Skip to content

Stichting Groen Weert e.o. wil compensatie voor gekapte eikenbomen Nederweert

Redactie
6 december 2020 | 12:48

Advertentie

Stichting Groen Weert e.o. maakt bezwaar tegen de weigering van de gemeente Nederweert om handhavend op te treden tegen de kap van vier oude eikenbomen aan de Hoebensstraat.

Compensatie voor gekapte eikenbomen

De eikenbomen zijn enkele maanden geleden zonder vergunning gekapt. Stichting Groen Weert e.o. meent dat de bomen niet zomaar gekapt hadden mogen worden, omdat ze op de gemeentelijke Groene Kaart staan. Stichting Groen Weert e.o. tekent nu bezwaar aan tegen de beslissing van de gemeente om af te zien van handhaving.

Stichting Groen Weert is bijzonder ontevreden met de motivering van de gemeente. De gemeente stelt namelijk dat het om bomen gaat in een houtwal. Het kappen van bomen in een houtwal is niet vergunningplichtig. En een houtwal behoort niet zozeer uit bomen te bestaan maar vooral uit struikgewas. Het kappen van de vier eikenbomen zou ’regulier onderhoud‘ zijn. En ’regulier onderhoud‘ is nu eenmaal niet vergunningplichtig. In de visie van de gemeente zou met dit ’regulier onderhoud‘ de gewenste struikvorm worden hersteld. 
Deze redenering gaat ons bevattingsvermogen te boven.

De eikenbomen zijn 70 à 80 jaar oud en behoren tot de oudste van Nederweert. Bovendien zijn ze nog nooit gekapt geweest. Onzinnig om deze bomenkap aan te merken als ’regulier onderhoud‘. 

Stichting Groen Weert e.o. vraagt de gemeente om alsnog handhavend op te treden. De oude eikenbomen krijg je niet meer terug. Dat duurt 75 jaar. Daarom moet de eigenaar worden verplicht om een oppervlakte bomen aan te planten met een gezamenlijke kroonomvang die gelijk is aan de gezamenlijke kroonomvang van de gesloopte eiken.

De gemeente heeft juist bekend gemaakt dat ze dit jaar 277 bomen op gemeentegrond heeft geplant. Dat klinkt goed en dat is het ook. Maar ironisch is wel dat dit aantal ternauwernood een compensatie is voor de 4 x 75 = 300 boomjaren die worden vertegenwoordigd door de vier gekapte eiken. Aanplanten alleen is niet genoeg. Houden wat je hebt aan volwaardig uitgegroeide bomen staat voorop. Effectief beschermen met duidelijke regels dus. Daar heeft de gemeente nog werk te doen.

Advertentie

3 Reacties

  1. Nou ben ik geen fan van het kappen van oude eiken maar waarom denkt de stichting Groen Weert bezwaar te kunnen maken tegen het kappen van bomen in Nederweert? Welke belang heeft een club uit Weert bij bomen in Nederweert?

    • Hoi beste John, ik ben blij dat jij ook tegen bomenkap bent en ook opkomt voor groen en natuur in onze gemeente. Stichting Groen Weert e.o. (en omstreken) komt op voor behoud van bestaande bomen maar streeft ook naar meer aanplant van bomen (groen).
      Binnen SGW e.o. zijn 4 bewoners uit Nederweert actief en er geen punt van maken om over de gemeentegrens te kijken ( Leudal, Cranendonck, Weert).
      Ik weet John dat je een groen hart hebt en mogelijk iets kunt beteken voor onze stichting maar ook voor de gemeenschap in Nederweert. Kijk eens op de Site van Stichting Groen Weert verdiep je in waar wij voor staan en wat we allemaal doen om de natuur en omgeving te verduurzamen.

      Gerard Derksen SGW e.o.

  2. Even vooropgesteld, ik ben tegen onnodig kappen van historische bomen.
    Zeker wanneer omwonenden komen met verhalen als er liggen in de herfst veel bladeren etc. op de stoep… Dergelijk bomen sieren het landschap en vertellen het verhaal van de omgeving.
    Soms moet men dan maar wat ongemakken op de koop toe nemen.
    Het is natuurlijk wat andere als bomen een gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.

    Waar ik me voornamelijk aan stoor is dat verhalen over Illegale kap bij particulieren (Door organisaties als SGW) breed uitgemeten in de media komen terwijl kap door gemeentelijke instanties snel naar de achtergrond verdwijnt…..

    Volgens mij zijn op Laarveld, Kampershoek, Molenakker een veelvoud aan “historische bomen” gekapt om deze gebieden te ontwikkelen of te gaan ontwikkelen.
    In deze context zou ik het SGW, stichting groen Weert willen adviseren eerst “hun eigen straatje schoon te vegen” alvorens men zich druk gaat maken om andere gemeenten.
    Voor particulieren zou ik de regie sowieso bij de betreffende gemeentelijke instantie laten.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie