Skip to content

Extra stuwen om water langer vast te houden

27 september 2021 | 16:00

Steeds meer partijen nemen maatregelen tegen wateroverlast en langere periodes van droogte. Denk aan het waterschap, gemeenten, natuur- en agrarische organisaties. Ze werken daarbij steeds vaker samen. Een project dat dit voorjaar is gestart, is het plaatsen van extra stuwen in sloten. Ook in het buitengebied van Nederweert worden stuwen geplaatst.

Extra stuwen

Water vasthouden
Extra stuwen zorgen ervoor dat we water langer vast kunnen houden in natte periodes, zodat het in de bodem kan zakken”, aldus gemeentelijk projectleider Coen Janssen. Gemeenten, natuurorganisaties en land- en tuinbouw bezitten kilometers aan zogenaamde berm- of kavelsloten. “Ze vormen de haarvaten van ons watersysteem en spelen daarmee een belangrijke rol in het vasthouden van water.

Honderden extra stuwen
Waterschap Limburg wil samen met gemeenten, natuurorganisaties en de LLTB honderden extra stuwen plaatsen in deze berm,- kavel- en perceelsloten. Voor de gemeente Nederweert gaat het in eerste instantie om zo’n 25 stuwen.

Zelf bedienen
De stuwen zijn eenvoudig te bedienen. Door een plankje in de stuw hoger of lager te zetten, wordt de hoogte van het water geregeld. In het noorden van Limburg staan nu al ongeveer 1.500 kleine stuwen in de sloten om het waterpeil daar te regelen. Waterschap Limburg zorgt voor de plaatsing van de stuw, het groot onderhoud en eventuele reparaties. De toekomstige beheerder bedient de stuw en voert klein onderhoud uit, bijvoorbeeld het eenmalig weghalen van begroeiing voor deze stuw.

Aan de slag
Het verhogen van de waterstand in de bermsloten heeft het meeste effect op de naastgelegen landbouwgronden. Het beheer (lees bediening) van deze stuwen willen we dan ook graag overlaten aan de aanliggende grondgebruikers. “De grondgebruikers zijn door de LLTB per brief benaderd om zich aan te kunnen melden voor beheer”, aldus Janssen. De eerste aanmeldingen om het beheer over te nemen, zijn al binnen. Eerder dit jaar heeft Waterschap Limburg de eerste stuwen al geplaatst bij particuliere grondgebruikers.

Stuw beheren
Wil je een stuw beheren of ken je een betere locatie om een nieuwe stuw te plaatsen? Neem dan contact op via ikwileenstuw@waterschaplimburg.nl. Op onderstaande kaarten kun je zien waar de stuwen komen te liggen.

Kaart deelgebied 2 ten zuiden van de Noordervaart Deelgebied 2
Kaart deelgebied 4 ten noorden van de Noordervaart Deelgebied 4

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Workshops-Weerter-Mannenkoor
Ontdek je stem!
19 oktober 2024 | 15:00
2024_10_19-Foto-bestuur-fondsen-en-ondernemers
De Deel’ in Antonius-Veste in Nederweert
19 oktober 2024 | 13:00
69
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
19 oktober 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert, in de Tweede Wereldoorlog
19 oktober 2024 | 11:00

Advertentie