Skip to content

Dors, houtbewerkings- en houtzagersdag op Eynderhoof

Redactie
13 augustus 2020 | 10:01

Advertentie

Zondag 16 augustus halen de boeren van Eynderhoof de dorsvlegel voor de dag. Een dorsvlegel bestaat uit een steel met aan het uiteinde een rond stuk hardhout verbonden aan de steel met een leren riempje. 

Dorsen gebeurt door met de vlegel op het koren te slaan met een verticale ronddraaiende beweging. Dit vlegeldorsen gebeurt in een ritme van de twee-, drie- of vierslag. Door het slaan met de vlegel springt het graan uit de korenaar. Zondag demonsteren de boeren van Eynderhoof het dorsen met de dorsvlegel

De vrijwilligers van Eynderhoof zetten zich ook in om oorspronkelijke kennis en kunde binnen ambachten te behouden en voort te zetten. Als het om hout gaat leiden ze nieuwe vrijwilligers op die worden toegerust met essentiële kennis van het materiaal en de verwerkingstechnieken. Bij hout is het belangrijk ambachtelijke vaardigheden te verwerven als basis om eenvoudige en kleine objecten van hout te maken.

Eynderhoof

Op deze dag presenteren zich de houtbewerkers van Eynderhoof. De houtsnijders maken en versieren gebruiksvoorwerpen. Heb jij al eens willen weten hoe klompen en tonnen worden gemaakt? De timmerlui, beeldhouwer en houtdraaier maken museale voorwerpen en speelgoed.  

Ook wordt er in de zagerij “ Bi-j Maantje “ bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken. De houtzagers van Eynderhoof gebruiken daarvoor een verticale enkelvoudige boomzaag. Deze boomzaag is een fabricaat van IJzergieterij Konings uit Swalmen van voor 1881 en wordt momenteel aangedreven door een elektromotor. De zaag is zeer geschikt voor het zagen van praktisch alle houtsoorten en dus ook hardhout.

De houtzagers van Eynderhoof weten van de meeste houtsoorten alle wetenswaardigheden. De schoonheid van hout is niet te koop, het behoort aan hen die het zien, het begrijpen en er van kunnen genieten. De houtzagers van Eynderhoof geven graag uitleg over het zagen van hout. Verder laten de houtzagers de toepassing van hout in vele houtproducten zien. Veel van de oude ambachten zijn in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. 

Je kunt in de herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door de bakkers in eigen bakhuis.

Voor meer informatie: www.eynderhoof.nl
De muziek wordt deze middag verzorgd door Fer Hendrix.
Het museum is op 16 augustus open van 13.00  tot  17.00.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie