Nederweert Anders
Op 8 juni is er, voor Nederweert Anders, een belangrijke raadsvergadering geweest. Immers namen we afscheid van onze wethouder (Frank Voss met veel dank), werd onze nieuwe wethouder benoemd (Ria Stienen) en nam Marijke Vaes de plaats in van Ria in de gemeenteraad.
Minstens zo belangrijk waren de onderwerpen in de vergadering. Het ging immers over gezondheid, duurzaamheid en de energie transitie. Om met dat laatste te beginnen; Er is een start gemaakt met de regionale energie transitie. Daar staan de plannen in voor de komende jaren in Noord en Midden Limburg. Tegelijkertijd hebben we gekeken wat dat nu betekent voor onze gemeente om onze doelen, namelijk “energieneutraal in 2035”, te bereiken. Daar moet je veel verschillende dingen voor doen zoals ook Newecoop, onze energie cooperatie, duidelijk maakt. Belangijk is, vinden we bij Nederweert Anders, dat alle inwoners van Nederweert meedenken, meedoen en meebeslissen en dat het haalbaar en betaalbaar is voor onze inwoners.
Over het tweede punt gezondheid hebben wij een ander standpunt ingenomen dan de rest van de gemeenteraad. Het gaat over de risico’s van geitenhouderijen in de omgeving van (in dit geval) de kern Leveroy. De GGD ( en de landelijke overheid) ontraadt, na landelijk onderzoek, om binnen die afstand van 2 km nieuwbouw van gevoelige bestemmingen (woningen, kinderdagverblijven en scholen) toe te staan. Er wordt onderzoek gedaan naar wat de oorzaak is van het feit dat binnen die 2 km beduidend meer longontstekingen voorkomen. Dat onderzoek laat echter op zich wachten en het college en de meerderheid van de raad wil daarom bouwen in Leveroy weer mogelijk maken.
Jan van Nierop zei het zo tijdens de raadsvergadering: “Wij hebben toegestaan dat de 2000 meter voor onze gemeente teruggebracht werd naar 1500 meter maar vinden een verdere afname naar 500 meter onacceptabel. Fysieke gezondheid (zo hebben wij ook afgelopen jaar tijdens de Corona uitbraak geleerd) is hierin het centrale uitgangspunt. Wij kunnen daar niet aan sleutelen en wij vinden dat wij als overheid een verantwoordelijkheid hebben die wij niet naast ons neer kunnen leggen. De overheid is daar op een moment ook zonder meer op aan te spreken.”
Wij hebben dan ook tégen het voorstel gestemd omdat we de gezondheid van nieuwe inwoners willen beschermen, Wél hebben wij het college gevraagd om in gesprek te gaan met de ondernemer en te bekijken of niet gevoelige bestemmingen (bijvoorbeeld een caravanstalling) wel mogelijk zijn.
De fractie van Nederweert Anders.
Er zijn nog geen reacties geplaatst