Skip to content

Duurzaamheid volgens Cor de Nijs van de Nederweerter Energie Coöperatie

28 december 2020 | 14:23

‘De wereld beter maken begint bij jezelf’

Samen maken we de wereld beter. Ook hier in de regio Weert neemt de Rabobank die coöperatieve missie bloedserieus. Met haar partners in het veld spant de bank zich in om de woningmarkt klaar te maken voor de toekomst. In deze serie laten we vanuit verschillende perspectieven zien hoe duurzaam wonen er uitziet en wat het oplevert. Vandaag deel 2 | voorzitter Cor de Nijs van Newecoop, een coöperatie van bezorgde en betrokken inwoners van Nederweert die samen op lokaal niveau de energietransitie ter hand nemen.

Eind 2016 stond je aan de wieg van de Nederweerter Energie Coöperatie.

Wat was je motivatie?
Ik behoor tot de groep mensen die zich zorgen maakt over de toekomst. Over wat we anno nu allemaal consumeren, hoe we omgaan met onze aarde. Als natuurliefhebber zie ik de klimaatverandering voor mijn ogen gebeuren. Bepaalde vogels en insecten zijn nagenoeg verdwenen en het weer vertoont steeds meer extremen. Zo’n tien jaar geleden kwam bij mij het besef dat ik als mens ook zelf een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Als eerste heb ik toen 24 zonnepanelen op mijn huis gelegd. Vervolgens ben ik me via de lokale politiek met het klimaatprobleem gaan bezighouden. Zo ben ik in contact gekomen met een groep van 15 gelijkgestemde burgers. Samen zijn we naar de gemeente gegaan om de mogelijkheden van een energiecoöperatie voor Nederweert te bezien. Op 1 november 2016 was het zover. De geboorte van Newecoop was een feit.”

Wat is jullie missie?
In 2030 moeten we lokaal zoveel stroom opwekken dat we alle huishoudens in de gemeente Nederweert van duurzame energie kunnen voorzien.”

Gaat dat lukken?
Daar ben ik van overtuigd. Het bewustzijn rond duurzaamheid groeit. Op dit moment wordt onze coöperatie door 165 leden ondersteund en nog steeds melden burgers zich spontaan aan. Mensen die hun eigen woning graag toekomstbestendig willen maken, ons steunen uit sympathie of met eigen vermogen gericht investeren in lokale wind- en zonneprojecten. Initiatieven die goed zijn voor het klimaat en de investeerder tegelijkertijd een aantrekkelijk rendement van ongeveer vijf procent opleveren. Omdat we een coöperatie zonder winstoogmerk zijn, komt de opbrengst direct ten gunste van de lokale burgers. Dat vinden we heel belangrijk.

Met welke projecten zijn jullie bezig?
In maart 2021 worden er in Ospeldijk, parallel aan de Noordervaart, vier windturbines op een natuurlijk manier in het landschap ingepast. Samen gaan zij genoeg energie opwekken om 16.000 woningen van schone elektriciteit te voorzien. Daarnaast komt er aan de zuidkant van het kanaal, nabij Landgoed Het Kruis, een zonnepark van veertien hectaren. Vanaf medio 2022 leveren 55.000 panelen stroom, goed voor 5000 huishoudens. Maar dat is niet alles. We werken ook samen met de Rabobank bij het verduurzamen van de lokale woningmarkt.

Vertel daar eens iets meer over…
Een verhuizing is het ideale moment om je woning energiezuiniger te maken. Je kunt de duurzame aanpassingen in en aan je huis dan via de Rabobank namelijk meefinancieren in de hypotheek. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Om er achter te komen welke duurzame aanpassingen mogelijk zijn en welke besparing dat oplevert voor je maandelijkse energierekening, kun je je woning aanmelden voor een energiescan. Een energiecoach van Newecoop komt dan op bezoek voor een onafhankelijk advies. Eén coach is nu al volop bezig, twee andere vrijwilligers uit Nederweert zijn in opleiding en gaan binnenkort aan de slag. Met een energieadvies van Newecoop kun je vervolgens je woning klaar maken voor de toekomst. Goed voor het klimaat en goed voor je portemonnee.

Als we over een jaar samenkomen voor de kerstborrel, hoe wil je dan terugkijken op 2021?
Dan hoop ik dat corona voorbij is en dat we nog meer mensen hebben kunnen interesseren om zich aan te sluiten bij onze coöperatie. Daarnaast zou ik erg blij zijn met de constatering dat we nog intensiever samenwerken met de gemeente, die veel sympathie toont voor onze ambities. Samen kunnen we zoveel meer bereiken.

Wil je je aansluiten bij deze lokale coöperatie ? Ga naar www.newecoop.nl en meld je aan.

Advertentie

29 Reacties

  1. Mooi stuk van een mens met het hart en zijn hersens op de goede plaats!

    • dank je Charles. Let wel, er zijn veel meer mensen in Nederweert die zo denken en handelen. Samen doen we het.

  2. In Duitslands zijn ze al een stuk verder met de energietransitie en wordt door onderzoeksbureau McKinsey inmiddels gewaarschuwd voor de gevolgen. Lees dit maar eens. Staat ons ook te wachten als we zo door gaan.
    https://www.globalenergyworld.com/news/sustainable-energy/2019/09/05/renewables-threaten-german-economy-energy-supply-mckinsey-warns-new-report
    Om nog maar te zwijgen over alle nadelige gevolgen voor natuur, millieu en gezondheid van windmolens en zonneweides.

    • Newecoop begrijpt je reacties John. Toch moeten we ergens beginnen en niet gaan wachten tot de hele wereld het wiel heeft uitgevonden. Wat we nu allemaal doen is te zien als een tussenstap op weg naar betere oplossingen richting 2050.

  3. Denk ook dat we op moeten passen met wat we aan het doen zijn, die windmolens kan je dan wel inpassen in de natuur de schoonheidsprijs gaan ze niet winnen. Met deze 2 projecten al voor 21000 huishoudens aan stroomvoorziening tel daarbij de panelen die al overal op de daken bij boeren en burgers ligt.

    • 21000 huishoudens lijkt veel maar stelt niks voor als je kijkt naar het totale energieverbruik in Nederland.
      Het energieverbruik van huishoudens schommelt zo’n beetje tussen de 13% en 16% van het totale energieverbruik (bron CBS https://www.clo.nl/indicatoren/nl0054-energieverbruik-per-energiedrager-).
      Het aandeel van zgn hernieuwbare energie (onzin kreet want energie is niet hernieuwbaar) was in 2018 nog maar 6,4%.
      Bedenk ook dat als het niet waait of de zon schijnt je nog steeds de backup nodig hebt van gas of kolen gestookte energiecentrales.
      Het idee dat je van het gas en kolen af kunt en volledig kunt overschakelen op wind en zon is een utopie.

    • met die 21000 huishoudens bedoel ik:

      Wat is jullie missie?
      “In 2030 moeten we lokaal zoveel stroom opwekken dat we alle huishoudens in de gemeente Nederweert van duurzame energie kunnen voorzien.”

    • onze missie is een streven. soms haal je dat met gemak, soms valt het tegen. In Nederweert loopt het redelijk goed. Newecoop zal periodiek evalueren hoe ver we al zijn gekomen.

    • Elke menselijke activiteit vormt een wijziging van het landschap. Aan veel wijzigingen raak je gewend, aan sommige nooit. Dat is een persoonlijk belevingsbeeld. De energietransitie moet hoe dan ook doorgaan, ook met de beperkte middelen en kennis die we nu hebben.

    • Waarom moet de energietransitie hoe dan ook doorgaan ook met de beperkte middelen en kennis die we nu hebben? Tot nu toe is geen enkele klimaatramp die in de laatste 50 jaar voorspeld is uitgekomen.

    • Je kunt veel vinden van alle meningen en reacties in dit verhaal, maar dit is toch wel het meest belabberde argument wat ik ooit gehoord heb. Dat iets “hoe dan ook, zelfs met beperkte kennis” moet doorgaan. Klinkt als tunnelvisie…
      Hoe dan ook doorgaan, is in het verleden al vaak slecht afgelopen.
      Te hopen dat het niet wordt: “operatie geslaagd, patient overleden”.

  4. Helemaal mee eens John, dit hele project is alleen maar voor een paar mensen goed.
    De grondeigenaren beuren veel geld heb ik gehoord. Voor een windmolen 35.000 euro per jaar, en de zonnepanelen brengen ook nog 8000 euro per ha/per jaar op. Dat is met akkerbouw niet te verdienen, en dan heb ik het nog niet eens over de zogenaamde ”biodiversiteit in het landschap”….met een zonnepanelenweide???
    En in Heibloem staan de molens stil omdat ze de stroom niet kwijt kunnen.
    En het is wel snel gezegd dat het schone stroom is, ook die lelijke masten en zonnepanelen moeten ergens
    geproduceerd worden, en straks weer opgeruimd.

    • cooperaties zoals Newecoop geven geen extreme vergoedingen aan grondeigenaren, maar verdelen het door jou genoemde bedrag in overleg over de omwonenden, betrokkenen en, uiteraard, deels ook aan de eigenaren. Daarnaast zorgen cooperaties voor een eigen gebiedsfonds waar de hele omgeving collectief gebruik van maakt.

  5. Bouw een paar mini kerncentrales verdeeld in Nederland.
    Op groene energie kan men niet vertrouwen.
    Midden in de winter, geen wind, weinig zon, warmtepompen,
    veel energie nodig !! en dan is het koud binnen.

    • dit is een vraagstuk waar het Rijk een antwoord op moet formuleren. Als provincie, gemeente of coöperatie heb je daar hooguit politieke invloed op.

    • Dat is wel een erg makkelijk antwoord.

