Skip to content

Coalitie kiest voor gezondheid

18 februari 2021 | 11:00

In de raadsvergadering van 9 februari is de Omgevingsvisie Buitengebied in ontwerp vastgesteld. De omgevingsvisie geeft aan waar de gemeente de komende jaren aan gaat werken in het buitengebied. Denk hierbij aan het aanplanten van nieuw groen, het slopen van oude stallen en welke nieuwe ontwikkelingen we in het buitengebied toestaan. Tijdens de vergadering koos de coalitie van JAN, Nederweert Anders en D66 Nederweert duidelijk voor het bevorderen van de gezondheid, een van de speerpunten van deze coalitie. Daarvoor deden ze drie voorstellen.

Omgevingsvisie Buitengebied

Intrekken ongebruikte vergunningen
De fractie van Nederweert Anders diende een voorstel in om ongebruikte vergunningen in te trekken. Hiermee worden (agrarische) vergunningen die 3 jaar lang niet zijn gebruikt ingetrokken. Fractievoorzitter Ria Stienen legt uit waarom: “Na jarenlange discussies over (theoretische) berekeningsmodellen hebben we eindelijk de knoop doorgehakt en ruimen we oude niet benutte vergunningen op. Bedrijven die langer dan 3 jaar geen activiteit hebben uitgevoerd (maar die wel meetellen in berekeningsmodellen) raken hun vergunning kwijt. Hierdoor krijgen we beter zicht op de feitelijke situatie in Nederweert.

Verbeteren luchtkwaliteit
Het verbeteren van de luchtkwaliteit is een belangrijk thema voor de coalitiepartijen. “Als we de emissies van geur en fijnstof vanuit de veehouderij in Nederweert aanzienlijk omlaag willen brengen moet je daar niet omheen draaien, maar duidelijk zijn en dit doel ook concreet opnemen in de omgevingsvisie.” aldus Marcel Vossen, fractievoorzitter van het JAN. Hij deed een voorstel om bij ontwikkelingen bij een intensieve veehouderij in te zetten op een significante verlaging van de uitstoot van fijnstof en geur.

Gebruik stoppersregelingen
De fractie van D66 Nederweert wees op de kansen die de landelijke stoppersregelingen bieden voor de gemeente. Fractievoorzitter Martin van Montfort sprak van een win-win-situatie: “Veel agrarische bedrijven hebben het financieel zwaar. Een stoppersregeling kan voor hen kansen bieden. Tegelijkertijd wordt de veestapel hiermee verkleind met als gevolg minder uitstoot van fijnstof, geur en stikstof. Dat zorgt voor een schonere lucht.” Hij deed een voorstel om bedrijven meer te stimuleren van deze regelingen gebruik te maken.

Aanscherping omgevingsvisie
De Omgevingsvisie Buitengebied is tot stand gekomen na een intensief proces met veel inspraak van inwoners en belangenorganisaties. De drie voorstellen vanuit de coalitiepartijen konden rekenen op steun van een meerderheid van de raad. Daarmee hebben ze de visie op deze drie punten aangescherpt.

Advertentie

17 Reacties

  1. En de Stal in ospel waar over gesproken is in de raadsvergadering word die nog veplaatst van tegen de kern naar het buiten gebied ? Daar kan Nederweert meters maken doe dat dan ook .
    Geen woorden maar daden !

    • Benno,

      Volledig mee eens. Bij de verkiezingen maar roepen van “en wij gaan zorgen voor schonere lucht”.
      Ze blijven maar roepen en onderzoeken en er is al 3 jaar geen bal uitgekomen.
      Nu kunnen ze het verschil gaan maken en zetten ze de hakken in het zand omdat het geld kost.
      Als je kiest voor gezondheid dan mag het toch juist geld kosten?
      Zo besluitenloos als ze zijn in deze periode zijn hebben we in Nederweert nog nooit meegemaakt.

    • Natuurlijk! Helemaal mee eens. Het mag zakken met geld kosten. Geef je rekeningnummer even door bij de gemeente, dan boeken ze het gelijk naar je over.

      O ja, de aanslag voor de gemeentelijke belastingen komt er op korte termijn aan. Betalen we toch gewoon allemaal driehonderd euro per maand meer? Geen enkel probleem…….

  2. Eenmalig 1 euro per inwoner is in mijn ogen geen slecht deal !

    • Daar gaan we het mee redden: met 17.169 inwoners allemaal 1 euro. Daar kopen we dan hoeveel bedrijven mee weg denk jij? En ook als we het maal 10 maanden doen (want zo werkt dat met de gemeentelijke belastingen: maart t/m december), dan hebben we 171.690. Het gaat dus om heel veel geld dat nodig is en we roepen allemaal wel heel snel dat de overheid dat maar moet betalen, maar beseffen we waar dat geld vandaan moet komen? Dat moeten de burgers ophoesten.

    • Beste Doospel , er zijn berijven die uir eigen wil willen verplaatsen maar de torale besluiteloosheid van dit college en de onervareheid van deze coalitie die alleen zich zelf graag hoord praten stast dit alles in de weg
      Verder dan mooie woorden zullen we zo niet komen

    • Ik sta volledig achter de voorstellen maar het wordt inderdaad wel tijd voor daadkracht. Die gezondheid gaat ons allemaal aan dus dat mag dan ook wel wat kosten. Die kwestie van die stal aan de rand van Ospel laat wel zien waar de macht ligt, helaas nog te veel bij de grote boeren en hun adviseurs…

  3. En die slechte luchtkwaliteit komt alleen door boeren? Deze week RIVM rapport dat totale fijnstof wordt veroorzaakt door houtkachels 23%! en dat kan ook iedereen ruiken die avond een rondje loopt. Dat geldt dan ook nog uitgemiddeld op jaarbasis dus voor de winterperiode is dat 50%! Wat gaat de gemeente daar aan doen? Niets waarschijnlijk want dat is een impopulaire maatregel.

    En wat de denken van het fijnstof van verkeer. Door het afblazen van de randweg zal de gehele verkeersstroom nog langzamer door de kern van Nederweert trekken om daar zijn fijnstof uit te stoten door vele malen optrekken van vrachtverkeer door de talloze verkeersopstakels.

    Men kiest niet voor gezondheid maar de makkelijke (populistische )weg.

    • Bas zegt:
      In de gemeente Nederweert willen ze de emissies van geur en fijnstof vanuit de veehouderij omlaag brengen.
      Zorg dan alvast dat de 2e varkensstal aan de Klaarstraatzijweg (aan de rand van de Ospelse kern) niet gebouwd gaat worden maar verplaatst wordt naar de Kruisvennendijk.

    • Er zijn inderdaad meer oorzaken van de slechte luchtkwaliteit maar voortdurend naar andere oorzaken wijzen betekent niet dat DIT probleem verdwijnt, terwijl hier in de regio de intensieve veehouderij juist het grootste knelpunt is!!!

    • Ook ander oorzaken? het is in de winter 50! % door houtkachels en dan ook nog als mensen op een correcte manier stoken maar dat kunnen de meeste niet dus in werkelijkheid nog veel meer.
      Loop morgenavond eens naar buiten een rondje door het dorp en wat ruik je dan?

    • Mer Jantje toch,
      Lees alle onderzoeken maar us eerst, verkeer enzo is in vele woonplaatsen.
      En toch staat nederweert om een en andere reden bovenaan met fijnstof en andere zooi in de lucht.
      Waar komt ut toch vandaan Jantje?

    • Ik geef toch al aan dat dit uit het onderzoek van het RIVM komt? Daar staat niet in dat dit niet geldt voor Nederweert.

  4. In de gemeente Nederweert willen ze emissies van geur en fijnstof vanuit de veehouderij omlaag brengen.
    Zorg dan alvast dat de 2e varkensstal aan de Klaarstraatzijweg (aan de rand van de Ospelse kern) niet gebouwd gaat worden maar verplaats deze naar de Kruisvennendijk.

  5. Jac zegt

    Er wordt veel gesproken over het verbeteren van de luchtkwaliteit.
    Er komen alleen maar meer varkens bij dus de luchtkwaliteit kan niet verbeteren.
    Helemaal tegenstrijdig.

  6. Als gebakken lucht gezond is, dan heeft de raad eindelijk iets positiefs gerealiseerd. Als de niet gebruikte vergunningen vervallen en dus niet meer meegenomen worden in de berekeningen dan blijkt straks dat de fijnstof, geuroverlast en stikstofdruk behoorlijk afgenomen zijn. Kunnen ze zich mooi op de borst kloppen! Maar of de lucht daarmee gezonder is geworden…???

  7. @Doospel , voordat je wat roeptoetert kun je je beter in de casus verdiepen en dan zal je er achter komen dat het idd. om 1 keer 1 euro per inwoner gaat


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00

Advertentie