Skip to content

Ouderenmishandeling: het houdt niet op totdat je iets doet

Redactie
28 september 2021 | 15:00

Advertentie

Ouderenmishandeling is een groot probleem. Aan de ene kant door de schade die het de slachtoffers brengt en aan de andere kant omdat het een verborgen probleem is. Ouderenmishandeling komt overal voor en ook als vrijwilliger kun je hiermee in je werk te maken krijgen. Daarom organiseert Punt Welzijn op 14 oktober vanaf 19.00 uur speciaal voor vrijwilligers een gratis workshop over dit onderwerp.

Ouderenmishandeling

Weinig bekendheid
Ouderenmishandeling wordt vaak verzwegen door de betrokkene zelf vanuit schaamte, en niet opgemerkt of herkend door de omgeving omdat er te weinig bekendheid mee is. Deze mishandeling onderscheidt zich van andere vormen van huiselijk geweld door een aantal specifieke kenmerken. Vaak zijn ouderen extra kwetsbaar door bijvoorbeeld ziekten en een grotere hulpbehoefte. Tegelijk moeten ouderen langer zelfstandig blijven wonen en als dat moeilijker wordt, zijn ze afhankelijk van de goede zorgen van familie, vrienden en/of bekenden. Deze afhankelijke en kwetsbare relatie kan door allerlei factoren, zoals onkunde, onmacht of onwetendheid, uit balans raken. Het risico op mishandeling neemt daardoor toe.

Wat kun je doen?
Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch kun je het idee hebben dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Ben je of ken je een slachtoffer van mishandeling? Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Neem contact op met Veilig Thuis om je zorgen of vragen te delen. Veilig Thuis zal samen met jou zoeken naar de passende aanpak. Bel 0800-2000 of kijk op www.veiligthuisnml.nl

Meer weten of deelnemen aan de workshop?
Op 14 oktober 2021 om 19.00 uur organiseren Michon Clout en Mariska Sanders van Punt Welzijn een workshop over ouderenmishandeling. Deze is speciaal voor vrijwilligers die werken met ouderen. Zij krijgen hierin handvaten over hoe zij om kunnen gaan met zorgen en signalen. De locatie voor de workshop is nog niet bekend. Na aanmelding ontvang je zo spoedig mogelijk informatie hierover. Aanmelden kan via de agenda op de website www.puntwelzijn.nl (klik hier). Of neem contact op met Mariska Sanders via m.sanders@puntwelzijn.nl of 0495-697900.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Asfalt-wegwerkzaamheden-Winnerstraat-Uliker-Nieuwstraat-Nederweert-4
De werkzaamheden duren een kleine maand
17 september 2024 | 12:24
1Overlijdensbericht Kitty Houtappels - Gielen
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
17 september 2024 | 8:30
2024_09_16 Arbeidsmarktregio Midden-Limburg zet koers met ondertekenen intentieverklaring
Samen arbeidsmarktregio Midden-Limburg versterken
17 september 2024 | 7:00
Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert 4
Opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen
16 september 2024 | 21:02

Advertentie