Beste tip die ik je kan geven over productief zijn is; Las pauzes in. Bovendien cultiveer je hiermee ook een gezondere levensstijl.
Redenen om pauzes in te lassen:
- Je lichaam is er niet op gemaakt om uren achter een beeldscherm te zitten.
- Je lijf krijgt niet genoeg ‘smering’ en verstijft.
- Je reacties worden trager en minder scherp, als je de hersenen geen moment rust gunt.
- Je maakt eerder fouten.
- Je raakt sneller geïrriteerd.
- Vermoeidheid slaat toe.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Non-stop doorwerken maakt je niet productiever. Sterker nog. Ga je hier te lang mee door, dan daalt niet alleen de productiviteit, maar ook de kwaliteit van je werk. Het kan een prima kortetermijnoplossing zijn als er deadlines zijn. Het kortetermijndenken biedt echter zelden duurzame oplossingen.
Nu er weer meer mensen thuiswerken, neemt de groep die amper pauzes neemt alarmerend toe. Enerzijds zie ik mensen die het thuiswerken heerlijk vinden. Zij passen zich vrij makkelijk aan, genieten zelfs van het thuiswerken. Daarnaast zie ik een groeiende groep die er wél moeite mee heeft. Sommigen rollen vrijwel direct vanuit hun bed naar de computer om er vervolgens pas aan het einde van de dag, vermoeid en onvoldaan achteruit te komen. Klinkt niet gezond toch?
Misschien denk je nu: ‘Nou maar dat gaat mij niet overkomen want ik weet wat ik doe?’ Ik herinner me een jonge succesvolle ondernemer. Het was nog vóór dit hele Covid-19 gedoe. Ze kampte met concentratieproblemen, voelde zich futloos. Ze had geen inspiratie meer en voelde zich niet gelukkig. Ze wist dat er iets moest veranderen, maar kreeg dit in haar eentje niet voor elkaar. Daarom zat ze tegenover mij. Ik hoor haar nog zeggen: ‘Ik weet dat ik een workaholic ben. Daarvan ben ik me bewust. Ik weet ook welke risico’s dit met zich meebrengt. Toch kies ik ervoor om door te gaan. Op dat moment is dat míjn bewuste keus. Dan kan het toch geen kwaad?’
Mensen denken soms dat ze onkwetsbaar zijn. Dat het hen niet overkomt. Ze overschatten zichzelf én onderschatten de risico’s die ze lopen wanneer ze alsmaar doorgaan. De keiharde waarheid is dat we allemaal kwetsbaar zijn.
Er zijn altijd al mensen geweest die pauzes overslaan. Zelf was ik er ook zo eentje. Het was in de jaren tachtig. Ik had net een nieuwe job aangenomen als officemanager van een nieuw te starten reisbureau. Ik was super gemotiveerd en had er ontzettend veel zin in. Ik liep over van ideeën en gunde mezelf niet de tijd om te pauzeren. En ja, ik deed toen ook aan ‘desktop dining’. Gewoon een praatje houden was er nauwelijks bij. Dan bekroop me al snel een opgejaagd gevoel en voelde ik me schuldig. Tegen beter weten in ging ik door. Waarschijnlijk denkend dat ik het allemaal wel aan kon. Ik begreep dus heel goed waar deze jonge ondernemer over sprak.
Met coaching wist ze haar balans weer te hervinden. Een van de eerste dingen die ik haar vroeg te veranderen in haar dagelijks patroon was:
- Ben je bereid om pauzes in te lassen?
- Onderzoek de komende weken wat die pauzes bij je teweegbrengen?
Wat begon als minibreaks is nu inmiddels uitgegroeid tot een totaal ander dagritme. Compleet afgestemd op haar behoeften. Ze schreef haar eigen handleiding.
Het geheim van een pauze is dat je helemaal loskomt van waar je mee bezig bent. Kom in beweging. Adem frisse lucht in. Luister naar een (klassiek) muziekstuk. Laat je gsm met rust. Check in die breaks ook geen privé-email en laat alle social media even met rust. Nu is ze veel productiever. Ze ervaart meer rust. Ze heeft weer plezier in wat ze doet en ook aan inspiratie ontbreekt het haar niet.
Mijn advies aan jou is: Las pauzes in. Experimenteer met pauzes. Alleen op die manier kom je erachter wat voor jou het beste werkt! Er is veel onderzoek gedaan naar het nut van pauzeren. Nu is het tijd dat je je eigen onderzoek gaat doen en kijkt wat er voor jou werkt! Dat is een stukje Mindfulness.
Heb je hier de hulp bij nodig? Ik ga graag met je aan het werk. Lees mijn profiel op Coachfinder.
Heb je interesse in de nieuwsbrief van Praktijk Jij bent Oké? Schrijf je hier in.
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl n ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst