Skip to content

Enquête over beleving de Groote Peel van start

17 maart 2021 | 11:00

Wageningen University & Research is een onderzoek gestart naar de beleving van Nationaal Park de Groote Peel. Via een digitale vragenlijst kunnen mensen aangeven welke waarde dit gebied voor ze heeft en hoe zij het landschap ervaren. Het is voor het eerst in Nederland dat een onderzoek plaatsvindt over de beleving van hoogveenlandschappen. Met de uitkomsten willen onderzoekers bijdragen aan het toekomstige beheer van Nederlandse hoogvenen.

Enquête over beleving de Groote Peel

Het landschap in Nederland verandert razendsnel. Ooit kende ons land eindeloze hoogvenen. Daarvan zijn nog maar enkele gebieden over. De rest is eeuwenlang afgegraven en als turf opgestookt, en ontgonnen voor de landbouw. De resterende hoogvenen zijn allemaal beschermde natuurgebieden. Maar ook die gebieden veranderen nog steeds, bijvoorbeeld in het kader van natuurherstelprojecten.

De Groote Peel als onderzoeksgebied
In Nederland en Europa wordt veel geïnvesteerd in hoogveenherstel. Maar wat betekenen die hoogvenen nu eigenlijk voor de omwonenden? Hoe ervaren zij deze landschappen? Hoe gebruiken zij de hoogveengebieden? En hoe kan daarmee rekening worden gehouden in het terreinbeheer? Deze vragen staan centraal in het onderzoeksproject Wetfutures van Wageningen University & Research. De Groote Peel is één van de gebieden die het onderzoek onder de loep neemt.

Zowel online als offline worden willekeurig gekozen inwoners benaderd om bij te dragen aan het onderzoek over de Groote Peel. Via een anonieme online enquête worden mensen gevraagd welke waarden zij hechten aan de Groote Peel. Er worden vragen gesteld over de natuurlijke en cultuurhistorische betekenissen van het landschap. Met de resultaten kan het onderzoek bijdragen aan een het toekomstig beheer van hoogveenlandschappen en beter inspelen op de verschillende wensen uit de omgeving.

Bijdragen aan het onderzoek
Wil je ook een bijdrage leveren? Iedereen die zich betrokken voelt bij de Groote Peel kan de enquête invullen via www.wetfutures.eu. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten.

Advertentie

1 Reactie

  1. rare test. vraag 3 staat zelf bij hoe vaak laat u uw hond uit in de peel ehm… en : Natuurproducten verzamelen…. men kijkt ernaar en geniet maar sloopt niet.

    ook grappig dat ze vragen je leeftijd maar vooral je diploma hoogte. knap dat dat bij de beleving van de peel hoort.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00
2024_10_18-Overlijdensbericht-Gerrie-van-Hoof-Reijven1
Uitvaartbegeleiding van den Boom
18 oktober 2024 | 18:45

Advertentie