Skip to content

Wordt ook waterklaar en gebruik de subsidie

2 juli 2020 | 9:23

Meerdere ondernemers op bedrijventerrein Pannenweg hebben hun terrein aangepast aan de klimaatveranderingen. Zo koppelden Smolenaers Constructie en Plaatwerk B.V. en Seerden Bestratingen V.O.F. onlangs het regenwater van het riool. Het bleek de 100ste afkoppelaar in de gemeente Nederweert. Reden om de ondernemers in het zonnetje te zetten.

Met een taart voor beide ondernemers en een woord van dank door wethouder Voss werd stil gestaan bij de 100-ste afkoppelaar. Dat gebeurde in aanwezigheid van Jac Broens, die bedrijven en inwoners adviseert op het gebied van afkoppelen en de nieuwe bedrijfscontactfunctionaris, Ruud Joris.

100-ste afkoppelaar

Twee vliegen in één klap
Om het bedrijfspand te kunnen afkoppelen is onder de bestrating voor het pand een waterinfiltratiesysteem aangelegd. Het water wordt hierdoor niet meer getransporteerd, maar geïnfiltreerd in de bodem. We slaan daarmee twee vliegen in één klap, want dat is goed tegen wateroverlast en verdroging”, aldus Broens.

Ambassadeurs
Bedrijventerrein Pannenweg heeft de laatste jaren meermaals te maken gehad met wateroverlast en lange periodes van droogte. De gemeente neemt diverse maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, maar ze hebben daarvoor de pandeigenaren nodig. De heren Smolenaers en Seerden zijn op dat gebied mooie ambassadeurs.

Ook jij kunt aan de slag!
Wil je ook jouw pand of woning afkoppelen?  De gemeente stelt stelt een subsidie beschikbaar voor burgers en bedrijven die het regenwater afkoppelen van het vuilwaterriool. Dit kan bijvoorbeeld via een bovengrondse- of ondergrondse waterinfiltratie of waterdoorlatende bestrating.

Wat zijn de voordelen voor ondernemers?

  • Een subsidiemogelijkheid van € 9 per m² afgekoppeld verhard oppervlak.
  • Fiscaal voordeel via de MIA/Vamil-regeling op grond van klimaatadaptatieve maatregelen.
  • Je verbetert jouw duurzaamheidsbeleid, wat het imago van jouw bedrijf ten goede komt.
  • Je voorkomt problemen en onnodig hoge kosten door wateroverlast op jouw terrein.

Interesse?
Stuur een e-mail met jouw contactgegevens naar info@nederweert.nl, dan neemt de gemeente contact met je op voor een gratis afkoppeladvies. Kijk voor meer suggesties en informatie ook op www.waterklaar.nl

Waarom het riool niet aanpassen?
Oudere bedrijventerreinen zijn veelal grotendeels verhard en er is weinig groen. Rondom de bedrijfspanden met grote dakoppervlakken liggen parkeerplaatsen, opslagterreinen, wegen etc. Het meeste regenwater dat daarop valt, wordt in kolken verzameld en afgevoerd via het vuilwaterriool. Het rioolstelsel is niet berekend op hevige regenbuien. Het vergroten van de afvoercapaciteit voor dergelijke grote hoeveelheden water in één keer is technisch niet haalbaar of extreem duur. Daarnaast is er op bedrijventerreinen vaak beperkte ruimte beschikbaar voor groen of waterbuffering bovengronds. Dit alles kan wateroverlast tot gevolg hebben.

Advertentie

1 Reactie

  1. Wij hebben het regenwater nooit in het riool gehad.
    Waar kan ik met terug werkende kracht vangen?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00

Advertentie