Skip to content

Eerste kievitsei Limburg 2021 weer in Nederweert

11 maart 2021 | 20:44

Vanmiddag kwart voor twee vond Peter Feijen het eerste Limburgse kievitsei opnieuw in Nederweert.

Eerste kievitsei Limburg 2021

Het nestje met één ei lag op een maïspercelen van Johan en Janneke Loijen aan de Frenkenbaan. Peter moest na de nestvondst thuis nog een stok op gaan halen. Hij neemt altijd pas markeerstokken mee het veld in als hij het eerste ei heeft gevonden – noem het bijgeloof. Toen hij die drie kwartier later terug kwam bij het nest lagen er tot zijn grote verbazing twee eitjes in het nest. En het werd nog gekker. Peter had geen goede foto kunnen maken.

Om 16.00 uur ben ik daarom nog een keer naar het nest gegaan, bleken er 3 eieren in het nest te liggen. Twee verschillende kieviten hebben dus in hetzelfde nest gelegd. Vanaf nu laten we ze met rust. Het fotomoment is nu eenmaal de sociale verplichting van de kievit die het eerste ei legt. En het 2e en het 3e….

Het weidevogelseizoen is hiermee weer begonnen. De weidevogelbeschermers sporen samen met de boeren weer de nesten op om ze te beschermen bij landbouwwerkzaamheden. Die bescherming is hard nodig want door de gortdroge zomers van de afgelopen jaren was het broedsucces erg laag.

Predatiedruk
Maar weinig jonge kieviten hebben het gered op de stoffige akkers. Daar kwam nog bij dat vorig jaar de predatiedruk erg hoog lag. De muizenstand was ingestort en vossen, steenmarters, buizerds en blauwe reigers moesten opeens ergens anders de maag mee vullen. Helaas zaten daar ook veel eieren en kuikens van weidevogels bij. En dan hebben de weidevogels ook nog eens last van het grote leger rondzwervende katten in het buitengebied. Bij onze Nationale Vogel de grutto hebben de moeilijke omstandigheden vorig jaar zelfs tot een historisch dieptepunt geleid. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederweert is geen enkel gruttokuiken groot geworden.

Des te belangrijker dat er komend voorjaar weer voldoende broedsucces is. Er zijn in ieder weer geval weer genoeg muizen. De boeren en de weidevogelbeschermers gaan de komende weken weer hun best doen om de weidevogelnesten en de jongen een veilige start te geven.

Advertentie

6 Reacties

  1. Dat er weinig weidevogels meer zijn komt doordat de boeren injecteren.
    Vroeger reden ze met gier tonnen over de akkers en dan kwamen de regenwormen
    naar boven. Toen vlogen de weidevogels achter de gier ton aan.
    Door het injecteren verdwijnen de weidevogels.

    • Met alle energietransitieplannen (ook in onze gemeente) ziet er sowieso niet goed uit voor weidevogels.
      Er zal landbouwgrond worden opgekocht om er zonnepanelen op te plaatsen.
      Politici en bestuurders gebruiken hiervoor het eufemisme zonneweide of zonne-akker maar feitelijk is het een industrieterrein om stroom op te wekken.
      Slecht voor de natuur maar wel goed voor de eigenaar van het land en het groene imago van politici en bestuurders.

  2. In het zuiden heb je zoveel akkers. De natuur organisaties kopen
    wel eens een stuk akker van een boer als de boer geen opvolger heeft.
    Misschien is het mogenlijk om op die stukken de grond te ploeg dan
    komen er weer regenwormen naar boven en de weidevogels keren terug.

  3. Het komt ook wel eens voor dat de natuur organisaties grond
    kopen van een boer als hij geen opvolger heeft. Maar dan ligt
    dit tegen de natuur aan. Misschien is het mogenlijk dat de
    natuur organisatie dit zelf doet om ploegen, dan komen
    de weidevogels weer terug.

  4. mijnheer van Deursen, wat u vergeet is dat er steeds meer weidegronden verdwijnen door omzetting naar natuur, energie, woning en industrie. in weert is in enkele jaren meer dan 20 % van de landbouwgrond verdwenen. als je je daarnaast nog realiseert dat grasland goedkoper is dan akkerland dan begrijp je waarom er meer grasland verdwijnt. en de overgebleven grasland steeds intensiever gebruikt moet worden. Daarnaast. nemen het aantal predatoren gigantisch (je ziet op dit moment de vossen overdag lopen en het aantal reigers en kraaien ziet iedereen toenemen) toe zoals ook al gemeld in het artikel. verder worden.de gronden die aangekocht zijn door de natuurorganisaties, vaak echter verwilderd waardoor hier naar 1 a 2 jaar geen enkel weidevogel meer te vinden is. maar wel een ideale schuilplek voor predatoren want in dit gebied mag geen wildbeheer meer plaatsvinden. kortom het beleid van meer natuur en minder boeren zal lijden tot steeds minder weidevolgels en zal ook het landschap sterk veranderen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

20241221_Brand-bij-transportband-in-meelfabriek-Weert_12
Moeilijk bereikbare brand
21 december 2024 | 17:27
20241221_Kop-staart-botsing-op-kruispunt-N275-in-Nederweert_1
Niemand raakte gewond
21 december 2024 | 15:32
2024_12_21-Ne-Gruuetse-daeke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
21 december 2024 | 12:01

Advertentie