Skip to content

Windturbines Ospeldijk maken WML klimaatneutraal

Redactie
30 september 2021 | 14:51

Advertentie

Voor het oppompen en zuiveren van grond- en oppervlaktewater en het distribueren van drinkwater is flink wat elektrische energie nodig. Dat was voor WML enkele jaren geleden reden om te onderzoeken hoe er zelf energie kan worden opgewekt. WML is nu de trotse eigenaar van twee windturbines én mag zich klimaatneutraal noemen.

Windpark Ospeldijk

WML is verantwoordelijk voor de winning, productie en distributie van drinkwater in de hele provincie Limburg. Dat hele proces gebeurt zo duurzaam mogelijk. Om de impact die we hebben op het klimaat zo klein mogelijk te maken, wil WML klimaatneutraal opereren. Een belangrijke stap hierin was de verkenning van mogelijkheden om zelf energie op te wekken. In nauwe samenwerking met de directe omgeving is het drinkwaterbedrijf zo enkele jaren geleden gekomen tot het initiatief voor een windpark.

Groene stroom voor water
Samen met Coöperatie Zuidenwind bouwde WML dit jaar vier turbines in Ospeldijk. Twee turbines zijn in eigendom van Zuidenwind, en twee in eigendom van WML. De turbines draaien sinds afgelopen zomer en produceren zo’n 50 miljoen kWh per jaar. Met de windenergie van het park kan WML het drinkwater volledig met groene stroom klimaatneutraal oppompen, zuiveren en bij huishoudens en bedrijven afleveren. Het windpark wordt op zaterdag 2 oktober feestelijk geopend.

Directeur Joyce Nelissen: “We zijn uitermate trots op de stappen die we gezet hebben om het Limburgse drinkwater, met de klimaatuitdagingen waar we voor staan, klimaatneutraal bij de klant te krijgen. Als maatschappelijk bedrijf zijn we hierin samen met de energiecoöperatie, de omwonenden en alle andere betrokken partijen opgetrokken. Het was een mooie reis met een zeer waardevol resultaat, waarmee we de wereld een stukje schoner en duurzamer maken.”

Aandacht voor de omgeving
Bij de realisatie van het windpark zijn WML en Coöperatie Zuidenwind zorgvuldig te werk gegaan. Er is zo veel mogelijk rekening gehouden met alle betrokken partijen, onder meer door voortdurend in nauw en goed overleg samen te werken. Het was een bewuste keuze van WML om samen te werken met een lokale energiecoöperatie, zodat er veel aandacht zou zijn en blijven voor de omgeving.

Klimaatneutrale bedrijfsvoering
Het windpark betekende een flinke stap in de transitie naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering, waar WML sinds 2015 op inzet. WML investeerde eerder onder andere in zonne- energie, keek kritisch naar het energieverbruik van de gebouwen en de uitstoot van het wagenpark. Ook is CO2-beprijzing ingevoerd, waarmee in investeringsplannen rekening gehouden wordt met de maatschappelijke kosten van de CO2-uitstoot. WML is er trots op dat de bedrijfsvoering met ingang van 2020 klimaatneutraal is conform de Climate Neutral Standard van Climate Neutral Group.

Advertentie

29 Reacties

  1. WML mag zichzelf dan wel flink op de borst kloppen, maar als ik de verhalen van de omwonenden beluister (luister afgelopen gemeenteraadvergadering maar terug!), dan is er van zorgvuldig handelen en goed overleg geen sprake. Er zijn trucs uitgehaald om de vergunningen er door te krijgen en berekeningen zijn gemaakt op basis van verouderde cijfers. Een groot deel van de omwonenden blijkt vooraf helemaal niet gehoord of gekend te zijn in de plannen. Zij zitten nu met de gebakken peren en ervaren grote overlast. Het is een grote schande en ik hoop dat de gemeenteraad eindelijk eens de rug recht en voor deze gedupeerde burgers opkomt!

    • Zo is dat en bovendien zijn windmolens helemaal niet klimaatneutraal.
      Dit verhaal van WML is het zoveelste voorbeeld van greenwashing.

  2. Zo is dat inderdaad, de initiators hebben opzettelijk verkeerde gegevens en rekenvoorbeelden gebruikt en de gemeenschap misleid en “ bezeikt” zoals ze dat blijven doen…deze oogverblindende gedrochten horen niet op het land thuis…vraag de omwonenden maar eens op de man af…ze worden er gewoon ziek van…

  3. Dit verhaal van WML is complete onzin, als ik van Nederweert naar Ospel terug rij, staan deze dingen 70% van de tijd stil, dus hoe kunnen deze dingen rendabel zijn? Dus het verhaal van WML is gewoon onzin.

    • … Mischien pompen ze maar 30% van de tijd water omhoog…
      Dan staan ze idd. 70% van de tijd stil.

      In Duitsland staan er wel 100 lang de A 31 richting Gronau paralel aan de NL grens en er komen er nog dagelijks bij. Als die dingen niet renderen zou de Duitser ze zeker niet plaatsen….

    • Windmolens draaien op subsidie, niet op wind.
      Daarvoor waait het op land te weinig. Op zee is dat anders.
      Die subsidie wordt (in)direct betaald door de burger.
      In Duitsland staan inderdaad al veel meer windmolens dan in Nederland.
      In Duitsland heeft men al langer en meer dan in Nederland een groeiend probleem dat mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen vanwege steeds maar stijgende kosten en worden afgesloten.
      Zou het een iets met het ander te maken hebben?

    • Geloof me, ze staan echt niet 70 procent van de tijd stil! Was het maar waar want dan konden we even tot rust komen.

  4. 2 oktober is de feestelijke opening.. Waarom mag er geen ospeldijk bewoner aanwezig zijn? Dat zegt al genoeg.

    • bij de opening van de andere kant van “ons aller”windpark , onderdeel de Kookepan, is de BUURTDAG AFGELAST… slechts 15 vd 150 genodigden uit de buurt hebben daar nl positief op gereageerd.
      dat lijkt dus helemaal niet op een cooperatief en lokaal gebeuren..
      Waar was de inspraak van de daadwerkelijk omwonenden?
      Dat zijn niet dezelfden als degenen die bij de cooperatie aangesloten zijn!
      Evenmin als investeerders, die om te investeren eerst lid vd cooperatie moeten worden. ( al woon je in Groningen..)

    • Goed onderbouwd

  5. Ik heb nog niemand gesproken die blij is met deze lelijke dingen, nog helemaal niemand.
    Ook niet dat mensen er nauw betrokken bij zouden zijn.
    Dus waarom dat toch telkens in die artikelen staat??

  6. Beste WML

    hopelijk was U afgelopen dinsdag in de gemeenteraadsvergadering aanwezig. Toen wij met een afvaardiging van 4 van de inmiddels velen omwonenden met ernstige hinder, klachten, vragen, boosheid, frustratie etc ingesproken hebben. Anders zeker terugkijken!
    Dan hoort U ook dat de vergunning is afgegeven onder t mom van lokaal en cooperatief, maar dat een complete woongemeenschap hierin “vergeten” is. En ook de gemeente heeft aangegeven de daadwerkelijke uitvoering dit zgn. omgevingsmanagement plan te checken! Ik hoorde onlangs dat zelfs de dorpsraad van Nederweert eind NOOIT geinformeerd / betrokken is??
    Ik ben voorstander van duurzaam en sta open voor alle technieken die ons daarbij kunnen helpen.
    Maar dat U zegt trots te zijn op het confisqueren van onze woonomgeving? ( inclusief de horizon van velen die nooit meer een natuurlijk Peellandschap aan de horizon zullen zien, dag EN nacht! Ik vraag me af of de bevolking hier ter plaatse heeft beseft dat ze dit alles niet in gang gezet is voor ONZE stroom ( zgn 16.000 “huishoudens”) Maar dat t handel is! Zuidenwind verkoopt nu haar stroom aan WML. De groene stroom “van” Ospeldijk is voor de verduurzaming van de hele drinkwatervoorziening in Limburg. Dit is geen verdeling van lusten en lasten mi.

    • Idd… en met de windturbines maakt wml stokershorst onleefbaar en stuurt nog gepeperde water rekeningen ook

  7. Hier word omwonenden groot onrecht aangedaan!! Ik woon op iers meer dan 1000 meter en heb dagelijks overlast van het laagfrequent geluid en andere geluidhinder van het draaien van de molens. Evenals de fijnstof die ze verspreiden. De mensen aan de kant van de Noordervaart zijn niet betrokken en zelfs misleid. Goede nachtrust is er niet meer bij. De initiatiefnemers en diens adviseurs liegen met permissie!

  8. Helaas kan ik me, op 1100 meter wonende van deze gigantische turbines, alleen maar aansluiten bij de massale klachten die er binnenkomen. De molens verstoren de dag-en nachtrust met hun (laag frequente) geluid en er wordt als door vier mega ventilatoren een pluimveelucht deze kant op geblazen. De fijnstof is hoger dan ooit aan de kant van de Noordervaart. Het is een grote schande want zelfs de afdeling Milieu van de GGd (onze gezondheidsdienst) verdedigt de vergunningen van de molens zodra je bij hun een klacht indient van de overlast fijnstof en geluid.
    Er lijkt veel belangenverstrengeling en de omwonenden zijn dupe van de firma list en bedrog, lees Zuidenwind en WML. Hun projectleider spant de kroon! Het is heel erg triest wat hier gebeurd en hopelijk staat er iemand op die ons helpt!

  9. Stokershorst; het maatschappelijk rustoord op 500 meter van de industriële windturbines… de rust is volkomen weg. Men heeft alles misleid om de vergunningen erdoor te krijgen. Ik kan niet geloven dat de gemeente wist van de schadelijke effecten; echter wel dat ze gewoon misleid zijn. De aansprakelijkheid zit er wel; het voorzorgdprincipe moet gehanteerd worden! Ik wil niet dat mijn kinderen alsook onze bezoekers gevaar lopen of een verminderde ontwikkeling hebben! (Www.windwiki.nl artden aan het woord over de gevaren) Zoals de pointer aflevering van 31 mei; deze was volkomen gelogen!! Ongelooflijk… men schuilt zich achter het zogrnaamde duurzaam terwijl het verre van duurzaam is. Er is maar 1 oplossing; de windturbines dienen stilgelegd te worden.
    Dag en nacht het geluid van vliegtuigen boven stokershorst, een voormalig klooster met mensen en kinderen die rust, stilte en welzijn opzoeken in de natuur dat kan niet langer en is niet menselijk en volkomen disrespectvol! Hoe verzin je het!

    Brengen jullie ook de waarheid? Dat mensen het niet eens zijn?

    Pieter van reeth

  10. Start een rechtszaak tegen de initiatiefnemers me t een crowdfundingplatform ik geef jullie een goede kans en er zijn zeker voldoende Nederweertenaren te vinden die willen doneren…we kunnen de omwonenden niet in hun “hempie” laten staan…dus schouders eronder en aanpakken die hap..

    • Dankjewel Franske2, dankjewel voor dit bericht dat steun en moed geeft

    • dankjewel Franske 2 en ja natuurlijk pakken we door! we hebben als omwonenden een stichting moeten oprichten om daadwerkelijk gehoord te kunnen worden door onze bestuurders en de inititatiefnemers. Behalve veel tijd, energie ( andere dan 🙂 kost ons dat ook geld. Want de notaris werkt niet voor niets, de Rabobank wil geld hebben als je een rekening opent, een website bouwen en onderhouden idem. tja en de andere partij heeft inmiddels een goed gevulde zak met geld en een overheid achter zich die overhaast te werk gaat onder druk van de klimaatcrisis. Het lijkt in veel opzichten op de toeslagenaffaire..
      Dank nogmaals voor deze reactie en graag kom ik hier tzt met je op terug. want we zullen de Nederweertenaren nodig hebben … Ik geloof vooralsnog in rechtvaardigheid..

    • Niet alle omwonenden van dit park hebben zich aangesloten bij een stichting.

  11. Als ik de reacties lees dan hoop ik niet dat ons in Schoor straks hetzelfde te wachten staat als de windmolens die Weert laat plaatsen draaien.

    • Frank ik nodig je uit om een avond langs te komen op Stokershorst of ergens anders in die buurt. Ik denk dat je niet wilt blijven overnachten. Het zou goed zijn als omwonenden windpark Weert zich aansluiten bij onze stichting. we hebben inmiddels veel informatie en ervaring tav handhaving / intrekkingsverzoeken, regelgeving, samenwerken met bestuurders. In Weert is neem ik aan ook geen milieu Effect Rapportage geweest? en zijn het bekende namen die daar de inititatiefnemer en projectleider zijn. Een ervan is bv raadslid Leudal en heeft zelf een energieadviesbedrijf..
      https://www.schouwsmolen.nl/
      https://weertenergie.nl/archief-nieuws/20-archief-nieuws/58-in-gesprek-met-joost-van-der-stappen
      Hoeveel petten kan zo iemand hebben?
      O ja, hij zit ook nog vol in de Limburgse Natuur en Milieufederatie. Een goeie zaak overigens maar wiens belangen worden waar vertegenwoordigt?

  12. Frank, ga er maar van uit dat u geen rust meer kunt vinden als u in de buurt van zo een park woont. De gezondheid word geschaad en dat vertellen ze u niet van te voren. Kijk maar eens op http://www.windwiki.nl
    Francy Boes, goed dat u op komt voor burgers rond windmolen parken en mocht u niet meer weten wiens belangen waar worden vertegenwoordigd..
    Follow the Money.

  13. Windmolens? Dat zijn toch die onooglijke subsidieslurpende gedrochten die het buurtbewoners onmogelijk maken om in een gezond milieu te leven? Windmolenpark Ospeldijk is volgens de initiatiefnemers en projectleiders een goed voorbeeld voor de aanpak van andere
    parkprojekten. Democratisch, zorgvuldig gecommuniceerd én omarmd door de Nederweertse burger. Jammer dat we nu ontwaken in de échte realiteit waarin buurtbewoners en dieren ondergeschikt blijken aan geld.
    Windmolenpark Ospeldijk: bron van ergernis, mismanagement, geen communicatie en gezondheidsklachten.
    Snel weg dus met die molens. Geef de rust en natuur terug.

    Beste medeburgers. Spreek je steun uit voor het belang van de buurtbewoners aan de Noordervaart. Zij zijn namelijk “over het hoofd gezien”.

    Zie YouTube “HeadWind 21”

  14. Onze democratie wordt hier geschonden en het communisme schijnt hoogtij te vieren.
    Ik hoop dat er gauw recht wordt gedaan aan de omwonenden van WP Ospeldijk. Ik volg de zaak op de voet en het is diep triest wat daar gebeurt.
    Tip; Weet dat jullie allen de rechtsbijstand verzekeringen kunnen koppelen om samen sterker te procederen.

    • Ik weet niet of de democratie geschonden is. Het is allemaal door de gemeenteraad gegaan en de burgers hebben die raad toch echt zelf gekozen.. Ook omwonende hebben blijkbaar liggen slapen in het vergunning traject. Ik vond het al zo vreemd dat ik op N24 alleen maar juichverhalen zag over de bouw. Ik dacht steeds. Waar zijn de omwonende? Zijn daar geen kritische mensen? Terwijl de drama’s zich in heel Nederland opstapelden rond windmolens?

      Wat kunnen we hier van leren? Door als burgers meer kritisch te zijn en intensiever te volgend wat er in de gemeenteraad gebeurd. Gelukkig kan dit nu gewoon online. In maart zijn weer gemeenteraadsverkiezingen . Verduurzaming zal ook komende jaren hoog op de agenda staan. Het is dus zaak dat alle politieke partijen kleur bekennen waar ze staan in die discussie en wat ze concreet willen en wat daar de gevolgen van zijn.

      Weg met termen als ‘samen’ en ‘nieuwe initiatieven’ Energietransitie is gewoon een kwestie van concrete technologieën. Een beperkte set bovendien. Wat ga je waar concreet doen? Daar is gespecialiseerde kennis voor nodig en dit kan niet bij burgers en bedrijven over de schutting worden gegooid. Het is aan de gemeente om met plannen te komen met behulp van andere gemeentes, rijksoverheid, instanties etc Uiteraard kunnen ook initiatieven van burgers ingepast worden. Maar de gemeente dient de samenhang te bewaken eindregie te houden zodat alles democratisch geborgd is en consequenties van keuzes helder zijn en gedragen door de bevolking.

  15. Och weten jullie,maak je geen dikke benen.
    Met die groene stroom krijg je het milieu er niet beter mee.
    En allemaal voor het klimaat.
    Je krijgt hier de ijskap niet mee terug dan moet er weer
    een ijstijd komen.
    Ik heb wel een leuke slogan.
    Als we er nu wat aan doen blijft de natuur groen.
    Ja, En als alles mee zit,blijft de ijskap wit

  16. Ik doel vooral op de ondemocratische stijl die meerdere belanghebbenden in dit project t.o.v. onschuldige burgers hanteren en ook de herhaaldelijk gekozen communistische wijze waarop de projectleider namens WML en Zuidenwind zijn plan doordrukt ten koste van de waarheid en de levens van mensen die rondom dit park wonen.
    Dat gezegd hebbende.. We zouden in dit specifieke geval vooral de meldingsplicht en de onderzoeksplicht van de initiatiefnemers aan omwonenden binnen 1500 meter sterk moeten benadrukken, en ook de controlerende taak van de gemeente hierop ter afgifte van de vergunningen. Immers zijn omwonenden bewust genegeerd en/of vals geïnformeerd.
    Het is te hopen dat bij nader inzien alsnog recht wordt gedaan aan de mensen die daar wonen. Dat niet wordt vastgehouden aan fouten die eerder gemaakt zijn of het verdoezelen daarvan. Daar is namelijk niemand bij gebaat en het komt altijd uit. Wordt vervolgd


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie