De ontwikkelingen in het buitengebied gaan zo snel dat de huidige structuurvisie voor het buitengebied Nederweert niet meer actueel is. Dit geldt ook voor het bestemmingsplan voor het buitengebied dat dateert van 2009. Daarom is het een logische stap om eerst de structuurvisie van de gemeente Nederweert te actualiseren. Op dinsdag 9 februari wordt het ontwerp van de omgevingsvisie ter behandeling aangeboden aan de gemeente. “De totstandkoming van het document was een bijzonder traject”, aldus portefeuillehouder Frank Voss.
Omgevingsvisie Buitengebied Nederweert
Overzicht
De nieuwe omgevingsvisie speelt in op toekomstige ontwikkelingen voor zover die nu te overzien zijn. De visie is tevens een vervolg op het in 2013 gestarte programma Buitengebied in Balans. Dat programma kwam er mede op verzoek van de raad. Tot dat moment werden onderwerpen over het buitengebied vaak versnipperd behandeld, terwijl ze wel met elkaar te maken hadden. Buitengebied in Balans bracht in dat kader meer duidelijkheid en meer overzicht.
Opgaves
De omgevingsvisie die op dinsdag 9 februari aan de raad wordt voorgelegd, geeft beleidsmatig de koers weer die de gemeente willen varen. Doel van de omgevingsvisie is het toewerken naar een buitengebied waar het goed wonen, werken en recreëren is. Met het oog op de Omgevingswet noemen ze deze structuurvisie de Omgevingsvisie buitengebied. “Er liggen veel opgaves op ons te wachten”, aldus wethouder Voss. “Denk hierbij aan de razendsnelle ontwikkelingen in de agrarische sector, ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering en de hierbij optredende effecten van wateroverlast en verdroging. Maar ook aan de ontwikkelingen op toeristisch en recreatief gebied.”
Maatwerk
“In het voorbereidende traject naar de omgevingsvisie merkten we dat er vraag was naar concreetheid. Daar is aan gewerkt, met mensen binnen en buiten de organisatie. Per opgave zijn de ambities, de richtinggevende uitspraken en de procesafspraken verwoord. Dat is zo gedaan dat er nog voldoende ruimte bestaat voor maatwerk. Want we merkten dat daar behoefte aan is.”
Werken aan de toekomst
“De omgevingsvisie is geen eindbeeld. Het is een document dat kan inspireren tot nieuwe plannen en ideeën. Plannen die kunnen bijdragen aan de gestelde doelen.” Volgens de wethouder biedt de omgevingsvisie ruimte om alvast te werken in de geest van de Omgevingswet. Uitgangspunt is dat veel mogelijk is, maar elke verandering moet leiden tot versterking van de omgevingskwaliteit. “De uitdaging is om initiatieven uit de samenleving te gebruiken om de doelen van de omgevingsvisie dichterbij te brengen.”
Samen
De inhoud van de ontwerp-omgevingsvisie kwam er via participatie met verschillende belanghebbenden. Er zijn interviews gehouden met diverse stakeholders in het buitengebied en binnen de ambtelijke organisatie. En er waren verdiepende en themabijeenkomsten, zowel bestuurlijk als met de raad. Zodra de gemeenteraad het ontwerp heeft vastgesteld, volgt een periode waarin zienswijzen kunnen worden ingediend.
Er zijn nog geen reacties geplaatst