Skip to content

Gemeente Nederweert: ‘Samen maken wij een vuist tegen ondermijning’

17 februari 2021 | 10:17

Als de zogenoemde onderwereld gebruikmaakt van de bovenwereld om criminele activiteiten uit te voeren, dan spreken we van ondermijning. Voorbeelden zijn: loodsen en panden gebruiken voor drugslaboratoria of hennepkwekerijen, witwassen van geld, mensenhandel en allerlei vormen van fraude. Ook in Nederweert ziet de gemeente vormen van criminele activiteiten, en dan vooral in ons uitgestrekte buitengebied. De gemeente zet erop in om ondermijning aan te pakken.

Ondermijning

Burgemeester Birgit Op de Laak: “Als criminelen misbruik maken van inwoners, van bedrijven en ook van de overheid, dan tast dat de leefbaarheid in onze dorpen en buurten aan. Het zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Dat tolereren we niet! Nederweert is een fijne, veilige gemeente en dat willen we zo houden.”

Samenwerken in de strijd tegen ondermijning
Ondermijning komt voor in elke gemeente, ook in Nederweert. Hennepteelt, drugsproductie, witwassen van geld en andere vormen van fraude zijn voorbeelden van ondermijning. De gemeente gaat sinds enkele jaren samen met de politie, het openbaar ministerie, de Belastingdienst en andere partijen de strijd aan tegen ondermijnende criminaliteit.

Meld elk signaal!
Niet alleen de gemeente en politie zijn alert op signalen, maar ook jij als inwoner kunt hen absoluut helpen. Bijvoorbeeld als je iets verdachts ziet. Zoals een pand waar de rolluiken altijd dicht zijn, of een woning met langdurig afgeplakte ramen. Een ander signaal voor ondermijning is een vreemde geur rondom een pand; de geur van hennep of een synthetische, amandelachtige geur.

Wijkagent Dennie Joosten: “Elke melding die jij als bezorgde inwoner maakt, wordt nagetrokken. Zo hebben we al heel wat criminelen een halt kunnen toeroepen. Blijf je helpen? Meld elk signaal!

Anoniem
Als je een melding bij de gemeente doet via het online meldpunt op de website van de gemeente Nederweert, dan is jouw anonimiteit gegarandeerd. Er worden geen gegevens geregistreerd, ook geen IP-adressen. Ook via Stichting Meld Misdaad Anoniem (MMA) is melden anoniem.

Birgit Op de Laak: “Misschien denk je ‘Het zal wel niets zijn’. Maar doe jezelf en ons allemaal een plezier: geef jouw signaal tóch door! Via de gemeentelijke website is jouw melding binnen een minuut gedaan en volledig anoniem. Meldingen en signalen zijn van belang en daarom wil ik hier mijn dank uitspreken aan iedereen die de moeite neemt om zijn signaal aan ons door te geven. Elke melding kan het verschil maken!

Wat doen ze met jouw melding?

Hoe klein het ook lijkt, elk signaal kan het eerste of juist het laatste puzzelstukje zijn bij het in kaart brengen van criminele activiteiten. Een melding wordt dan ook secuur gecheckt. De gemeente, politie, energieleveranciers, Belastingdienst en andere partners werken hierbij nauw samen.

Wijkagent Dennie Joosten: “Ook al hoor je niets terug, omdat jouw melding anoniem is of omdat er geen direct zichtbare actie wordt uitgevoerd, je kunt er altijd op vertrouwen dat elke melding nagetrokken wordt. Veel gebeurt in stilte.Je ziet ons dan nog niet op straat, maar achter de schermen zijn we al volop bezig”.

Dit gebeurt er na jouw melding.

  • De melding komt binnen bij de gemeente, via www.nederweert.nl/ondermijning, via de meldkaart of telefonisch.
  • Ze bekijken in de systemen wie er op het genoemde adres woont of welk bedrijf er gevestigd is.
  • Ze controleren of er al eerdere signalen, meldingen of klachten over het adres zijn ontvangen, bekijken het pand met luchtfoto’s en doen navraag bij opsporingsambtenaren.
  • Is het een melding over een penetrante chemische geur of hennepgeur of andere signalen die wijzen op hennepteelt, zoals afgeplakte ramen, veel condens, of verdacht bezoek? Een van de bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) bekijkt dan het pand van buitenaf en kijkt/ruikt of hij hetzelfde signaal kan waarnemen.
  • De bevindingen worden gedeeld met de politie. Samen met de wijkagenten stemmen ze af welke actie ze kunnen ondernemen. Vaak wordt er dan een controle bij het pand uitgevoerd.
  • Betreft de melding een reëel vermoeden van fraude of witwassen? Dan onderzoeken ze de financiële situatie. Ze willen dan weten of iemand op te grote voet leeft en of het bestedingspatroon wel kan kloppen bij de inkomsten. Ze maken de verbinding naar de ketenpartners via het RIEC Limburg en gezamenlijk wordt bepaald welke actie er volgt.

Resultaten
In 2020 kon de gemeente dankzij jouw meldingen en het onderzoek 32 controles uitvoeren (58 in 2019). Verder waren er in 2020 controles in het kader van spookbewoning: er zijn in het vierde kwartaal 31 panden gecontroleerd in Nederweert. Ze voerden door de coronacrisis en de landelijke maatregelen minder controles uit dan in 2019. Ze hebben 6 panden moeten sluiten (in 2019 waren dat er 4) en er werd één waarschuwing gegeven (in 2019 ging het om 4 waarschuwingen). Enkele concrete voorbeelden. In december ontvingen ze een melding van vuurwerkopslag. De politie nam op het genoemde adres een behoorlijke hoeveelheid zwaar vuurwerk in beslag. Ze ontvingen meldingen van verdachte handelingen in een bedrijfsverzamelgebouw. Hier werden dankzij uw oplettendheid meerdere hennepkwekerijen ontmanteld.

Meld elk signaal

De gemeente Nederweert vraagt jou om signalen, hoe klein ze ook lijken, te melden.

Advertentie

2 Reacties

  1. Moeten ze het vooral onmogelijk maken om achteraf wat te kopen of verkopen. Over 10 jaar staat de helft van de (bedrijfs) woningen leeg. Ideale omstandigheden voor gespuis om te gaan rommelen met labs en plantjes.

  2. Het helpt natuurlijk niet als er een partijen in het bestuur zitten die drugs willen legaliseren, D66 voorop.. Dan verlies je natuurlijk elke geloofwaardigheid. Door dit onzalige plan gaat de staat binnenkort zelf wiet telen. In hun naïviteit denken ze dan dat daar door illegale drugshandel stopt (en de problemen van ondermijning zoals hier genoemd dus vanzelf verdwijnen) Alle medische en psychische problemen die wietgebruik en XTC dit bij jongeren veroorzaak worden maar ff genegeerd. En Ja, ook aan een zuivere XTC pil kan je dood gaan.

    https://www.trimbos.nl/docs/c8ac579a-7c2f-4dd7-af68-ff2c6d4905ec.pdf

    Met wortel en tak uitroeien die handel


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Ich mis oos pap en mam
5 november 2024 | 20:30
Deze week Dennis Kluskens
5 november 2024 | 18:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
5 november 2024 | 16:56
Niemand raakte gewond
5 november 2024 | 16:26

Advertentie