Skip to content

Budschop met andere ogen bekeken

Redactie
26 september 2021 | 16:16

Advertentie

Eén ding is zeker voor de leden van Buurtvereniging Sint Rochus van Budschop, op wat de Fransen de ‘Rive Droite’ (rechteroever) van Nederweert zouden noemen. Zij kijken vanaf vandaag met andere ogen en nóg meer interesse dan voorheen naar hun historische roots. De cultuurhistorische rondleiding door Budschop van vandaag leidde langs tal van historische en markante plekjes die iets vertellen over deze oude Nederweerter buurtschap.

Historische rondleiding Budschop

Bakermat
Hoewel Budschop helaas niet veel oude monumenten meer heeft, is er wel nog veel over te vertellen, aldus dorpsgids Alfons Bruekers die de excursie leidde. Zo was Budschop in 1852 de bakermat van de industriële revolutie in Nederweert, toen daar met veel commotie de eerste stoommachine in werking werd genomen. Behalve twee prachtige windmolens (die van St. Rochus en van St. Rombout) stond er – pal op de kanaaloever – in1690 ook een oud schooltje. En helemaal bijzonder was de kerkorgelfabriek die daar rond 1750 gevestigd was. Hoe het uitgaansleven van Nederweert zich vanaf 1850 van herberg De Ster via Zaal Prins Hendrik en de Harmoniezaal (de latere Zaal Riva) in Nederweert verspreidde is een andere rode draad van het verhaal.

Clifffhanger
Ook de naamkundigen kwamen royaal aan hun trekken. Wie wil weten hoe Jean Nijskens (‘Ademe Zjang’, stichter van de Harmoniezaal) aan zijn markante bijnaam kwam, waarom Budschop eigenlijk Budschop heet, waar de naam Smisserstraat vandaan komt, en dat ‘Rive Droite’ voor Budschop eigenlijk helemaal niet zo vergezocht is vanwege de historische banden tussen Budschop en Parijs, die weet nu van de hoed en de rand. En anders moet men het doen met deze cliffhanger. Want met een kleine 40 deelnemers was deze rondleiding in een paar dagen volgeboekt. Maar volgens de voorzitter van de buurtvereniging is er inmiddels alweer een wachtlijst voor een vervolgexcursie, die er zeker van gaat komen.

Advertentie

2 Reacties

  1. Zeer leerzame en amusante rondleiding van de rondleiding. Als ik nu over Budschop wandel dan kijk ik toch met andere ogen! Alfons hartstikke bedankt en “vae een os “!

    • Bedankt Jos, met groot genoegen! Tot een volgende keer.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie