Skip to content

De Peel-Raamstelling | Neerlands hoop in bange dagen

5 oktober 2021 | 14:07

Theo Schers, medewerker externe dienstverlening Gemeentearchief Weert houdt op zaterdag 23 oktober a.s. een lezing over de Peel-Raamstelling rondom Weert en Nederweert en vervolgens wordt er een bezoek in het veld gedaan.

Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw de buitenlandse politiek van Nazi-Duitsland steeds agressiever werd, besloot de Nederlandse regering om in allerijl een verdedigingslinie in Zuid-Nederland aan te leggen. Deze zogeheten Peel-Raamstelling, die liep van Grave aan de Maas tot Budel aan de Belgische grens, moest een dam opwerpen tegen de eerste aanvalsgolf van de Duitse oorlogsmachine.

De Peel-Raamstelling

Daarmee werd tijd gewonnen om de Hollandsche waterlinie in gereedheid te brengen en om eventuele bondgenoten de gelegenheid te geven te interveniëren op Nederlands grondgebied. Hoewel over dit laatste, vanwege de strikte Neutraliteitspolitiek van Nederland, geen nadere afspraken waren gemaakt.
Vanaf sluis 13 bij Nederweert liep de stelling parallel aan de Zuid-Willemsvaart.  De afloop is bekend. De 90 kilometerslange verdedigingslinie heeft amper 24 uur standgehouden.  Al in de vroege ochtend van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, brak een Duitse pantsertrein bij het Noord-Brabantse Mill door de linie.

Een dergelijke treindoorbraak was ook bij Weert gepland, maar door het tijdig opblazen van de spoorbrug bij Buggenum was dit voorkomen. Echter ook in het vak Weert was de stelling niet lang houdbaar omdat de Duitsers de brug over de Zuid-Willemsvaart in het Belgische Loozen ongeschonden in handen kregen en vanuit dit punt de achterzijde aanvielen.

Na de oorlog zijn veel betonnen bunkers als gevolg van een doldrieste opruimdrift verwijderd. Maar wie er oog voor heeft kan de verdedigingslinie rondom Weert en Nederweert nog goed volgen.

Lezing: Peel-Raamstelling rondom Weert en Nederweert door, Theo Schers, medewerker externe dienstverlening Gemeentearchief Weert
Datum: Zaterdag 23 oktober a.s.
Aanvang: 12.30 uur (de middag duurt tot 17.00 uur)
Plaats: Erfgoedhuis, Jan Peeterszaal op de tweede verdieping Wilhelminasingel 250-252 te Weert
Deelnamebedrag: € 17,50 p.p. incl. lezing, bezichtiging en koffie/ thee met vlaai
Opgeven: voor 17 oktober via leon@cliotravel.nl

Advertentie

1 Reactie

  1. Gelukkig hebben ze na de oorlog niet alle bunkers opgeruimd en de meeste – vooral die naast het kanaal – staan niemand in de weg, dus kunnen rustig blijven staan.Als verdedigingslinie was De Peel-Raamstelling natuurlijk een lachertje, zoals trouwens het hele Nederlandse leger mei 1940.De enige linie die de Duitsers zorgen baarde was de Hollandse Waterlinie, die echter niet geactiveerd werd en na het bombardement op Rotterdam, dat een totale mislukking was, want nog niet één Nederlandse soldaat werd geraakt, gooide het Nederlandse leger – dat nog grotendeels intact was – tot verbazing van de Duitsers de wapens neer, waarop de Duitsers direct het grootste deel van hun leger weghaalden uit Nederland en via België naar Noord-Frankrijk stuurden, waar ze met de rest van het Duitse leger de Franse en Britse legers versloegen en hoe anders had het er daar uit gezien als al die troepen zich stuk hadden gebeten op de Hollandse Waterlinie ?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26
2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00
Overlijdensbericht-Carolien-Bukkems
Geuns Uitvaartbegeleiding
23 november 2024 | 11:00

Advertentie