Voor 2050 moeten we allemaal een alternatief voor de CV-ketel op aardgas hebben. Daarna mag er namelijk geen aardgas meer gebruikt worden voor het verwarmen van onze woningen. Dat lijkt nog allemaal heel ver weg. Toch moet de gemeente dit jaar al een beeld hebben van hoe zij denkt de woningen aardgasvrij te krijgen samen met de inwoners. Hiervoor moeten we een visie en plan opstellen: de zogenaamde transitievisie warmte.
Informatieavond
Op maandag 13 september is er voor de gemeenteraad en de inwoners een informatieavond over de transitievisie warmte. De bijeenkomst start om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. Je bent van harte welkom.
Aanmelden noodzakelijk
In verband met de geldende coronamaatregelen is aanmelden verplicht. Dit kan tot dinsdag 7 september via info@nederweert.nl onder vermelding van ‘aanmelding informatieavond Warmte’. Het aantal plaatsen is beperkt. Mochten er zich meer mensen aanmelden dan dat er beschikbare plaatsen zijn, dan wordt er uiteraard gezocht naar een passende oplossing.
Inzichtelijk maken tijdspad
Elke gemeente moet voor eind 2021 een transitievisie warmte vaststellen. Met deze transitievisie maakt de gemeente het tijdspad inzichtelijk: wanneer kunnen welke wijken en buurten van het aardgas worden afgekoppeld? Om de warmtetransitie richting te geven, is er een uitgebreide data-analyse gedaan. Daarnaast is er ook een online enquête uitgezet om het draagvlak onder de inwoners te peilen. Ruim 400 mensen vulden de vragenlijst helemaal of deels in. De resultaten van zowel de analyse als de enquête koppelt de gemeente uiteraard terug op de informatieavond.
Raadsvoorstel
Na afloop van de bijeenkomst heb je een goed beeld van de warmtetransitie voor onze gemeente en wat dit gaat betekenen voor de inwoners. De opgehaalde informatie op deze avond wordt meegenomen voor een voorstel over ‘vaststelling transitievisie warmte’. De behandeling van dit raadsvoorstel is voorzien voor dinsdag 19 oktober.
3 Reacties
En de klimaattrein dendert voort.
Terwijl in andere landen aardgas wordt gezien als een schoon alternatief voor kolen en olie en men subsidie krijgt voor het overschakelen op aardgas moeten wij er van af.
Zogenaamd omdat dat goed is voor het klimaat.
Zelf het klimaatalarmistische KNMI geeft toe dat de bijdrage van Nederland aan de vermeende door de mens veroorzaakte opwarming slechts 0,0007 graden C is.
Maar dat maakt allemaal niet uit. We moeten voorop lopen. Ons gemeentebestuur loopt braaf mee. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.
Begin dus maar alvast te sparen voor het verbouwen van je huis.
We gaan nog lang niet van het gas af. In tegendeel. Gas wordt belangrijker dan ooit de komende decenia omdat het kolen centrales kan vervangen en daardoor al een groot deel van de CO2 reductie kan bewerkstelligen. Dus het geldt al helemaal niet voor de energievoorziening.
Het dogma van het gas af in 2050 geldt alleen voor de bebouwde omgeving, Maar dan zal je betaalbare alternatieven moeten hebben. Nog meer: een concreet uitvoeringplan. Wanneer, waar, wat en hoe duur? Maar daar gaat de gemeente niet mee komen. Het wordt alles behalve concreet want het kabinet gooit het op het bordje van de gemeenten en de gemeenten gooien het op het bordje van de burger met hijgende bedrijven in het kielzog die met het oog op miljarden subsidies alles beloven wat de overheden wensen.
Vage verhalen over “samen initiatieven met de buurt” en een beetje isoleren. Maar om oudere woningen van het gas af te halen zijn hoge investeringen nodig. Gemiddeld 40.000 Euro. Er zijn heel veel theoretische plaatjes over de effecten van isolatie maar nauwelijks empirisch bewijs dat je met bepaalde isolatie ook werkelijk van het gas af kan en niet blauw betaald aan stroom kosten. Want ja hoor. een warmtepomp doet het ook met -20 maar dat begint de meterkast ook te gloeien.
Maar misschien heb ik het fout en gaat de gemeente een warmtenet aanleggen door een afvalverwerker naar Nederweert te halen of een warmtenet op biomassa of gas! Dit stelde Maarten van Poelgeest afgelopen weekend voor, voorzitter klimaattafel bebouwde omgeving. Dan voldoe je toch aan de doelstelling want dan zijn de huizen van het gas af. Alles voor het dogma van het gas af, al is het maar op papier.
Alle kritiek wordt weg gewimpeld met “Ja maar we moeten toch iets doen?” Nee we hoeven niet perse iets te doen anders dan gewoon de vooruitgang zijn werk te laten doen zoals dat sinds het bestaan van de mensheid al gebeurd. Wanneer heeft de overheid ooit besloten om internet in te voeren? Precies. Nooit. is gewoon vanzelf gebeurd. De overheid moet zich beperken tot faciliteren en bijsturen en zich niet storten op totaal maakbaarheid denken 50 jaar vooruit..
Geheel mee eens Jan maar probeer ze dat maar eens in het gemeentehuis tussen de oren te krijgen.
Ook in Nederweert hebben we een gemeentebestuur dat niet opkomt voor de belangen van bewoners (zoals zou moeten want daar zijn ze voor gekozen) maar braaf de orders van Den Haag opvolgt.