    • Inderdaad makkelijk antwoord.
      Vervolgens Nederland geheel op ” groene stroom ” , niemand kan en wil de garantie geven
      betreffende geen stroom uitval, en gevolg schade, denk dat er dan niemand thuis is.
      De huidige infrastructuur is totaal niet berekend op de groene stroom.

    • Inderdaad lekker makkelijk. Over de schutting ermee.
      En daarnaast, met die wethouder duurzaamheid van Nederweert anders hebben we nul invloed…..

  6. Als er niks gedaan hoeft te worden zoals sommige hier suggereren dan komt het klimaat niet ten goede.
    Op iedere verduurzaamheid is wel wat aan te merken, maar als je zo denkt ga je alleen maar stappen achteruit
    en bereiken we nooit iets.

    De hele wereld is maar van genomen door de mens decennia lang en dit eist nu zijn tol en wordt nog erger!
    Er moet wat gedaan worden, al zou dit wereldwijd moeten gebeuren en dit zal vermoedelijk nooit gebeuren omdat iedereen met elkaar overhoop ligt.

    Ik steun dit initiatief van harte,

    • Zelfs als Nederland vandaag ophoudt met CO2-uitstoot dan zal dit geen enkel meetbaar effect op het klimaat hebben. Volgens het KNMI zal het halen van de Nederlandse klimaatdoelen slechts een vermindering van de opwarming van 0,00007 C opleveren. Als je dat weet mag je wel wat terughoudender zijn met het verpesten van het landschap en het spenderen van miljarden door de belastingbetaler betaalde subsidies.
      Terwijl China plannen heeft voor nog 500 extra kolencentrales om aan de stijgende energievraag te voldoen moet Nederland met zijn calimero-complex zonodig voorop lopen.

    • Nix op tegen dat er nieuwe technieken worden gebruikt,
      Maar ook reëel zijn dat deze niet de oplossing zijn.

  7. Stop met die groene gekte nu het nog kan , gebruik verstand !

    • Ja! Direct stoppen met de landschap ontsierende en nutteloze windmolens en zonneparken op landbouwgrond… ook direct stoppen met de vele graszoden kwekerijen ze VERNIETIGEN alle biotopen en zijn oom landschap ontsierend !

    • Hou een volksraadpleging of enquête in Groot Nederweert ik heb het sterke vermoeden dat de grootste meerderheid niets ziet zitten in de lelijke grote windmolens en zonneparken..

    • Goed idee. Luister naar de stem van het volk en informeer de mensen eerlijk en volledig.
      Klimaatplannen en klimaatakkoorden zijn nooit onderdeel geweest van verkiezingsprogramma’s in verkiezingstijd. Het volk heeft er nooit over mogen stemmen. Aan de klimaattafels (met als voorzitter Ed Nijpels) waren allerlei belanghebbenden vertegenwoordigd behalve de burger die uiteindelijk wel mag meebetalen en de nadelige gevolgen gaat ondervinden.
      Dit jaar zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen dan kunnen we onze stem laten horen.

  8. Nog eentje voor de windmolen liefhebbers.

    Wat gaan we doen als die dingen aan het einde van hun leven zijn?
    In de US is het antwoord, begraven.
    Het is chemisch afval en je kunt er niks mee.
    Lees https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-can-t-be-recycled-so-they-re-piling-up-in-landfills

    Ik ben benieuwd wat het antwoord in Nederland gaat zijn. Exporteren naar 3de wereld landen net zoals we doen met ons plastic en ander afval? Maakt niet uit, zolang wij maar kunnen zeggen dat we goed bezig zijn voor het klimaat, toch?

    • De mensheid kan windmolen wieken uitvinden die gelabeld worden als chemisch afval. Maar waarom daar ophouden? Gewoon doorontwikkelen tot je bij een windmolenwiek uitkomt die wel recyclebaar is.

      Dat gaat vandaag of morgen niet gebeuren, maar als je er nu niet aan begint, gebeurd het over 25 jaar ook niet. 😉

    • Even een aanvulling op mijn vorige comment: het is geen chemisch afval, want chemisch afval mag niet in een landfill begraven worden.

      Daarnaast zijn niet alleen de huidige wieken slecht recyclebaar, de recycletechniek ontwikkelingen staan niet stil. Grote kans dat er over 20 jaar een methode uitgevonden wordt om de oude wieken toch te kunnen recyclen. Fijn opgraven en afvoeren dus.

    • Gokken op recyclebaarheid lijkt mij niet verstanding.
      Ik denk dat het verleden heeft geleerd dat je bij het ontwikkelen van een product (wat dat dan ook is) moet kijken naar de totale cyclus. Dat wil zeggen, van de winning van grondstoffen, de productie, in gebruik hebben t/m het afbreken en recyclen. Daar moet je over nadenken voor je gaat produceren. Dat geldt ook voor windmolens en zeker ook voor zonnepanelen.
      Afgezien daarvan zijn er nog een aantal andere redenen waarom windmolens een slecht idee is maar dat is andere discussie.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie