Skip to content

Ridders en huurlingen in middeleeuws kampement 

Redactie
8 september 2021 | 12:56

Advertentie

Komend weekend komt een stukje historie uit de middeleeuwen in Weert weer tot leven. Zaterdag 11 en zondag 12 september is tussen 10.00 en 17.00 uur naast de Paterskerk aan de Biest een middeleeuws kampement ingericht. Een perfecte plek, het is immers de locatie van kasteel de Aldenborgh, de oudste zetel van de heren van Horne in Weert. De ridders en ambachtslieden van ‘Rin ende Maes’ brengen de tijd van de graven tot leven, met activiteiten zoals een smederij, ridders te paard, middeleeuws koken, boogschieten en harnassen passen. Een levende geschiedenisles die leerzaam is voor jong en oud! 

Middeleeuws kampement

Ridder van Horne te paard
Tijdens de Open Monumentendagen is de kans groot dat je oog in oog staat met een heuse graaf Van Horne te paard. Weert is nog in afwachting van het levensgrote ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency, graaf van Horne. Het standbeeld dat nu nog op rondreis is, krijgt uiteindelijk een plek in het stadspark.

‘Lieden van Rin ende Maes’
Het middeleeuws kampement wordt bewoond door de ‘Lieden van Rin ende Maes’, een groep huurlingen die leeft in het gebied tussen Rijn en Maas. Het gebied is nu onderverdeeld in Nederland en Duitsland, maar in vroegere tijden dienden zij onder de hertog van Gelderen. 

Ga op zoek naar Ridder van Horne die zijn gebied inspecteert op een prachtig uitgedost paard. Het paard draagt een speciaal kleed met daarop geappliqueerd de wapens van Van Horne. Voor de kinderen is er ook een kleurplaat van de ridder Van Horne. Voor elke ingeleverde kleurplaat ligt bij het informatiepunt van Open Monumentendag een kleine attentie.

Op jacht naar Weerter historie
Al eerder deze zomer hebben 1000 leerlingen van het basisonderwijs zich verdiept in de Weerter historie. Samen met archeologen zijn zij mee gaan ‘graven’ bij het voormalig kasteel Nijenborg van de graaf van Horne aan de Biest. Een team van wetenschappers is bezig om de verborgen geschiedenis van deze plek naar de oppervlakte te halen. De Open Monumentendagen bieden de jeugd de kans om het leven uit die tijd van heel dichtbij mee te maken. Een mooi vervolg op het cultuureducatie-project ‘Graven naar de graven’. Op vrijdag 10 september bezoeken basisscholen het ridderkamp in het kader van de Open Monumentendag Klassendag.

Informatie
Alle informatie en de openingstijden van de Weerter Open Monumentendag staan in het programmaboekje. Dit boekje is gratis af te halen bij het informatiepunt tussen 10.00 en 17.00 uur. Zaterdag 11 september is dit voor het Museum W (Markt 7) en zondag 12 september bij de Paterskerk (Biest 43). Of kijk op www.weert.nl/openmonumentendag en www.erfgoedhuisweert.nl. De monumenten en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie