Midden jaren ’80 begon ik een carrière in de reisbranche. Elke dag reisde ik vanachter mijn bureau de hele wereld rond. Een leuk vak. Ik kon er veel van mijn creativiteit in kwijt. Ook werden mijn interesses in de mens, andere landen en culturen gevoed. Het was leuk en interessant om een paar jaar vakanties te mogen regelen voor anderen. Een van de vragen die ik klanten altijd stelde ging over vakantiegevoel.
Vakantie in je agenda schrijven betekent namelijk nog niet dat er op die dag meteen een vakantiegevoel is. Vaak moet je eerst loskomen van je werk, je studie, of andere dagelijkse beslommeringen waarmee je je zoal bezighoudt. Het wordt nog eens extra lastig wanneer je in een groepsAPP van je werk zit. Misschien verwacht de werkgever van jou dat je alle email en APPs leest? Misschien hebben jullie dit zo met elkaar afgesproken? Of misschien leg je het jezelf op, onder het mom van: ’Dan hoef ik straks niet zoveel te lezen als ik weer terugkom’.
De mogelijkheden om met je werk in contact te blijven, ook al ben je fysiek niet aanwezig, zijn groot. Dat hebben we wel gemerkt toen Nederland massaal ging thuiswerken. De techniek staat voor niets. Echter de manier waarop we met die techniek omgaan is wat voor problemen kan zorgen.
Op je smartphone heb je allerlei APPs die je naar de mooiste plekjes op de wereld leiden. Bij velen zit op diezelfde smartphone ook die groepsAPP van het werk. Op het werk gaat het werk gewoon door, ook al ben jij er niet bij. Kun je de neiging weerstaan om al die berichten te lezen? Ben je überhaupt bewust wat een gelezen bericht op dat moment met je doet?
Loskomen van je werk, hoe doe je dat?
Je maakt goede afspraken met je werkgever en collega’s. Taken die niet kunnen blijven liggen delegeer je. Werk je met klanten, dan informeer je hen over je afwezigheid en wijs je een tijdelijke vervanger aan. Je werkmail staat op autoreply met een afwezigheidsmelding die je zelf hebt opgesteld. Op de laatste werkdag voor je vakantie ruim je je werkplek op. Zorg ervoor dat deze er uitnodigend uitziet voor je eerste werkdag na je vakantie. Zet alle berichtgevingen over je werk op privé apparaten uit. Ook hiervoor biedt de techniek ons tal van mogelijkheden die het makkelijk maken om af te schakelen. Maak er gebruik van. Tenzij hierover natuurlijk andere afspraken zijn gemaakt
Maak van je vakantie een feestje.
Doorbreek je dagelijkse gewoonten door iets te doen wat je normaal niet zou doen. Elke dag een dansje. Elke dag een liedje. Waar word jij vrolijk van? Wat maakt jou aan het lachten? Maak tijd voor jezelf. Weersta de neiging om allerlei dingen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Stop met het laten groeien van die afvalberg. Misschien is er nu meer tijd en aandacht voor relaties, voor gezonde maaltijden en beweging. Ga elke dag naar buiten om iets nieuws te ontdekken, ook al blijf je dit jaar thuis. Prikkel je zintuigen met natuur, muziek en cultuur. Ontmoet nieuwe mensen en luister naar hun verhalen. Zo kan ik nog eindeloos doorgaan.
Ik wens je een fijne vakantie. Het gevoel erbij maak je namelijk zelf.
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst