Skip to content

Presentatie bouwhistorisch onderzoek Paterskerk Weert

Redactie
8 september 2021 | 11:17

Advertentie

In de afgelopen maanden hebben Twan van Rooij (Senior Veldtechnicus Archeologie bij RAAP) en John van den Heuvel (Bouwhistorie & Restauratie) een deel van de bouwhistorie van rijksmonument de paterskerk onderzocht in Weert.

Gewijzigd programma met Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag worden op zaterdag 11 september 2021 om 16.00 uur de eerste resultaten van het bouwhistorische onderzoek naar de minderbroederskerk gepresenteerd. Aan bod  komen de vroegste ontwikkeling van het minderbroedersklooster, de fasering en  de interne en externe waardering van de Paterskerk. Gekeken is naar het interieur, exterieur, constructie en bouwsporen. Verder is er in het kader van een verdieping van het onderzoek gedetailleerd onderzoek gedaan naar de zijbeuk van de Paterskerk en is in het kader van verbredend onderzoek er een vergelijking gemaakt tussen de kapconstructies van het schip van de paterskerk en de Martinuskerk. Is er sprake van een specifiek type kapconstructie in het Land van Horne rond 1500?

Documentaire opgravingen kasteel de Nijenborgh
In de Paterskerk is een documentaire te zien van de opgravingen op de voorburcht van kasteel de Nijenborgh. In Weert beter bekend als de voormalige locatie van de houthandel Scheijmans. Diverse archeologen vertellen over de vondsten en aangetroffen tussengracht en gebouwen op het terrein. Bijzonder was de constatering dat de huidige kasteelpoort later werd gebouwd als het voormalige kasteel. De documentaire duurt 33 minuten en is elke dag te zien in de paterskerk.

Rondleidingen kelders, gewelven en werkhuizen
Op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen in de Paterskerk. Dit jaar worden de kelders (middeleeuwse, een atoomkelder en de voormalige grafkelder bezocht. Daarnaast nemen we een kijkje in de voormalige werkhuizen aan de 13de eeuwse slotgracht. In een van de gebouwen is nog een lemenstuc wand  aanwezig en in een andere kamer een 17de eeuwse haard. De rondleidingen zijn zaterdag en zondag om 14.30 uur.

Ridderkampement
Vanaf aanstaande donderdag strijken ‘Lieden van Rin ende Maes’, een groep huurlingen die leven in het gebied tussen Rijn en Maas neer op het grasveld naast de Paterskerk in Weert. In vroegere tijden dienden zij onder de hertog van Gelderen. Er wordt naast de Paterskerk een middeleeuws kampement ingericht. Daar brengen de ridders en ambachtslieden van ‘Rin ende Maes’ de tijd van de graven tot leven, met activiteiten zoals een smederij, ridders te paard, middeleeuws koken, boogschieten en harnassen passen. Leerzaam voor jong en oud!

I.v.m. COVID vervalt de foodmarket en wordt de presentatie van de glasnegatieven uitgesteld. Wel bestaat de mogelijkheid om in de kerk een ‘Hemels witbier’ naar franciscaans recept of een ander lekker drankje te drinken.

De paterskerk is zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 18.00 uur.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De-Beweegroute-Ospel-officieel-geopend-13
Week tegen Eenzaamheid, ook in Ospel
18 september 2024 | 12:00
Roaj-‘ns-uit-Neer-Winnaar-Midde-Limburgs-Leedjes-Festival-2023-Doospelse-Aod-Prinse-tweede12
Vastelaovesvereniging de Kwakkert
18 september 2024 | 10:11
Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30

Advertentie