Samen maken we de wereld beter. Ook in Limburg en hier in de regio Weert neemt de Rabobank die coöperatieve missie bloedserieus. Met haar partners in het veld spant de bank zich in om de woningmarkt klaar te maken voor de toekomst. De komende weken laten we vanuit verschillende perspectieven zien hoe duurzaam wonen eruitziet en wat het de omgeving oplevert. Vandaag: Wils Duits uit Nederweert die binnenkort aan de slag gaat als energiecoach van Newecoop.
Wils Duits
In 2011, bij de verbouwing van zijn huis in Nederweert, legde Wils acht zonnepanelen op het dak om de energiekosten omlaag te brengen. Dat bleek al snel zo’n goede keuze te zijn dat hij er twee jaar later nog achttien bijplaatste. “Met 26 panelen voorzie ik nu volledig in mijn eigen energie. In zeven jaar tijd had ik de investering terugverdiend. Vergeleken met 2011 is mijn energierekening meer dan gehalveerd.”
Door deze positieve ervaring kreeg de Nederweertenaar de smaak te pakken. Eind 2019 sloot Wils zich aan bij Newecoop, de coöperatie van burgers die op lokaal niveau samen de energietransitie ter hand nemen. Uit een warmtescan van zijn bijna dertig jaar oude woning aan het Tichelveld, vorig jaar winter, bleek dat er met goede isolatie nog meer besparingen mogelijk waren. “In alle ramen zit nu dubbel glas. Goed voor de portemonnee, goed voor het comfort in huis en goed voor onze planeet.”
De missie: nul euro
Nu het pensioen langzaam in zicht komt, ziet Wils Duits nog meer mogelijkheden om zijn energierekening verder omlaag te brengen en het comfort in huis te verhogen. Denk aan de opslag van energie, terugwinning van warmte en betere ventilatie. “Met een slimme meter monitor ik nu het effect van de isolerende maatregelen. Een energienota van nul euro, dat is mijn uiteindelijke doel. Het is ook een beetje een sport geworden, het is leuk om hiermee bezig te zijn. Om het geld dat je bespaart opnieuw te investeren in verdere besparingen.”
En daar blijft het niet bij. Wils’ duurzame missie reikt verder dan de muren van zijn eigen huis. De Nederweertenaar wil de kennis die hij zelf heeft opgedaan rond duurzaam wonen graag gebruiken om andere burgers op weg te helpen. Via Newecoop volgt hij nu een cursus tot energiecoach zodat hij zelf scans kan uitvoeren en onafhankelijk energieadvies kan geven. “Zo’n advies om energiekosten te besparen is natuurlijk altijd welkom, en al helemaal rond de aankoop van een woning wanneer je gaat verbouwen en je hypotheek moet regelen. Dat is het moment om te denken over het meefinancieren van energiebesparende maatregelen”, zegt Wils.
Morele plicht
Het energieadvies van Newecoop wordt door makelaars als onderdeel meegenomen in de verkoopbrochure. Een helder advies, samengevat op één A4-tje, waarop geïnteresseerde kopers zien welk energielabel de beoogde woning heeft en welke mogelijkheden er zijn om snel en eenvoudig energie te besparen via isolatie, zonnepanelen en glasvervanging. “Vervolgens staan we ook klaar om mensen op weg te helpen bij de uitvoering, bijvoorbeeld bij het beoordelen van offertes en het zoeken naar de juiste lokale leveranciers”, zo licht de Nederweertenaar toe.
Het voelt goed om de kar te trekken als het om duurzaam wonen gaat. “Natuurlijk is een lagere energierekening fijn voor de portemonnee. En ja: in een goed geïsoleerd huis is het comfortabeler wonen. Maar laten we ook dat grotere belang niet vergeten. De wereld. Wij volwassenen hebben een voorbeeldfunctie, of beter gezegd de morele plicht om onze planeet schoon door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst