk. We beginnen ’s morgens om 11:00 met het openen van de post. Op regenachtige dagen zijn we ook aan het werk, maar dan ligt de focus meer op opleiding, trainen en onderhoud van de post en materialen. Wanneer het zonnetje schijnt en er mensen naar het strand komen, zijn we vooral bezig met preventief patrouilleren te voet, met de fiets, per boot, waterscooter of auto. Sommige dagen ben je blij dat je iemand kunt helpen met een splinter in z’n voet, maar bijvoorbeeld tijdens de hittegolf van vorig jaar, rende je de hele dag heen en weer voor mensen die onwel werden van de hitte.

Als de werkdag er om 19:00 uur op zit, keren alle strandwachten terug naar onze verblijfplek op de camping. Een wisselende groep kookt voor iedereen waarna we gezellig met z’n allen eten aan het kampvuur. Daarna valt er altijd iets te beleven. Van een vriendschappelijke wedstrijd met onze Belgische collegastrandwachten tot een ijsje eten in Knokke of een avondje naar de bioscoop. Gezelligheid gegarandeerd.

Wat is het leukst aan het werk op het strand?
Sander – Tijdens het werk zit ik het liefst als chauffeur op een van onze auto’s. Wanneer er een reddingsactie is, zul je als auto namelijk bijna altijd ingezet worden. Dit kan zijn voor het brengen van materialen, het bieden van extra mankracht of het verzorgen van noodzakelijk vervoer over het strand. Als chauffeur krijg je vaak de leiding en dus moet je snel situaties overzien en beslissingen nemen. Daarnaast werk je nauw samen met andere hulpdiensten, zoals de ambulance, de kustwacht of de KNRM. Dit is iets wat we regelmatig oefenen, dus het is mooi om dit in de praktijk toe te passen om te zorgen voor een veilige en goede afloop. Tevens vind ik het leuk, nu ik er al een aantal jaren kom, om de nieuwe generatie lifeguards op te leiden en wegwijs te maken op het strand en onze posten.

De vraag die iedereen zich natuurlijk afvraagt; heb je al eens iemand moeten redden?
Vera – Ik heb zelf nog nooit iemand uit het water hoeven halen. Het is in ons werk belangrijk om gevaarlijke situaties te voorzien, zodat je mensen kunt waarschuwen voordat ze in de problemen komen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Op en rondom het strand komen echter wel regelmatig incidenten voor waarbij we EHBO moeten verlenen. In Zeeland staat er niet binnen enkele minuten een ambulance op locatie en op het strand kunnen ze natuurlijk al helemaal moeilijk komen. Het geeft wel voldoening wanneer je op die momenten snel en met de juiste materialen de hulp kan bieden die iemand nodig heeft. Dit kan zijn een pleister plakken op de post, maar ook een reanimatie op een strandpaviljoen. Naast dat het werk enorm leuk is, moet je hier wel altijd op voorbereid zijn. Daarom oefenen we dit soort situaties regelmatig. Wanneer er dingen voorvallen die heftig kunnen zijn voor betrokkenen heb je ook echt steun aan de groep van zo’n 50 mensen met wie je daar bent. Of de afloop nu positief of negatief is, we werken binnen een hecht team en je kunt altijd bij iedereen terecht wanneer je hier behoefte aan hebt.

Als lifeguard train je vaardigheden waar je je hele leven wat aan hebt. Je leert om (pro)actief bezig te zijn, intensief samen te werken met verschillende mensen en (wanneer je wat ervaring hebt opgebouwd) de leiding te nemen wanneer er iets voorvalt. Skills waar je ook na de strandwacht en je studententijd nog heel veel aan hebt. Mocht je interesse hebben in deze bijzondere bijbaan? Je hoeft niet alle diploma’s te hebben om aan het strand aan de slag te mogen gaan. Wel is het belangrijk om in het bezit te zijn van een EHBO diploma en om regelmatig te zwemmen. Reddingsbrigade Nederweert biedt beide aan. Bij de brigade kun je de beginselen van het reddingszwemmen onder de knie krijgen om deze vervolgens uit te bereiden en toe te passen in de zomer aan het strand. Neem via www.reddingsbrigadenederweert.nl contact met ons op voor meer informatie of kijk eens op www.wordooklifeguard.nl

Ben jij sportief en weet je van aanpakken? Bij interesse is er altijd een mogelijkheid om deze zomer langs te komen en wellicht een of enkele dagen mee te lopen.

Tot op het strand in Zeeuws-Vlaanderen!

Vera Moonen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie