Skip to content

Start bouw Windpark Ospeldijk

25 juni 2020 | 18:03

Aanwezigen toasten op geheel eigen WML-wijze met een flesje vers Limburgs kraanwater op de start bouw van vier windturbines.

Energiecoöperatie Zuidenwind en Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) vierden vanochtend samen met NEWECOOP, lokale aannemers, wethouder Voss en betrokken ambtenaren de bouwstart van Windpark Ospeldijk.

“De contracten zijn getekend, de financiering is geregeld en de civiele werken zijn aanbesteed. Het werk kan beginnen,” aldus Andres Bauer, projectleider van coöperatie Zuidenwind. In Ospeldijk bouwt Zuidenwind samen met WML vier Nordex-windturbines. Het zijn dezelfde type molens als onlangs gebouwd in Heibloem, maar dan met een masthoogte van 135 meter.

Lokale ondernemers leggen het fundament
Voor de bouw van het windpark worden veel lokale ondernemers ingeschakeld. Een deel van de infrastructuur (wegen en kraanopstelplaatsen) wordt aangelegd door grondverzetbedrijf Kiggen uit Ospel. Het beton voor de fundamenten komt uit de betoncentrale van Kalle&Bakker in Nederweert. De torendelen, te groot om via de weg aan te vervoeren, arriveren per binnenschip en worden gelost aan de kade bij Kalle&Bakker.

‘Burgermolens’
Als leden van coöperaties NEWECOOP en Zuidenwind hebben talloze inwoners uit Nederweert e.o. geïnvesteerd in het aan te leggen windpark. Ze worden eigenaar van twee van de vier windturbines. Zo blijft de winst lokaal en hebben burgers grote invloed op het ontwikkelproces. Deze invloed heeft geresulteerd in de aankoop van de stilste windturbines die op dit moment te koop zijn. Dit is vooral belangrijk voor de direct omwonenden van windpark Ospeldijk. De grote rotor met een diameter van 149m bestrijkt een oppervlakte van meer dan 3 voetbalvelden. Hiermee vangen we genoeg wind om 8000 huishoudens van groene stroom van eigen bodem te voorzien.

Drinkwater met eigen groene stroom naar Limburgse huishoudens
Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) kan met de bouw van twee van de vier windturbines meer dan de helft van hun stroomverbruik zelf groen opwekken. Zo wordt een heel groot deel van ons dagelijks drinkwater in Limburg met stroom uit Ospeldijk naar onze huizen gepompt.

Eerst het fundament – dan de windturbines
Inwoners nabij de toekomstige windturbines en de buurtschappen eromheen zijn vanaf het eerste idee betrokken bij de ontwikkelingen. Grondvergoedingen zijn op een collectieve en sociale manier verdeeld tussen grondeigenaren en bewoners van het projectgebied. De verdeelsleutel is door betrokkenen zelf vastgesteld. De omgeving van het windpark krijgt vanaf het moment dat de molens stroom produceren beschikking over een omgevingsfonds waaruit 15 jaar lang duurzame projecten bekostigd kunnen worden. Het gaat hier om aanzienlijke bedragen van afhankelijk hoe hard het waait totaal meer dan € 600.000.-

Vertrouwen en eigenaarschap
De manier van communiceren en informeren, mensen erbij betrekken en eerlijk met elkaar omgaan, past bij de energiecoöperatie Zuidenwind en WML. “Er zijn allerlei dure woorden door beleidsmaker uitgevonden van wat wij proberen in echte daden om te zetten: Wij noemen het vertrouwen en eigenaarschap. Dat is het fundament waarop windpark Ospeldijk wordt gebouwd”, aldus projectleider Bauer.

Kabels, beton en staal
Eind augustus beginnen we als eerste met het ingraven van de kabels die de stroom uit de turbines naar het inkoopstation aan het eind van het windpark transporteert. In september tot oktober worden de fundamenten en nodige wegen gebouwd. Begin 2021 is dan alles klaar om de vier turbines met een reusachtige kraan op te bouwen. Volgens planning levert het windpark vanaf de zomer 2021 groene stroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet.

