Skip to content

Raadpraat 34 – Plastic afval thuis ophalen

2 augustus 2021 | 9:53

De raadsvergadering van 20 juli 2021 was de laatste voor het zomerreces. Vorige week keken we al terug op bouwmogelijkheden in de kernen, aanpakken van armoede en verduurzaming bij Eindse Boys. Deze week nemen we u mee bij enkele andere onderwerpen uit de raadsvergadering.

Raadpraat D66

Afval scheiden kan beter
Er zijn nog maar weinig gemeenten die een duobak gebruiken. Dat betekent dat de kosten voor het ophalen stijgen. Om te bepalen wat de beste nieuwe manier is om afval in te zamelen wordt in 2022 een pilot in Budschop gehouden.

De voorgestelde pilot houdt in:

1. PMD (plastic, metaal en drankkarton) wordt voortaan aan huis opgehaald.
2. Het restafval wordt in vuilniszakken aan huis opgehaald.
3. Groenafval wordt aan huis opgehaald in een afvalbak.

Op 28 september moeten we als gemeenteraad een besluit nemen over de pilot. We hebben nu een aantal wensen meegegeven aan de wethouder.

Plastic thuis ophalen
We horen van veel mensen dat het ophalen van PMD aan huis een enorme verbetering is. We willen ook voorkomen dat inwoners van andere kernen hun PMD naar Budschop brengen omdat de bakken weer eens vol zitten. We verwachten dat een vuilniswagen niet vol zit met alleen het PMD van Budschop. Daarom willen we dat PMD in de hele gemeente huis-aan-huis wordt opgehaald. De ondergrondse bakken kunnen voorlopig blijven staan.

Aandacht voor restafval
Verder moet in de pilot niet alleen gewerkt worden met afvalzakken voor restafval. We hebben gevraagd om ook te kijken naar het ophalen van restafval in bakken. Alleen door te werken met zakken én bakken weet je wat het beste werkt. We hebben ook onze oproep herhaald voor het apart inzamelen van luiers. Het zou mooi zijn als er in het pilotgebied een inzamelpunt kan komen.

Veel vraag naar rode fietsstroken
We hebben veel aandacht voor de fiets. Veilig fietsen is voor ons een van de prioriteiten. Daarom vragen we vaak naar het aanbrengen van rode fietsstroken op de weg, zoals op de Ospelseweg of Moesemanstraat/Kapelaniestraat. Nu lag er een oproep van de verkeerscommissie Schoor voor het het aanbrengen van rode fietsstroken op de doorgaande weg Schoor/Kraan. Deze hebben er vroeger ook gelegen. Het is zonde dat deze een paar jaar geleden zijn verwijderd. Deze oproep steunen wij van harte.

In het vorig jaar vastgestelde mobiliteitsplan is geld gereserveerd voor het aanbrengen van fietsstroken op dit soort wegen. We hebben het college gevraagd om een overzicht welke wegen met dit geld de komende jaren (opnieuw) rode fietsstroken krijgen. Dan kunnen we ook bijsturen als het nodig is. 

Een groener en gezonder buitengebied
In de raadsvergadering is de omgevingsvisie voor het buitengebied definitief vastgesteld. We zijn blij met de aandacht voor o.a. natuur, landschap en recreatie. De visie gaat ook in op de grote opgaven rondom de agrarische sector. Deze vergadering hebben we er maar kort over gesproken. In februari hebben we namelijk al uitgebreid stilgestaan bij deze omgevingsvisie. Bent u benieuwd wat we toen hebben gezegd? Op onze website (www.d66nederweert.nl) kunt u de Raadpraat over die vergadering terug lezen.

Denk mee en doe mee!
We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

U kunt ons mailen op martin.vanmontfort@d66nederweert.nl en kyll.bruijnaers@d66nederweert.nl

Martin van Montfort & Kyll Bruijnaers
Raadsleden D66 Nederweert

Advertentie

4 Reacties

  1. “Aandacht voor restafval
    Verder moet in de pilot niet alleen gewerkt worden met afvalzakken voor restafval. We hebben gevraagd om ook te kijken naar het ophalen van restafval in bakken. Alleen door te werken met zakken én bakken weet je wat het beste werkt. We hebben ook onze oproep herhaald voor het apart inzamelen van luiers. Het zou mooi zijn als er in het pilotgebied een inzamelpunt kan komen.”

    Er zijn 355 gemeenten in Nederland die allemaal ervaring hebben met het ophalen van afval. Wat is er zo uniek aan Nederweert dat er nog iets geëxperimenteerd moet worden? Dit is het meest onderzochte onderwerp ooit op gemeentelijk niveau. Theoretisch en praktisch.

    Ga in de eerste plaats in het gemeentelijk archief nog eens terug waarom ooit de container werd ingevoerd? Niet omdat zakken zo’n geweldig systeem was.

    D66 is een partij die zich altijd laat voorstaan op de wetenschap. Maar welke wetenschappelijke inzichten hebben geleid tot dit plan? Alle onderzoeken wijzen uit dat voor-scheiden van afval achterhaald is. Na-scheiding heeft nu al veel betere resultaten en die worden alleen maar beter en is bovendien voor de inwoners veel makkelijker. Dus En beter voor het milieu En makkelijker. Dat heet vooruitgang!

    • Nieuwe inzichten leiden zelden tot verandering van religie. De eenmaal ingeslagen weg moet worden bewandeld ongeacht waar die naar toe leidt. God wijst de weg. Hetzelfde maar dan nog erger zie je met klimaat. Een redelijke discussie op basis van wetenschap en logisch redeneren is bij velen niet meer mogelijk.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie