Skip to content

Transitievisie Warmte voor aardgasvrij verwarmen van woningen

25 mei 2021 | 9:04

Net als alle andere gemeenten in Nederland staan we aan het begin van de warmtetransitie. Met warmtetransitie bedoelen we het op een andere manier dan met aardgas verwarmen van wijken en woningen in de toekomst. Het is een proces dat jaren gaat duren en waar je nu mee moet beginnen. De eerste stap is het ontwikkelen van een Transitievisie Warmte.

Betrokkenen
Gemeenten zijn volgens het klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij eind 2021 een Transitievisie Warmte klaar hebben. Deze visie geeft richting in de aanpak naar het jaar 2050. Vanaf dan mogen we in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.

Twee sporen
Sinds eind vorig jaar werken de gemeente Nederweert samen met stakeholders aan de ontwikkeling van deze Transitievisie Warmte. Hierin volgen ze twee sporen: een technisch/economisch spoor waarin onder andere Enexis, de woningcorporaties, de energiecoöperatie en waterschappen zijn betrokken. Het andere spoor is het sociale spoor. Daarin betrekken ze partners uit het sociale domein, bewonersorganisaties, bedrijvenverenigingen en later ook inwoners van Nederweert.

Kansen
De stakeholders uit het eerste spoor zijn veelal bekend met de warmtetransitie. Ze zien ook een rol voor zichzelf weggelegd. De betrokkenen uit het tweede spoor zijn veel minder of niet betrokken bij het onderwerp. De komende maanden brengen de gemeente daar verandering in door vaker aandacht te besteden aan het onderwerp. Er wordt gewerkt aan een vragenlijst (enquête) die weer helpt meer inzicht te krijgen in waar de kansen liggen om woningen aardgasvrij te maken.

Draagvlak creëren
Het draagvlak voor aardgasvrij bouwen is in Nederland nog niet groot. Dat komt onder andere doordat er nog veel onduidelijk is en er nog heel veel vragen zijn. Er is behoefte aan transparantie en duidelijkheid over beleid en mogelijke alternatieven voor aardgas en over het proces. Door uit te leggen hoe de visie tot stand komt, zetten de gemeente Nederweert een eerste stap naar de bewustwording dat het in de toekomst anders zal moeten.

Advertentie

8 Reacties

  1. Laten we eens beginnen met te erkennen dat voor veel huizen van het gas af, technisch/bouwkundig en/of financieel niet haalbaar is. Dan komen daarna vanzelf tot de conclusie dat Nederweert gasvrij een utopie is, net zoals voor de rest van Nederland.

    • Precies!!

      Andere landen aan het gas, wij er af.
      gestoord zijn ze.
      Die goede leidingen niet meer gebruiken, waar andere landen jaloers op zouden zijn.

      Ons huis is te oud voor van het gas af.
      We leggen wel een keer een tank in de tuin, opgelost met die flauwekul.
      En vervolgens kijk ik wel uit op die lelijke gedrochten van vogel moordende windmolens.

  2. We zijn bijna halverwege het jaar waarin dit ei gelegd moet worden en dan krijgen we als bewoners een ‘knip en plak’tekst waarin we te lezen krijgen dat we er als laatsten bij betrokken zullen worden. Slechte start.

  3. De totale onkunde regeert rond dit onderwerp,. De rijksoverheid onder leiding complete alfa leken als Ed Nijpels en milieuorganisaties en bedrijfsleven (verdienmodel) worden luchtkastelen opgezet op basis van emoties en sentimenten. Ratio is geen velden of wegen te bekennen.. Vervolgens wordt het bij de gemeenten over de schutting gegooid waar nog minder expertise als bij de rijksoverheid terwijl energiepolitiek eigenlijk een Europese aangelegheid moet zijn. Zeker als men met duurzame bronnen als wind en zon wil werken is Europese samenwerking essentieel om de netwerken stabiel te houden.

    Waarom we van het gas af moeten kan niemand beantwoorden. Als Duitsland aan het gas gaat wordt tegen geworpen dat Duitsland een tuissenstap nodig heeft. Maar als een Nederlands huis zonder gas zou kunnen dan kan een Duits huis toch ook zonder gas?

    • Nog even een quote uit dit artikel in het ED voor wie geen zin heeft om het helemaal te lezen:

      Hij verbaast zich over het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing in de hele energiediscussie. Voordat het klimaatakkoord tot stand kwam zijn er klimaattafels georganiseerd waar allerlei partijen het woord mochten doen. Maar wetenschappers werden daar te weinig voor gevraagd. Rationele argumenten zijn onvoldoende gehoord.

  4. Dus onze plaatstelijke overheid gaat ons van het gas afhalen terwijl het gemeentehuis zelf niet van het gas af gaat maar wel dik 2.5 miljoen van onze centen gaat investeren??
    Waanzin ten top.
    Stop dit snel en ga nuchter nadenken. Wanneer zijn er weer verkiezingen zodat we deze waanzin kunnen stoppen?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie