De raadsvergadering van 28 september 2021 was de eerste na het zomerreces. Zoals gebruikelijk blikt D66 Nederweert ook dit keer terug op een aantal gebeurtenissen en thema’s van de raadsvergadering.
Raadpraat D66
Bescherm ons historisch straatbeeld
Het zal niemand ontgaan zijn dat pas geleden ‘pand Alda’ is gesloopt. We vinden het jammer dat dit is gebeurd. Het pand kon gesloopt worden omdat in het verleden nooit bescherming is geregeld. Zo had het pand geen monumentale status. Het college heeft gelukkig wel kunnen regelen dat de gevel in de oude oorspronkelijke stijl terugkomt in de gevel van de nieuwe supermarkt. Het karakteristieke aangezicht in de Kerkstraat blijft dus behouden.Als fractie hebben wij een voorstel gedaan in de raadsvergadering om de oude panden in ons centrum beter te beschermen. Het straatbeeld van o.a. Kerkstraat, Brugstraat, Strateris en Sint Antoniusplein moet beschermd zijn. Zetten we daarmee het centrum op slot? Nee, ook dan is het nog mogelijk om panden te verbouwen, zonnepanelen aan te brengen of de straat te vergroenen. Ook sloop is dan nog mogelijk. Het verschil is dat de gemeente sloop dan wél kan tegenhouden van panden. Ook van panden die niet formeel een monument zijn. Wat bij ‘pand Alda’ dus niet meer mogelijk was.
We hebben opgeroepen om voorlopige bescherming te regelen. Helaas wilden de andere partijen liever wachten op nieuw beleid voor we met daadwerkelijke bescherming aan de slag gaan. We realiseren ons goed dat er in die tussentijd veel gesloopt kan worden. Helaas dacht een meerderheid van de raad er anders over. We hopen dat de wethouder snel aan de slag gaat met het nieuwe beleid. En dat er in de tussentijd niet meer oude panden voor de vlakte gaan.
Restauratie kapel Klaarstraatzijweg
De kapel aan de Klaarstraatzijweg is een rijksmonument. Deze kapel heeft een hoge culturele en maatschappelijke waarde en is dringend toe aan restauratie. Deze restauratie kost €59.000,-. Tijdens de raadsvergadering hebben we ingestemd met een bijdrage van €15.000,- vanuit de gemeente. De rest van het bedrag wordt betaald door de Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen Ospel en bijdragen van provincie en de rijksoverheid. Het is mooi dat we samen een belangrijk stukje cultuur kunnen behouden.Andere manier van afvalinzameling
Vorige raadpraat hebben we al gesproken over de nieuwe manier van afvalinzameling. We zijn blij dat PMD (plastic, metaal en drankkartons) vanaf januari voortaan thuis wordt opgehaald in de hele gemeente. Ook ons eerdere voorstel om luiers en incontinentiemateriaal in te zamelen wordt vanaf begin volgend jaar uitgevoerd. Een gedeelte van de ondergrondse PMD-bakken wordt dan omgebouwd tot inzamelbakken voor luiers en incontinentiemateriaal.Denk mee en doe mee!
We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.U kunt ons mailen op martin.vanmontfort@d66nederweert.nl en kyll.bruijnaers@d66nederweert.nl
Martin van Montfort & Kyll Bruijnaers
Raadsleden D66 Nederweert
8 Reacties
Ik mis het meest indrukwekkende tijdens deze
raadsvergadering. Dat waren de schrijnende verhalen van de omwonenden Windmolenpark Ospeldijk. Worden zij nu weer onder het tapijt geveegd?
Zou je kunnen aangeven op welk moment in de raadsvergadering dit terug te luisteren is? Dan kunnen we dat alsnog delen.
Je kunt de raadsvergadering terug kijken via deze link
https://channel.royalcast.com/nederweert/#!/nederweert/20210928_1
Scroll naar beneden naar agenda punt 3, Spreekrecht.
Klik op het pijltje naast de tijd (19:28) en vervolgens in het frame waar de video wordt getoond op Start.
Inderdaad opvallend dat D66 daar niet op terugblikt.
Maar ja, het is dan ook wel een pro-windmolen partij.
Ja, pijnlijk opvallend. Maar de verkiezingen liggen om de hoek en de burgers van Nederweert vergeten niet.
Schrijnend wat deze partij de laatste jaren heeft laten zien en horen. Ze begonnen sterk maar zijn nu volledig de weg kwijt. Alles politiek maken maar als het om het menselijke gaat zijn de volledig de weg kwijt.
En wat is het voordeel om het thuis op te halen in plaats van centraal? Ik zie of lees nergens steekhoudende argumenten, in de raad worden ze ook niet genoemd.. behalve dat het om het “groen doen” is.
Het is duurder, het lost geen probleem op en schoon afval aanleveren is een utopie. Hoe ga je, als gemeente, de claims van teveel vervulling na de pilot controleren?
Hoe vindt de controle nu plaats? Komt de vrachtwagen in het depot aan een wordt deze meteen gescheiden?
Hoe garandeert de afval inzamelaar dat het ook daadwerkelijk gerecycled wordt in plaats van direct te worden doorverkocht? (Zie Almere). Want zonder die garantie heeft het apart en veel duurdere ophalen geen enkele zin.
De 7000 euro in de pilot om afval te controleren gebeurd dat ook na de pilot?
Tip voor de Raad, loop eens een kunststof verwerkende industrie binnen en vraag en hoe schoon re-granulaat moet zijn… Je krijgt dan een ander verhaal te horen dan vanuit de afvalverwerking, er zit dan geen verdien model bij. Het wordt je dan direct duidelijk dat het recyclen niet bestaat in huishoudelijk kunststof afval. In de omgeving zitten verschillende bedrijven.
2e tip voor de gemeente en raad, huur advies bureau COR: https://www.adviesbureaucor.nl/
Will je als gemeente echt wat doen, eis dan volledig circulair bouwen met materiaal paspoorten. Pak zonneweide aan, ga voor een logisch maaibeleid, investeer de miljoen in het helpen van de boeren in te vergroenen (biogassen opvangen). Er is zoveel meer dat er door de gemeente gedaan kan worden dan dit project.
Het terugdringen van verpakkingshoeveelheid zou via de EU of andere landelijk via een kunststof-tax moeten verlopen.
historisch straatbeeld. Leer het maar eerst wat historie is!!