Naast o.a. duurzaamheid behoren ook zorg, actie op armoede en aandacht voor (psychische)jeugdzorg tot de speerpunten van Nederweert ANDERS. Het sociale welzijn van de inwoners van de gemeente Nederweert ligt ‘Nederweert ANDERS’ na aan het hart.
Nederweert Anders
Naar aanleiding van de actualiteiten heeft Nederweert ANDERS aan het college van de gemeente Nederweert de onderstaande brief met vragen gestuurd:
Geacht college,
De laatste weken staat naast Corona vooral in the picture hoe de overheid omgaat met mensen die hulp van de overheid keihard nodig hebben. Dit geldt voor de landelijke overheid maar zeker ook voor de gemeentelijke overheid, dus ook voor Nederweert.
Het gaat immers over bestrijding van armoede waar wij een grote verantwoordelijkheid voor hebben. Het betreft vragen over de bijstand en de daarbij behorende kostendelersnorm, onze onderzoeken naar extra inkomsten van inwoners die aangewezen zijn op de bijstand en inwoners die schulden opgebouwd hebben op grond van de toeslagen regeling voor kinderopvang.
In het programma van Kassa en door de FNV is gewezen op de onrechtvaardigheid van zogenaamde “kostendelersnorm”. Deze “norm” leidt in veel gevallen tot meer armoede vooral als het jongeren betreft die vanaf 21 jaar mee gaan tellen bij het inkomen van ouder(s), waardoor de uitkering daalt naar onacceptabel niveau en armoede en daarmee schuldenproblematiek om de hoek komt kijken.
Wij hebben daarbij de volgende vragen;
1. Hoeveel inwoners ontvangen een bijstandsuitkering?
2. Bij hoeveel inwoners is de laatste 3 jaar “bijstandsfraude” geconstateerd?
3. Op welke wijze heeft de gemeente deze fraude geconstateerd?
4. Welke maatregel is op grond daarvan genomen?
5. Wordt de “kostendelersnorm” ook door de gemeente Nederweert toegepast en zo ja in hoeveel gevallen? Hoe vaak heeft dit geleid tot onwenselijke gevolgen voor zover u dat bekend is?
6. Bent u bereid, indien deze regeling wordt toegepast, te bezien of u deze regeling kan/wil afschaffen?
7. Bent u bekend met hoeveel gezinnen last hebben gehad van de zogenaamde “fraude” in de kinderopvang toeslag? Indien u dat niet weet; op welke wijze wilt u deze gezinnen zien te bereiken zodat er zicht komt op hun situatie?
8. Indien u wel weet welke gezinnen het zijn; heeft u contact met hen gelegd om te bezien hoe u kunt helpen?
9. Op welke wijze gaat u hun schulden bij de gemeentelijke overheid kwijtschelden?
10. Hebt u een aanpak om hun te helpen om andere problematische schulden (dat geldt voor minimaal 35 % van de betrokkenen) bij private partijen kwijt te raken?Wij wachten uw antwoord met veel belangstelling maar ook gezien de problemen, met enige spoed af,
Met vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Nederweert Anders,
Ria Stienen, Jan van Nierop, Els Vaes-Jacobs
12 Reacties
Niks als vragen stellen. Kom eens met plannen en ideeën. Met de eer gaan lopen van ander kans voorstellen die al jaren in de planning stonden dat lukt jullie wel maar zelf iets voordragen ho maar. Nederweert valt dadelijk in een gat omdat partijen als deze niets anders doen dan zelfverrijking.
Dit soort issues liggen bij de (eventuele) gedupeerde / betrokkenen zeer gevoelig en zeker om er nu aandacht voor te vragen breng je ze zomaar in verlegenheid.
We moeten erop vertrouwen dat ons eigen bestuur hier adequaat mee omgaat. Deze vragen op dit moment zijn populistisch en totaal op het verkeerde moment.
Had contact opgenomen met de wethouder die er over gaat i.p.v. de publiciteit te zoeken.
Willen jullie de fraude dan faciliteren…lijkt me niet de goede weg, fraude moet altijd worden gestraft
(En zeker die van politici)
Helemaal eens Wilhelmien, een populistische boodschap is het. “Kijk ons eens opkomen voor de zwakke medemens”. Inspelen op het sentiment van de dag. Morgen hoor je ze d’r niet meer over. Banale politiek. Hoezo Nederweert Anders?
Ik wil er nog een paar vragen aan toe voegen. De wet waar onder de bijstand valt heet de “Participatiewet”
De nadruk ligt niet op de uitkering maar PARTICIPATIE. Het doel moet zijn om mensen zelfstandig in hun inkomen te laten voorzien. Bijstand is een NOODVOORZIENING, altijd tijdelijk om te voorkomen dat mensen op straat moeten leven, meer niet. Alles maar ook echt alles moet er op gericht zijn om zo snel mogelijk weer zelf in het inkomen te voorzien.
11. Hoe veel wordt er uit gegeven aan bijstand in Nederweert?
12. Wat is de gemiddelde leeftijd van mensen in de bijstand?
13. Hoe lang zitten mensen gemiddeld in de bijstand?
14. Hoeveel mensen zijn er afgelopen jaar van bijstand naar werk geholpen?
15. Wat zijn de hoofd redenen dat het niet lukt om mensen aan werk te helpen. Zelfs niet aan ongeschoold werk?
16. Hoe scoort Nederweert tov andere gemeenten om mensen uit de bijstand aan werk te helpen?
Inderdaad. Helemaal mee eens.
We vinden het altijd erg fijn als mensen met ons meedenken. Iemand stelde voor om nog enkele vragen toe te voegen om aan het college te stellen.
Onder andere vagen over hoelang mensen in de bijstand zitten; hoeveel daaraan wordt uitgegeven; hoe Nederweert ‘scoort’ t.o.v. andere gemeenten in het helpen op weg van bijstand naar werk.
Deze positieve aanvullingen worden erg gewaardeerd. De reden echter dat deze vragen niet in de brief naar het college staan is dat antwoorden hierop bekend zijn. Deze vragen worden namelijk elk jaar gesteld tijdens de kadernota en de begroting. Mensen in de bijstand worden uitgebreid begeleid naar werk via werk.com.
U bedoelt waarschijnlijk werk.nl, de site van het UWV.
Inderdaad, indien de mensen door Jan naar de betreffende site worden begeleid zullen ze niet snel aan werk komen.
Sociale welzijn? Jullie helpen eigenhandig je inwoners de vernieling in! Wat een schaamteloze partij!
Dat klopt . Het gaat over een apart deel van de Risse, speciaal voor deze groepen Werk..Kom . Sorry voor het misverstand
Tja… Je kunt zeggen wat je wil maar anders zijn ze zeker… Veel geblaat (en gepraat) maar te weinig wol.