Advertentie

12 Reacties

  1. Gaan NEWECOOP en Zuidenwind over 15 a 20 jaar als de windmolens aan het eind van hun leven zijn ook meebetalen aan het op verantwoorde manier verwerken van de wieken. Die dienen namelijk behandeld te worden als chemisch afval? Waarschijnlijk niet. Net zoals de aanpassingen van het net bij dit soort projecten niet meestal meegenomen wordt in de kosten en voor rekening van de belastingbetaler komen.

    Een andere vaak vergeten factor is dat voor wind- net zoals voor zonne-energie altijd backup van conventionele gas of kolengestookte energiecentrales nodig is voor als het niet (voldoende) waait of de zon niet schijnt. Het voortdurend terug- en bijschakelen van energiecentrales afhankelijk van het stroomaanbod van windmolens maakt dat deze meer energie gebruiken en dus meer CO2 uitstoten.

    Als je alles bij elkaar optelt en kijkt naar de totale kosten, CO2-uitstoot en milieubelasting van de winning van grondstoffen, productie, in bedrijf hebben, demontage en afvalverwerking dan en zijn windmolens helemaal niet zo groen.

    En dan hebben we het nog niet eens gehad over landschapsvervuiling, schade aan de natuur, overlast voor omwonenden en waardevermindering van woningen.

    Maar ach, je koopt er wel een goed geval mee en de gemeente kan aan de rijksoverheid laten zien dat ze aan de klimaatdoelen voldoen en dat is waar het om gaat.

    • Inderdaad, zo is er altijd wel iemand die commentaar heeft en het beter weet.
      Misschien kunnen we beter helemaal niks doen. Badend in luxe en vooral apathisch toekijken hoe de wereld naar de klote gaat. Als het dan zover is, kunnen we ook nog gaan klagen dat de overheid er niks aan gedaan heeft!

    • Ik heb dat niet zelf verzonnen.
      Als je verder wil kijken dan alleen maar wat de NPO, linkse politici en kranten je vertellen dan zul je ontdekken dat er een heleboel wetenschappers en ingenieurs zijn met verstand van zaken die een ander verhaal vertellen dan wat ons wordt voorgeschoteld. Gewoon een beetje kritisch zijn, logisch nadenken en niet alles zomaar geloven daar kom je al een heel eind mee.
      Kijk maar eens naar deze uitzending, notabene van de NOS, waarin in 2014 al werd gewaarschuwd voor de kosten en baten van windenergie.
      Een belangrijke conclusie: al zet je de hele Noordzee vol met windmolens, het verminderd de uitstoot van CO2 niet.
      https://www.youtube.com/watch?v=cawjhEt4bdw

    • Ik ben het wel met je eens John. De wethouder heeft tijdens de raadsvergadering blijkbaar gezegd dat ze de klimaatdoelen nooit gaan halen met windmolens en zonnepannelen.
      Als je die kennis hebt waarom begin je dan met het wel uitvoeren van iets waar je van weet dat het op lange termijn het rendement niet haalt?
      Kijk dan naar andere mogelijkheden om die de doelen wel halen. Zo lijkt het wel of er andere belangen meespelen.
      De gemeente is vol van groen en millieu maar vervolgens gaan ze windmolens midden in de natuur zetten. Ik begrijp er helemaal niets meer van.

  2. Opvallend hoe vaak dit college staat te pronken, met projecten die onder het vorige college zijn gerealiseerd. Dit windmolenpark is onder deze wethouder ook niet meer in de raad geweest. En nu komen er nauwelijks nog projecten in de raad, of zoals afgelopen raadsvergadering nog gesteld bij het afvalplan wanneer realiseert u eens wat dit had in 2019 klaar moeten zijn maar u weet niet of u 1 januari 2022 haalt. Oftewel 3 jaar vertraging.

  3. Als er ambtenaren op Ospeldijk hadden gewoond waren ze er niet gekomen…
    Zo is het toch ex wethouder Couijmans…
    Dat ze niet rendabel zijn staat bekent…
    Dat ze vogels afslachten tja dat is maar een keer per vogel.
    Uitzicht verzieken ach dat is maar Ospeldijk een blok aan ons been volgens leiding gevende ambtenaren.
    Hopelijk maakt een storm er een eind aan zoals in lelijstad en enkele plaatsen in Frankrijk.

  4. Helemaal gelijk John, geld verbrassen daar zijn die linkse politici een kei in.
    Als ik naar mijn eigen stroomrekening kijk is 1/3de voor de stroom , en 2/3de is energiebelasting. Dat wordt allemaal in deze waanzinnige projecten gestoken, als het nu werkelijk rendement had was het minder erg.
    Bij windmolens komt ook nog een zeer schadelijk broeikasgas vrij, nl SF6 , fluorgas…
    Kernenergie en waterstof is de oplossing voor de toekomst.
    En Niels, in Leveroy maken de heren en dames politici op een perceel met een bouwwaarde van ongeveer 2 ton, een ”voedselbosje’……moet kunnen toch:))

    • Kernenergie: inderdaad

      Waterstof: helaas… Het grootste deel van de waterstof die nu beschikbaar is wordt gemaakt met aardgas. Dat wil zeggen dat waterstof hetzelfde is als electriciteit uit gasturbines. Waterstof is alleen interessant als dit geproduceerd wordt door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen…….

    • Het probleem met waterstof produceren met behulp van stroom van windmolens en zonnepanelen is het energieverlies. Al helemaal als je daarna de waterstof weer gaat omzetten in stroom.
      Wil je waterstof gaan transporteren in een leidingennetwerk om het b.v. in een CV te verbranden dan loop tegen het probleem aan dat ons huidige gasnetwerk niet geschikt is voor waterstof. De afdichtingen zijn niet geschikt voor een klein molecuul als waterstof. Bovendien is waterstof (nog meer dan aardgas) zeer explosief.
      Kernenergie is op dit moment deze enige optie als je van fossiele brandstoffen af wil.
      Andere technologieën zijn nog niet vergenoeg ontwikkeld.

    • Gelukkig ben ik niet de enige roepende in de woestijn. Het verstrekken van eco subsidies doet meer kwaad dan goed. Ander voorbeeld dan wind- en zonne-energie zijn Biogascentrales. We bouwen hoogwaardige gascentrales om zodat deze een brandstof kunnen verstoken waardoor de centrales veel minder efficiën zijn, in de orde van tientallen procenten. Mocht de brandstof afkomstig zijn uit snoei afval dan was er nog iets voor te zeggen maar we kappen bossen in Canada om ze hier te verstoken. Het transport is zwaar vervuilend, daarnaast is boomstammen verschepen niet efficiënt dus we persen het hout in blokken. Echter blokken branden niet lekker dus in Nederland moeten ze weer door een schredder. Kortom, een relatief schoon systeem wordt ingeruild voor iets zwaar vervuilend onder het mom dat het beter is voor het milieu.
      Kernenergie uit centrales van de vierde generatie is schoon, veilig en met minimaal afval.
      Maar owee als je dit verkondigd, mensen reageren alsof je de Holocaust ontkent zonder dat er ook maar enigszins onderbouwde argumenten op tafel komen.

      Ik heb het idee dat tegenwoordig op alles wat er gebeurd hysterisch wordt gereageerd, door publiek maar ook veelal door politiek. Social media gekoppeld met de persoonlijke informatie bubbel is daar een belangrijke, zoniet zelfs de oorzaak van.

    • en dan wil deze coalitie nog meer windmolens plaatsen, zoals de voorzitter (Nederweert anders) van Newecoop al riep er is makkelijk plaats voor nog een park van 7 molens. een voordeel ze krijgen zelf niks voor elkaar dus het is veel geschreeuw en weinig wol.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie