Skip to content

JAN stelt vragen over overlast ratten in Nederweert

19 juni 2020 | 12:16

De laatste tijd ontvangt de fractie JAN regelmatig meldingen van bewoners omtrent overlast van ratten in de wijken rondom de Laurierstraat en Tichelveld. ”De aanwezigheid van ratten is schadelijk voor de volksgezondheid omdat ze dragers zijn van bacteriën en ziektekiemen en kunnen daarmee de ziekte van Weil, paratyfes, pest, voedselvergiftiging en huidziekten veroorzaken,” aldus de fractie in een brief aan de het college van B&W van de gemeente Nederweert. ”Bij grote overlast van ratten is het in eerste instantie de plicht van de gemeente om in het kader van het gevaar van de volksgezondheid een inspectie uit te voeren.’

Vragen fractie JAN over overlast ratten

Onderstaande vragen zijn door de fractieleden; Marcel Vossen, Kevin Bax, Carin Sieben, Peter van Lierop en Pascalle de Rooij ingediend bij het college van B&W.

  1. In hoeverre is bij uw College bekend dat er een rattenprobleem is in de wijk Laurierstraat-Tichelveld en kan aangegeven worden hoe groot het probleem is en welk type ratten het betreft (zwarte of ook bruine ratten)?
  2. Op welke wijze heeft de gemeente de afgelopen jaren het reeds bekende rattenprobleem aangepakt in de wijken Laurierstraat en Tichelveld?
    1. Op welke wijze heeft de woningbouwvereniging bijgedragen aan deze aanpak?
    2. Met welke regelmaat zijn deze acties uitgevoerd/herhaald?
  3. De gemeente erkent het probleem van de gebreken in de dakconstructies in de Laurierstraat. Zijn er daadwerkelijk verbeteringen doorgevoerd t.a.v. de dakconstructies binnen deze wijk?
    1. Zo ja, hoeveel van deze dakconstructies zijn reeds aangepakt?
    2. Zo nee, is inzichtelijk om hoeveel gebrekkige dakconstructies het überhaupt gaat?
    3. Worden huiseigenaren van voormalige “woningbouw-woningen” meegenomen in deze aanpak? Zo ja op welke manier? Wij proeven namelijk wel bereidheid voor een gezamenlijke aanpak!
  4. Is de gemeente het eens dat de problematiek de laatste jaren dusdanig is toegenomen in bovengenoemde wijken dat een “individuele aanpak” door een ongediertebestrijder niet meer afdoende is?
    1. Zo ja, kan men aangeven hoe groot het huidige rattenprobleem is? Hoeveel meldingen zijn ontvangen vanuit deze wijken?
  5. Worden de inwoners in deze wijken actief geïnformeerd door de gemeente over hoe zij een melding kunnen maken?
    1. Zo ja, op welke manier vindt deze communicatie plaats?
  6. In hoeverre heeft het dierentuintje in de wijk mogelijk invloed op het rattenprobleem? Deze dieren worden regelmatig bijgevoerd door inwoners waardoor overtollig voedsel dat blijft liggen mogelijk ratten aantrekt.
  7. Welke concrete acties worden door de gemeente uitgevoerd in de omgeving van de Bengele om zwerfvuil tegen te gaan?
  8. Groen aanplant is een ideale plek voor ratten om zich te verschuilen en volop aanwezig in en om de wijk van de Laurierstraat. Is er een manier om met behoud van groen deze aanplant minder aantrekkelijk gemaakt worden voor ratten?
    1. Mogelijk kan dit in combinatie met het gebrek aan parkeerplaatsen in de wijk worden aangepakt door het e.e.a. te herinrichten?
  9. Zijn er meer plekken binnen de bebouwde kom van de diverse dorpskernen waar sprake is van grote overlast door ratten?

Advertentie

21 Reacties

  1. Stel niet van die stomme vragen maar doe er wat aan. Jullie zitten in de gemeente, kom met oplossingen ipv tijdrovende vraagstukken. Besluitloze partij.

    • Meer eens dan dit kan ik het niet zijn!

    • Burger in het buitengebied , ik ben het helemaal eens met je. Ber heeft meer dan gelijk.

  2. Anticonceptie middel voeren in daarvoor bestemde bakjes waar alleen de rat of muis bij kan. Ze eten hiervan kunnen gewoon hun natuurlijke driften uitvoeren ze worden alleen niet meer zwanger. Sterven daardoor vanzelf uit.

    • Fout. De rat of muis wordt gegeten door de roofvogel, of andere predatoren. Die worden vervolgens ook onvruchtbaar. En de lijken van deze dieren worden weer opgegeten door aaseters, die ook weer onvruchtbaar worden. En linksom of rechtsom komt het bij de mens.

  3. en wat dachten jullie, van de tuinen in de julianastraat.???

  4. Dit is een mooi voorbeeld hoe ‘de wal het schip gaat keren’. Nu in de bebouwde kom en straks ook op het platteland. We willen meer groen, meer diversiteit en meer ‘natuur’. Tegelijkertijd ook minder landbouw, minder bestrijdingsmiddelen, minder stank en minder boeren. We vergeten echter wie het allemaal moet gaan beheren. En wie het uiteindelijk moet gaan betalen. De beste natuurbeheerders zijn agrarisch actief. Laat ze doen waar ze goed in zijn!

    • Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een beleid dat gericht is op meer groen, meer biodiversiteit, meer natuur, minder landbouw, minder bestrijdingsmiddelen, minder stank of minder boeren zal leiden tot meer ratten, laat staan tot overlast van ratten.

    • Er zijn juist heel veel redenen John. Wacht maar af. De tijd zal het leren.

    • Noem er eens een paar. Met onderbouwing graag. Niet zomaar wat roepen. Dus graag met verwijzing naar publicaties.

    • Ho ho ho John, publicaties uit de toekomst dat wordt lastig! Enne, ik mag mijn mening toch wel geven? Een mening die ik baseer op observaties over hoe de biodiversiteitshype doorslaat en er maar weinigen zijn die zich bekommeren over hoe we alle “nieuwe natuur” gaan beheren en bekostigen. Voor het aanleggen worden budgetten vrij gemaakt, maar over het beheer en vooral de kosten ervan wordt nauwelijks nagedacht. Wie kan dit na de huidige crisis bekostigen? Gevolg: onvoldoende beheer. Gevolg: overlast van vele soorten planten en dieren. Ook wel onkruid en ongedierte genoemd. Begrijp me goed: ik ben voorstander van verbetering van het leefklimaat en duurzaam bodembeheer, maar mis een goed beleid hierin.

    • Willy, je weet dus niet een enkele reden te noemen waarom het natuur- en landbouwbeleid zou kunnen leiden tot meer ratten. Ik denk dat jij gewoon tegen dat beleid bent en dit artikel over rattenoverlast in de bebouwde kom aangrijpt om je ongenoegen daarover te uiten.
      Met alle respect, maar je redenatie slaat echt helemaal nergens op en heeft niks met dit artikel over rattenoverlast te maken.
      Als ik vraag om publicaties dan zijn dat natuurlijk niet publicaties uit de toekomst maar publicaties van onderzoeken die al zijn gedaan en die aantonen of aannemelijk maken dat het gevoerde beleid tot meer ratten leidt. Dat heet onderbouwing van argumenten.

  5. Ik zou nog wat meer olifantegras maken net hoe op de Kruisstraat in eind lang leve de lol voor de rat

  6. @John: we hoeven het niet eens te zijn, maar je mag wel de moeite doen om mijn redenatie te lezen en proberen te begrijpen. Ik ben niet tegen het beleid, maar tegen de manier waarop het uitgevoerd wordt. Wij gaan dit met z’n allen moeten ophoesten en ondertussen gooien we het kind (lees: de boeren) met het badwater weg. Zij zijn de echte beheerders van ons landschap. De relatie met de ratten in de kernen? De beheersbaarheid en de financiering!

    • Ik heb je redenatie gelezen en proberen te begrijpen en ik kan er echt geen logica of relatie met rattenoverlast in de bebouwde kom in ontdekken. Ook in je laatste commentaar doe je geen moeite je standpunt te verduidelijken dus ik geef het maar op.
      Ik denk dat de commentaren van Floor (20/06/2020 om 17:36) en Patrick Steijger (20/06/2020 om 17:56) duidelijk maken waar de rattenoverlast door ontstaat en wat er aan de te doen.

  7. Biodiversiteit die toe neemt? Waar haal je die info vandaan? De biodiversiteit gaat juist hard achteruit.
    De laatste tijd is een rekbaar begrip. Echter wat is er in die hoek veranderd?
    Corona, sluiting McDonalds en daarna alleen drive open. De afvalbakken bij McDonald’s bevatten flinke hoeveelheden voedselresten, bij sluiting of minder bedrijvigheid is er ook minder afval. Ratten gaan op zoek naar alternatieve voedsel voorzieningen.
    Komst carpoolplaats, ook daar wordt veel afval achtergelaten. Door Corona minder tot geen carpool, ratten moeten gaan zoeken naar alternatieven.

    Overigens langs kanaalzone ook veel ratten, afval door “vissers” maken het er niet beter op.

  8. Om ratten te verminderen moet de leefomgeving voor de rat onaantrekkelijk gemaakt worden. Er is beplanting waar ratten niet in willen komen. Er moet geen openbaar voedsel zijn. Met rattenvallen of kasten komen er niet minder ratten. Een ander middel om de omgeving onaantrekkelijk te maken is Tupoleum. Dit is een geurmiddel waar ruikende wilde dieren last van hebben. Dus honden en huiskatten niet. Kijk eens op http://www.tupoleum.com

  9. Overigens heeft (de kern van) Nederweert al tientallen jaren last van bruine + zwarte ratten. Dus lang voor een carpoolplaats of teveel aan vissers/fietsers. Blijkbaar moeilijk uit te roeien of geen eenduidig beleid. Zou anders moeten…

  10. je krijgt van de gemeen geen rattenvergif.
    je gaat met de auto naar belgie via
    ittervoort de grens over dan vind je links
    een grote dierenzaak waar je vergif
    kunt krijgen heel anders dan hier een
    valletje van de gemeente waar je nog geen
    muis mee kunt vangen.

    l

    anders dan

    • En dat gif dood alleen maar ratten; geen honden, katten, vogels of andere dieren die we graag in leven willen houden?

    • In deze discussie vind je eigenlijk niks om het op een diervriendelijke manier aan te pakken. Wat ziekteverspreiding door ongewenste dieren betreft moeten we voorzichtig zijn. Lang geleden werden in Beieren alle gezonde vossen vergast met HCN om hondsdolheid te voorkomen. Wat gebeurde er? Zieke en met besmette vossen uit Tsjechië kwamen in de plaats van de gezonde met als gevolg dat er juist het tegenovergestelde gebeurde. Mij lijkt het beter om de populatie beperkt te houden en verder niets te doen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie