Skip to content

Gezelligheid en vreugde in huis

Redactie
4 februari 2021 | 11:00

Advertentie

MindfulnessDe zon maakt regelmatig plaats voor regen. 

Hierdoor ga je misschien minder vaak naar buiten. Voeg daarbij ook nog eens de maatregelingen die Covid met zich meebrengt en dan zie je dat mensen veel meer tijd ín huis doorbrengen. 

Des te belangrijker dan ook om nu wat meer aandacht aan gezelligheid en vreugde in huis te schenken. Je hoeft er geen ingewikkelde dingen voor te doen. Je hoeft niet je huis te gaan verbouwen. Hou het simpel. Zet gewoon bewust je zintuigen in. Maak er een ‘break’ van.  

Je instelling hierbij is: Oprechte nieuwsgierigheid naar je ervaring. Merk ook op waardoor je ontspant, op je gemak bent en een glimlach van op je gezicht krijgt. Juist als je om wat voor reden dan ook al wat meer gespannen bent, is het des te belangrijker opnieuw te gaan ontdekken welke spullen, welke materialen, ervoor zorgen dat je in je eigen huis rust en vreugde vindt.

Maar voordat je verdergaat lezen wil ik je toch ook attenderen op de Vastelaovendj-kwis die door de carnavalsverenigingen uit de gemeente Nederweert, samen met Nederweert24 zaterdagavond op 6 februari wordt georganiseerd. Een avondje gezelligheid en plezier in je eigen huiskamer wat ongetwijfeld al je zintuigen zal prikkelen. Geweldige initiatieven om het iedereen wat aangenamer te maken in deze tijd!

Trakteer je zintuigen en (her)ontdek je eigen huis.

Prikkel je ogen
Zoek wat foto’s of plaatjes bij elkaar die een glimlach op je gezicht brengen en maak daarvan een mooie collage. Hang of leg dit op een plek in huis waar je regelmatig aan voorbijloopt. In dit digitale tijdperk heeft menigeen duizenden digitale foto’s. Soms wordt er niet eens meer de moeite genomen om ze uit te printen en raken ze in de vergeethoek.
Het kan ook zijn dat je een kunstwerk in huis hebt. Neem eens plaats op een stoel voor dat kunstwerk en ontdek het weer opnieuw.
Of zet eens een stoel in een andere hoek van de kamer en bekijk de kamer eens vanuit die kant.

Prikkel je tastzin
Hoe vaak pak je een deurklink vast om naar een andere ruimte te gaan, terwijl je met je gedachten ergens anders bent? Hoe is het om met je aandacht bij die simpele deurklink te zijn en waar te nemen wat je voelt? Op die manier doorbreek je voor een kort moment je automatische gedachten.
Ga eens op zoek naar materialen in je huis en ontdek wat je prettig vindt om aan te raken. Misschien ligt er op je bank een favoriet kussen? Ga ook voelen met je voeten. Loop eens een keertje op blote voeten aandachtig door je huis. 

Prikkel je oren
Misschien staat bij jou standaard de radio en tv aan? Zet hem eens uit als je pauzeert en luister naar de stilte in je huis. 

Je kunt natuurlijk een Play list aanleggen met jouw favoriete muziek. Je kunt echter ook bewust één muziekstuk uitzoeken en er eens goed voor gaan zitten en je mee laten voeren op de klanken. 

Prikkel je neus
Stel je neus bloot aan de geuren in je huis. De kruiden in je kruidenrek. De geur van poetsmiddelen. De geur van natte was. De geur van het eten dat je aan het bereiden bent. Misschien vind je het fijn om zo nu en dan een etherische olie te branden. Zo haal ik bij de Vijzel in Nederweert altijd lavendel. En wat te denken van geurige kruidenthee, warme koffie of chocomel. Trakteer je neus op verschillende geuren. Heb je een favoriete zeep die je op de badkamer gebruikt of een parfum? Merk op wat je prettig vindt.

Prikkel je smaakpapillen
Eet de eerste hap van je maaltijd met aandacht. Kauw langzaam en proef de smaken die vrijkomen in je mond. Wat doet jou watertanden? Een plaatje van een appeltaart of iets anders? Het zijn niet alleen de smaakpapillen die geprikkeld worden maar ook je de tastzin en het ruiken zodra je iets in je mond stopt. En zelfs je oren wanneer je iets krokants eet. 

Ik wens iedereen een interessante ontdekkingstocht door hun eigen huis. 

– Lisette –

Pak aan wat je dwarszit!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder.

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie