Begrotingsbehandeling gemeente Nederweert: hoe staan we er anno 2020 voor en wat zijn de perspectieven richting 2024?
Nederweert Anders blikt terug.
De begroting die op 3 november op de agenda stond kwam midden in de tweede coronagolf tot stand. Nederweert Anders stelde een tijdelijk Steunfonds voor om verenigingen en stichtingen perspectief te bieden in deze onzekere tijd. We zijn blij met de toezegging van het College dat hiervoor nog voldoende geld beschikbaar is en dat men indien nodig voor een nieuw budget terug zal komen naar de raad. Omdat we het belangrijk vinden te leren van de opgedane ervaringen in de eerste coronagolf komt op ons verzoek maandag 9 november de raad samen met het crisisteam bij elkaar om in dit kader terug en vooruit te kijken.
Wij complimenteren de ambtelijke organisatie en het college voor het snelle en correcte handelen tijdens de eerste golf. Denk aan snelle financiële afhandeling met ondernemers, de uitbreiding van de terrassen en het initiatief tot het beschikbaar stellen van gratis mondkapjes voor mensen met een kleine beurs. Ook de afdeling communicatie verdient een compliment vanwege de manier waarop de inwoners van Nederweert door o.a. interviews met het college snel en correct zijn geïnformeerd.
De traditie van een sluitende begroting is ook nu voortgezet, al baart ons het minieme verschil tussen uitgaven en inkomsten zorgen. Daarom zullen we de komende periode kritisch ons uitgavenpatroon blijven monitoren. Wij zijn blij dat het college erin geslaagd is om toch diverse ambities te vertalen in concrete plannen.
De accenten die wij bij de huidige begroting willen leggen gaan o.a. over het blijven betrekken van burgers bij ideeën en besluiten over ons mooie Nederweert. De nieuwe beweging Ons Nederweert met een prachtige website die allerhande initiatieven met elkaar wil verbinden is daar een mooi voorbeeld van. Goed om te horen dat op de vernieuwde gemeentelijke website ook dit soort initiatieven een plek krijgen.
Zorgen zijn er over ons buitengebied, waar zich helaas regelmatig situaties van ondermijning voordoen. We hopen dat burgers in toenemende mate gehoor zullen geven aan de oproep om onveilige situaties te melden.
We zijn blij dat er nu een tijdstip genoemd is voor de realisatie van de verbinding Ospeldijk naar buitencentrum De Pelen. De fietsbrug bij McDonalds die er moet komen staat nog niet in de planning. Dit gevaarlijke punt is er met de komst van de KFC niet veiliger op geworden en wat ons betreft mag dit in de plannen voor de komende jaren naar voren worden gehaald!
Onze motie over de Lambertushof om daar de levendigheid te verbeteren door samenwerking tussen gemeente en ondernemers, bijvoorbeeld door middel van de verplaatsing van de weekmarkt is aangenomen. Hopelijk gaat er nu eindelijk iets gebeuren en laten we het niet louter afhangen van initiatieven uit de markt.
Met betrekking tot toerisme pleiten we ervoor om de beweegroutes te koppelen aan andere initiatieven, zoals de bomenroutes van de stichting Groen Weert. Bomen zijn van levensbelang en we blijven dan ook hameren op het uitvoeren van het bomenplan van de Provincie.
We maken ons zorgen over de toename van de intensieve landbouw in onze gemeente. Recent nog hebben we in De Limburger kunnen lezen dat de luchtkwaliteit in Limburg verbetert, maar dat er in Nederweert en Peel en Maas nog steeds te veel fijnstof aanwezig is. We zijn bang dat we er niet aan ontkomen om een harde stop te zetten op de groei van het aantal dieren in onze gemeente.
Zowel in het onderwijs als in de jeugdhulpverlening spreken we vaak over kinderen en jeugd. Het lijkt ons een goed idee om niet over maar mét hen te spreken. Hiervoor zou de zogenaamde IJslandse aanpak, die in de Kempen al wordt toegepast, een geschikt instrument kunnen, waarbij preventief werken ook voor een kostenbesparing kan zorgen. Deze aanpak begint met het afnemen van een uitvoerige vragenlijst om vervolgens samen aan de slag te gaan om punten op te pakken en te verbeteren.
Binnen het sociaal domein doen we een oproep om ook aandacht te hebben voor de leefbaarheid van de arbeidsmigranten. Vaak beperkt zich dit tot huisvesting, maar graag willen we dit in een breder kader plaatsen.
Op het gebied van verduurzaming is men in Ospeldijk inmiddels gestart met de aanleg van een eerste windpark, waarbij erg veel ervaring is opgedaan. Ook ligt er een uitvoerig onderzoek naar geschikte locaties.
We roepen het college op hiervan gebruik te maken: bij de stichting Zuidenwind ligt een compleet en snel uitvoerbaar plan voor een tweede windpark. Op korte termijn zou dit volgens ons de voorkeur moeten hebben boven verdere aanleg van zonnevelden, geheel in lijn met de oproep van Enexis. Bovendien wordt door de stichting Zuidenwind ingezet op 100 % terugvloeien van de opbrengsten naar de burgers. Hiervoor hoeven geen dure externe experts ingehuurd te worden maar laten we dat handig doen met onze eigen experts.
Als we jongeren in Nederweert willen behouden dan moeten we nu echt werk gaan maken van betaalbare woningen voor starters. Hierbij willen we kijken naar ruimtes binnen de kernen die nu nog onbenut zijn. Uiteraard denken we dan aan Staat, maar ook aan het gebied rond de Lambertuskerk, bijvoorbeeld de locatie van de Pinnenhof bij een mogelijke verplaatsing.
Binnenkort nemen we een besluit over een nieuw afvalsysteem. Wij zien dit graag breder door daarnaast ook in te zetten op de bestrijding van de toenemende hoeveelheid zwerfvuil. We willen ‘Nederweert Zwerfvuilvrij’ als stip op de horizon zetten en bedrijven, burgers en met name jeugd oproepen mee te denken en met concrete plannen te komen om ons mooie Nederweert ook mooi te houden.
Namens Nederweert Anders
Ria Stienen
Er zijn nog geen reacties geplaatst