Skip to content

Morning pages

11 februari 2021 | 11:53

MindfulnessHet schrijven van Ochtendpagina’s is een eenvoudige manier om je gedachtenkronkels op papier te zetten en je niet continue voort te laten drijven door automatisme. Voor veel mensen, en misschien ook wel voor jou geldt dat ze meteen in een ratrace zitten zodra ze wakker zijn. 

Net zoals ik gemerkt heb bij het mezelf eigen maken van mediteren is ook voor deze oefening een zekere discipline nodig om het ook écht te gaan doen. Het helpt om vooraf hierover een besluit te nemen. Bijvoorbeeld het besluit om, tenminste een week lang elke ochtend deze oefening te doen en daar ook niets tussen te laten komen. Het ‘kost’ mij ongeveer 10 tot 15 minuten. Doe de schrijfoefening zo vroeg mogelijk en laat hem deel uitmaken van je ochtendroutine. Alle andere dingen plan je eromheen.

Wanneer je eenmaal dat besluit hebt genomen en er tijd voor inplant, hoef je ook niet elke dag opnieuw weer die afweging te maken. Jezelf eraan herinneren dat je er al een keer over hebt nagedacht volstaat om met de oefening te beginnen. 

De instructie is heel eenvoudig. 

  • Elke ochtend, het liefst zo vroeg mogelijk, maak je tijd vrij en schrijf je drie pagina’s vol met alles, en dan ook alles, wat er in je opkomt. 
  • Je kiest dus niet vooraf voor een bepaald onderwerp, maar schrijft ononderbroken alle zin en onzin op die je in je hoofd waarneemt. 
  • Je doet dit zonder je gedachten te sturen.  
  • Het gaat er niet om, om iets moois neer te zetten.
  • Spelling, grammatica is niet belangrijk. Al schrijf je fonetisch. 
  • Houd je pen of potlood in beweging.
  • Ga niet teruglezen zolang je nog aan het schrijven bent.
  • Verbeter niks. Streep niks door.
  • Je stopt zodra de drie pagina’s vol zijn. Niet eerder en ook niet later.
  • Sla dan je schrift dicht of stop je losse blaadjes in een envelop. 
  • Lees de eerste weken je schrijfsels niet terug.
  • Begin met het noteren van de datum. 

Schrijven legt onbewuste delen van jezelf bloot. Het is een veilige manier om jezelf beter te leren kennen. Met het schrijven van Ochtendpagina’s geef je ruimte aan gedachten en beelden die in dat ogenblik opkomen. Je zult merken dat het onmogelijk is om met dezelfde snelheid te schrijven als dat er gedachten en beelden opkomen. 

Gebruik een eenvoudig schrift of losse blaadjes. Des te mooier het schrift is, des te kritischer zal het stemmetje in je weerklinken wat je ervan zou kunnen weerhouden om op papier te zeuren, te klagen, of de meest onzinnige en onsamenhangende nonsens op te schrijven. En ook al gebruik je een paar losse blaadjes, ook dan nog ga je merken dat er een stemmetje in jezelf weerklinkt dat er van alles van vindt en zal proberen je te saboteren. Schrijf ook die negatieve saboterende gedachten op. Besef dat wat dit stemmetje je vertelt geen waarheid is! Herinner jezelf hier zo nodig aan.

Het zal enige oefening vergen …  Maar laat hem maar raaskallen. Je weet immers dat het niet waar is. De ervaring is dat, wanneer je de Ochtendpagina’s een tijdje structureel volhoudt er creatieve ideeën en waardevolle inzichten kunnen ontstaan. En uiteraard wil ik je hierin graag ondersteunen.

For your eyes only
Je vertrouwt je gedachten toe aan papier. Alles wat er vanuit de onderstroom naar boven komt, schrijf je op. Mooie gedachten en lelijke gedachten. Vrolijke- en verschrikkelijke gedachten en misschien zelfs gedachten die je nooit hebt durven uitspreken, waar je je voor schaamt.
Wat er opkomt, schrijf je op! Niet meer en niet minder. Je duwt niets weg en houdt ook niet aan iets vast.
Teruglezen is geen must. Soms zelfs niet eens wenselijk. Zeker niet in de eerste weken. 

Je dag beginnen met iets dat niets hoeft te worden kan al een bevrijdende gedachte zijn. Er zijn al genoeg eisen en verwachtingen waaraan we hebben te voldoen. Maar in deze oefening geef je jezelf drie pagina’s lang de vrijheid. Het lijkt een beetje op mediteren met een open aandacht waarin je ruimte maakt voor wat zich aandient.

Eerder verschenen artikelen met oefeningen waarmee je thuis zelf mee aan de slag kunt zijn:

– Lisette –

Pak aan wat je dwarszit!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder.

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nlen ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26
2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00
Overlijdensbericht-Carolien-Bukkems
Geuns Uitvaartbegeleiding
23 november 2024 | 11:00

Advertentie