Skip to content

Nieuw initiatief om woningmarkt te verduurzamen beleeft vuurdoop in Ospel

Redactie
23 februari 2021 | 11:23

Advertentie

Als eerste inwoonster van de gemeente Nederweert nam Hilde de Bruin-Gorts (75) onlangs deel aan een nieuw, gezamenlijk initiatief van de Nederweerter Energie Coöperatie (Newecoop), Rabobank Weerterland en Cranendonck en lokale makelaars. Bij de verkoop van haar woning liet de Ospelse een energiescan maken. Hiermee krijgen geïnteresseerde kopers nog voor de bezichtiging inzicht in het energielabel en de mogelijkheden om hun beoogde huis te verduurzamen. ‘Een uitstekend initiatief waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen”, aldus zoon Wil.

Eerste energiescan een feit

Ruim een halve eeuw deelden Jan en Hilde de Bruin lief en leed aan de Onze Lieve Vrouwestraat in Ospel. Tot 2018, toen hij overleed en zij alleen kwam te staan. Het huis uit 1955, dat vol met herinneringen zat, werd ineens veel groter. Met name de tuin. Daarbij was het geen woning die zich leende voor de herfst van het leven, wanneer er misschien zorg nodig is. Even verderop in Ospel, aan de Meester Schakenhof, had ze haar oog laten vallen op een mooie seniorenwoning. En zo was de puzzel snel gelegd. In overleg met haar zoon Wil besloot Hilde een tijdje geleden om haar huis via WOONtotaaladvies in de verkoop te zetten.

Energieadvies in verkoopbrochure
Toen makelaar Ralf Jacobs hen vroeg of er een energiecoach van Newecoop langs mocht komen om een energiescan van de woning te maken, hoefden ze niet lang na te denken. “Met het advies dat dit oplevert, weet de koper precies wat de energieprestatie is van de woning. Maar ook wat er aan maatregelen nog mogelijk is om het maandelijkse energieverbruik te verminderen en het comfort in huis te verhogen. Goed voor de eigen portemonnee en ook nog eens goed voor de planeet. Daarbij is er direct de mogelijkheid om die duurzame maatregelen bij de aankoop mee te financieren in de hypotheek. Wie de koper ook is, dat inzicht en voordeel wil je iedereen wel meegeven. Daarom hebben we direct ja gezegd tegen dit verzoek.”

Het energieadvies van Newecoop wordt door makelaars als onderdeel meegenomen in de verkoopbrochure. Een helder advies, samengevat op één A4-tj. Zo zien aspirant-kopers in een oogopslag welk energielabel de beoogde woning heeft en welke mogelijkheden er zijn om snel en eenvoudig energie te besparen via isolatie, zonnepanelen en glasvervanging. Vervolgens staan de coaches van Newecoop ook klaar om mensen op weg te helpen bij de uitvoering, bijvoorbeeld bij het beoordelen van offertes en het zoeken naar de juiste lokale leveranciers.

Zonnepanelen
Hilde de Bruin is inmiddels verhuisd. Haar woning aan de Onze Lieve Vrouwestraat was na een week al verkocht. “Ik had eigenlijk ook wel verwacht dat het snel zou gaan. Deze woning is qua prijsklasse ook zeer geschikt voor starters. Daarbij is de hypotheekrente historisch laag”, vertelt Wil.

Dankzij het energieadvies van Newecoop weten de nieuwe bewoners dat hun woning energielabel D heeft en wat ze kunnen doen om de energierekening omlaag te brengen. “Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, het vervangen van het enkel glas op de slaapkamers aan de achtergevel of het isoleren van de halfsteense berging”, vertelt Wil. “Echt een goed initiatief, die energiescan. Fijn dat die mogelijkheid er nu is.”

Advertentie

1 Reactie

  1. Citaat: Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, het vervangen van het enkel glas op de slaapkamers aan de achtergevel of het isoleren van de halfsteense berging…….

    Tjongejonge, die rapporteur moet toch wel professor zijn om zulke geweldige verbeteringen uit de hoge hoed te kunnen toveren. Of lijkt het hier te gaan om een A4-tje open deuren intrappen?

    Advies van deze professor: deuren dichthouden, dan verstook je iets minder.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie