Skip to content

Terreurverdachten opgepakt in Weert | Celstraffen tot 17 jaar

Redactie
8 oktober 2020 | 13:38

Advertentie

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag zes mannen veroordeeld voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag op een groot evenement en het vormen van een terreurorganisatie. Het zestal, tussen de 23 en 36 jaar, werd in september 2018 opgepakt in Arnhem en op een vakantiepark in Weert. De hoogste straf is voor de leider van de terreurgroep, Hardi N, die zeventien jaar de cel in moet. Drie verdachten kregen een celstraf van dertien jaar opgelegd, zo meldt de NOS.

Terreurverdachten

De mannen hadden aan aanslag voor ogen zoals in Parijs in 2015. Zij hadden ook duidelijk te kennen gegeven niet levend in handen van  de politie te willen vallen. Volgens de officieren van justitie was het zonneklaar dat de verdachten de naderende dood hadden geaccepteerd en zich daarop voorbereidden. De officieren spraken van duidelijke en gruwelijke bedoelingen van de verdachten om in Nederland een bloedbad aan te richten zoals in Parijs. De verdachten zijn ook aangeklaagd voor het deelnemen aan een terroristische organisatie en training voor het plegen van een aanslag.

Weert
De plannen voor een aanslag kwamen aan het licht in een even zorgvuldige als gedurfde infiltratie-operatie. Daardoor zijn voortdurend zicht en controle geweest op het doen en laten van de verdachten. De ontknoping diende zich aan op 27 september 2018 in een vakantiehuisje op een recreatiepark in Weert. De camera’ s die in het huisje waren opgehangen gaven ‘live’ een ijzingwekkend beeld van de verdachten  en hun plannen.

In een ontmoeting met twee undercoveragenten kregen vier verdachten instructies over het gebruik van handvuurwapens, Kalasjnikovs en bomvesten. De vuurwapens waren vooraf door de politie onklaar gemaakt. Er konden geen kogels mee worden geschoten. Aan de buitenkant was dat niet zichtbaar. Een van de verdachten noemde de Kalasjnikov zijn ‘sleutel tot het paradijs’. Een ander informeerde nog of de schakelaar van het bomvest van links naar rechts verplaatst kon worden. Aan het einde van de ontmoeting spraken de mannen over een afscheidsvideo die ze wilden maken. Na hun vertrek uit het vakantiehuisje zijn de verdachten door de politie klemgereden en aangehouden. Een van hen probeerde nog met een doorgeladen pistool op de politiemensen te schieten.

Advertentie

1 Reactie

  1. 17 jaar!!!
    Opruimen dat tuig ze doen het straks toch weer.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie