Skip to content

CDA Nederweert | Als afgesproken!

Redactie
19 november 2020 | 19:00

Advertentie

Update
Plattelandswoningen, bouwstop Leveroy, Lambertushof, Tennisbanen, Gymzaal Ospel, Pinnenhof.

INGEZONDEN

Dinsdag 03 november was alweer de 3e begrotingsbehandeling van deze bestuursperiode.  CDA Nederweert wilde zich focussen op het allerbelangrijkste; de zorg die wij hebben over onze inwoners en het vertrouwen dat zij zouden moeten hebben in ons als gemeentebestuur. Spijtig genoeg konden we niet instemmen met deze begroting. Deze begroting heeft namelijk alle redenen om zeer bezorgd te zijn. Hieronder leggen we uit waarom.

Vorig jaar voorspelde dit college dat we €1,1 miljoen zouden over houden. Dit was niet haalbaar. In plaats van een overschot, wordt er nu een even groot tekort voorzien. Het saldo voor 2021 is maar liefst minus € €760.649,-. De optelsom laat zien dat er in een jaar tijd bijna €2.000.000,- in de begrotingsruimte weg is. 

Als gemeente hebben we een spaarpot, ook wel de reserves en voorzieningen genoemd. Deze spaarpot is ervoor om onvoorziene uitgaven en eenmalige tekorten te kunnen betalen. Deze spaarpot was vol. Van die spaarpot wordt flink gebruik gemaakt om de huidige tekorten te dekken. En die tekorten zijn er ook in 2021 + 2022, waardoor het spaarpotje weer moet worden gebruikt. Iedereen met een spaarpotje weet het: Geld uit een spaarpotje halen, zonder dat er geld bijkomt, leidt tot een leeg spaarpotje. Ja, strikt genomen ligt er een sluitende begroting. Maar wel een met een erfenis die alle inwoners in de komende jaren ongekend pijnlijk gaan voelen. 

Plattelandswoningen
We  hebben een nieuw voorstel ingediend over de plattelandswoningen, we willen namelijk niet dat er mensen uit hun huis worden gezet. Wij wilden dit beleid aanpassen zodat onze inwoners weer rustig kunnen slapen. Helaas ziet de coalitie dit anders en zullen er nog veel burgers slapeloze nachten krijgen omdat er nog steeds geen duidelijkheid wordt gegeven. 

Alle politieke partijen erkenden onze zorgen die we uiten, toch haalde ons voorstel het niet, de coalitie stemde er niet mee in.

De bouwstop in Leveroy
Wat we heel jammer vonden was dat de gemeenschapsraad van Leveroy nadrukkelijk afstand nam van de uitspraken van burgemeester en wethouders over de bouwstop in Leveroy. Zij hebben namelijk gevraagd om weer te kunnen bouwen in Leveroy. We hebben voorgesteld hiermee aan de slag te gaan maar helaas kreeg onze oproep geen gehoor van de coalitiepartijen. Wederom staat er een kleine kern in haar hemd. 

Lambertushof
Het Lambertushof zou integraal worden aangepakt met het centrumplan. Nu we eindelijk groen licht hebben gekregen om te starten zou het Lambertushof meegenomen worden. Burgemeester en Wethouders willen wachten. Samen met de Nederweerter VVD en Nederweert Anders dienden we voorstellen in om wél met het Lambertushof aan de slag te gaan. Deze voorstellen zijn aangenomen.

Tennisbanen
Wederom hebben wij onze zorgen geuit over de nieuw aan te leggen tennisbanen in Nederweert. Ja, onlangs is er een besluit genomen. In diverse media lezen we dat het dat het nog maar de vraag is of er op 1 april 2021 competitie getenniste kan worden op de nieuwe banen. Wij blijven het volgen.

Gymzaal Ospel
We namen een schot voor de boeg ten aanzien van de gymzaal in Ospel. Wij als CDA Nederweert willen dat deze voor Ospel behouden blijft.

Pinnenhof
De Pinnenhof staat in december op de agenda. Wel is duidelijk dat de gebruikers van de Pinnenhof zich zorgen maken. Is dit wel de juiste weg die wordt bewandeld? Als CDA Nederweert stellen er steeds vragen over omdat we bang zijn zo meteen met lege handen te staan.

De raadsvergadering van november is bij een gebrek aan onderwerpen afgelast. Dit is voor de eerste keer in jaren. In december is pas de volgende vergadering. 

Dan komen we bij u terug. als afgesproken.

Fractie CDA Nederweert

Eric van den Putten, Rolf Verheijen, Rick van Meel, Charlot Koppen, Frank Kurstjens, Antoine Hekers

Advertentie

8 Reacties

  1. Goed dat jullie voor het behoud van de gymzaal in Ospel zijn. Vanuit de gemeente is gezegd dat ze hem willen sluiten. Laat ze maar minder miljoenen naar het plan bij de sporthal brengen en investeren in de gymzaal. Ospel moet niet worden vergeten.

  2. Maar goed dat de randweg niet doorgaat, anders zou het tekort nog veel groter zijn.

  3. Inwoner,

    Welk tekort! Zie financieel verslag gemeente.
    Beste CDA als ik mij niet vergis is er onder jullie regeer periode een erg groot bedrag betaald ivm
    het centrumplan. De huidige bestuurders zijn met handen en voeten geboncden ivm boeteclausules.

    Het zou beter zijn als jullie iets minder met de vinger zouden wijzen naar de huidige bestuurders en niet
    steeds maar weer kritiek vanuit een gefrustreerde oppositie houding.
    Het was onder jullie periode echt niet beter.

    Werk samen ipv alleen maar ageren en regageren want alleen loop je hard maar samen verder.

  4. Helemaal mee eens altijd dat gekift op elkaar, Nederweert is altijd een CDA gemeente geweest nu zijn de tijden veranderd. Leg je daar bij neer en werk inderdaad samen i.p.v. elkaar continu te bekritiseren. We wonen in een mooie gemeente met een nieuwe aardige bevlogen burgemeester. Kom op samen schouder aan schouder bereiken we meer.
    En het voor iedereen goed doen lukt nooit. De ene keer is het geven de andere keer nemen.

    • Nou het is vooral nemen. Alle reserves in de CDA jaren opgebouwd er in een keer door jassen bedoel je? Voor het einde van de termijn is Nederweert een artikel 12 gemeente en dan mag het CDA samen met de Nederweerter belastingbetaler de rotzooi weer opruimen zeker?

  5. De beste stuurlui staan aan wal………………..
    Dit CDA heeft van Nederweert een groot industriegebied gemaakt,
    en het centrum om zeep geholpen.

  6. Bij een krap budget hoort dat er keuzes gemaakt worden. Maar hoe komen we in Nederweert aan het krappe budget? Geld lenen en uitgeven aan projecten en dit op lange termijn afbetalen. Dit geeft weinig ruimte om nieuwe zaken op de agenda te zetten. Uit het verleden, vanaf 2010, is er nog de erfenis die heden nog handen vol geld kost: het onterechte ontslag van een ambtenaar. Maandelijks kost dit zo’n slordige €10.000,-. Los dit nu eindelijk eens op door met elkaar te praten om tot een oplossing te komen i.p.v. dure advocaten te betalen om een zaak te bepleiten bij rechters die stinkt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00

Advertentie