Dorpsraad Budschop heeft in december in samenwerking met buurtvereniging Sint Rochus en de gemeente Nederweert een winterwensbord bij de St. Rochuskerk in Budschop geplaatst. Tot 8 januari konden inwoners hun wensen inbrengen. Er kwamen diverse wensen binnen. Van kleine wensen tot wat meer overstijgende wensen.
Een van de wensen is behoefte aan schone lucht in Buschop. Inwoners merken op dat in de wintermaanden de houtkachels weer aan gaan. Een houtkachel geeft een prettige warmte en het brengt sfeer in de woonkamer. Ook geven houtkachels of openhaarden overlast, althans als er niet op een juiste wijze gestookt wordt. Aanleiding voor de dorpsraad om deze wens door te zetten naar de gemeente Nederweert, met de vraag of de gemeente daar breder aandacht voor kan vragen. Daar geven ze graag gehoor aan. Vandaar dit artikel met informatie over kwalitatief en verantwoord stoken, waardoor jouw omgeving er zo min mogelijk last van heeft.
Kwalitatief en verantwoord stoken
Stook je op de juiste manier, dan beperk je geur- en gezondheidsoverlast voor jouw omgeving en voor jezelf. En je haalt meer rendement uit jouw kachel. Kwalitatief en verantwoord stoken wordt bepaald door 4 factoren:
- een goed toestel
- een kwalitatieve installatie
- de juiste brandstof
- stookgedrag
Bekijk in een kort filmpje van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) hoe je goed en veilig kunt stoken.
Nog meer tips…
Enkele tips die ze je willen meegeven zijn:
- Plaats niet teveel hout in de kachel.
- Zorg voor een goede verbranding.
- Laat het hout niet smeulen.
- Stook droog hout.
- Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout.
- Steek het hout van bovenaf aan met aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes.
- Stook niet als het windstil of mistig is. Twijfel je of het handig is om de kachel aan te doen? Zie www.stookwijzer.nu voor advies.
- Controleer of je goed stookt; zijn de vlammen oranje en komt er donkere rook uit de schoorsteen, dan is de verbranding niet voldoende. Zorg dan voor genoeg luchtaanvoer.
We spraken een schoorsteenveger die ook nog wat goede tips heeft voor jou:
- Stook het liefst volgens de Zwiterse methode: dik hout onderop, daar bovenop dunner hout, en daar bovenop aanmaakblokjes. Deze methode geeft maar éénderde van de hoeveelheid roet die andere manieren van aanmaken veroorzaken. In het begin van het stoken heb je de meeste vervuiling, en dat geeft de meeste overlast. Dus een goede manier van aanmaken van het hout is belangrijk! Bekijk een kort filmpje over de Zwiterse methode.
- Laat de schoorsteen goed op temperatuur komen (15 à 20 minuten) voordat je de luchttoevoer mindert. Dus eerst flink opstoken.
- Ventileer altijd goed; de kachel moet voldoende lucht krijgen tijdens het stoken. Dit kan door achter of onder (kruipruimte) de kachel een ventilatie-opening te maken. Een andere mogelijkheid is het openzetten van een raampje. Zeker op het moment dat ook de afzuigkap aanstaat tijdens het koken, moet er extra lucht aangevoerd worden door bijvoorbeeld een raampje open te zetten.
- Laat de schoorsteen regelmatig reinigen (ongeveer 1 x per jaar). Dit zorgt voor een goede trek in de schoorsteen en een betere verbranding.
Schone Lucht Akkoord
Begin 2020 ondertekende gemeente Nederweert als enige Limburgse gemeente het Schone Lucht Akkoord. Het akkoord heeft als doel de gezondheidswinst voor iedereen te realiseren door permanente verbetering van de luchtkwaliteit. Met de tips voor het veilig en verantwoord stoken kan eenieder hier zijn/haar steentje aan bijdragen.
Samen groots, samen doen!
2 Reacties
De grootste klagers over het stoken en de rook zijn meestal de oude
ketting rokers die na jaren lang dampen het licht hebben gezien.
Triest toch…
Slaad nergens op, genoeg niet rokers die over een klein bietje rook zitten te zeiken