Skip to content

Kanon ‘Dikke Antje’ komt terug naar het Bassin

12 januari 2021 | 9:07

Dinsdag 12 januari zet de gemeente Weert het kanon Dikke Antje weer op zijn oorspronkelijke plek op de locatie Beekpoort / Bassin. Door verplaatsingen vanwege evenementen was het oude onderstel van Dikke Antje vervallen. Het onderstel is nu gerepareerd. Wethouder van Cultuur Geert Gabriëls is blij met de terugplaatsing: “Alle zes de kanonnen staan er dan weer. Ze horen bij de stad Weert. Ze hebben typisch Weerter namen gekregen en ze komen regelmatig terug in allerlei quizvragen.”

Dikke Antje

Geschiedenis
De plattegrond van de stad Weert is tot op de dag van vandaag qua hoofdvorm nog exact gelijk aan de middeleeuwse situatie. Via zes bruggen over de gracht gaven stadspoorten destijds toegang tot de stad. De straten die uitkwamen bij de stadspoorten hebben nog de naam van de poort. En kanonlopen markeren nu, op een symbolische wijze, de verdediging van de voormalige stadspoorten van de vestingstad Weert. De enige Weerter schutterij met wortels in de middeleeuwse geschiedenis, het stadsschuttersgilde Sinte Catharina 1480, heeft de zes kanonnen namen gegeven: Dikke Antje (Beekpoort), Dikke Wertha (Molenpoort), Dikke Daeke Bert (Langpoort), Dikke Groeëtmoel (Maaspoort), Dikke Graaf Jacob (Hoogpoort) en de Kleine Kroeekestop (Morregatpoort).

In de loop der tijd veranderde de tactiek van oorlogsvoeren en belegeren. Vestingsteden verliezen dan geleidelijk hun functie. Daarmee verandert ook het stadsgezicht van Weert: de muren en poorten worden afgebroken en de grachten gedempt en omgebouwd tot de huidige singels.

Scholen betrokken
Weert is opgenomen in het project Archeo Route Limburg, waar ook basisscholen en middelbare scholen bij zijn aangehaakt. Geïnteresseerden kunnen door het downloaden van de Archeo Route app op een smartphone de verhalen ontdekken achter archeologische vondsten in Limburg en dus ook in Weert. In het Archeo Routepunt Vestingstad Weert (hoek Maaspoort / Emmasingel, bij café De Tramhalte) komen de stadspoorten en de verdediging van de stad aan bod.

Wethouder van Cultuur Geert Gabriëls is enthousiast over de terugplaatsing van Dikke Antje en de aandacht voor de historie van Weert: “We willen op een moderne manier de geschiedenis van Weert voor iedereen weer zichtbaar en echt beleefbaar maken. Ik ben blij dat de scholen hierbij zijn betrokken, waardoor de verhalen over de geschiedenis van Weert ook bij de jonge mensen in Weert gaan leven.”

Het gilde Sinte Catharina 1480 wil op een later moment, als dat weer kan na de corona-uitbraak, nog een activiteit wijden aan de terugplaatsing van Dikke Antje

Foto: Gemeente Weert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier op Nederweert, in de Tweede Wereldoorlog
2 november 2024 | 10:00
De voetjes gingen van de vloer
2 november 2024 | 9:30
Bekijk hier de foto’s van vrijdagavond
2 november 2024 | 8:52

Advertentie