Skip to content

Het gevoel van tekortschieten

Redactie
21 oktober 2021 | 11:00

Advertentie

MindfulnessAllesbehalve een fijn gevoel

Het idee van een tekort zit soms zo diepgeworteld waardoor we niet eens beseffen er vraagtekens bij te plaatsen maar er automatisch van uitgaan dat er een tekort is. Het begint soms al zodra je wakker wordt. Bijvoorbeeld het idee dat je niet lang genoeg geslapen hebt, of dat nu waar is of niet. Of het idee dat de tijd te kort is om alles te doen wat je te doen hebt, terwijl als je werkelijk kijkt je ziet dat dit helemaal niet waar is. Het idee van tekort is soms complete onzin en kan voor onnodig leed zorgen.

Bij gedachten over een tekort komen ook gevoelens op. Gevoelens die allesbehalve prettig voelen en die vaak weer nieuwe gedachten ontketenen.  Bijvoorbeeld als het idee van een tekort als niet veilig voelt, maakt dat mensen angstig. En je weet wat er over een kat in het nauw wordt gezegd. Of als je het idee hebt opgevat niet goed genoeg te zijn, niet succesvol genoeg te zijn, niet slim genoeg te zijn enzovoort. Dat voelt verschrikkelijk en daarmee zaag je de poten onder je gevoel van eigenwaarde vandaan en krijg je waarschijnlijk te kampen met een laag zelfbeeld.

Wist je trouwens dat een laag zelfbeeld typerend is voor onze westerse cultuur? Ik las ooit delen uit gesprekken tussen de Dalai Lama en neurowetenschappers en psychologen waarin een psychologe het probleem van eigenwaarde ter sprake bracht. De Dalai Lama was heel verbaasd en begreep eerst niet wat ermee werd bedoeld. Er bleek niet eens een Tibetaans woord voor te zijn…

Het idee niet goed genoeg te zijn doet mensen weleens stoppen. Herken jij dit? Misschien heeft die ander een vlottere babbel en meer diploma’s of hogere opleiding dan jij. Of misschien is die ander jonger of slanker, of vind je haar knapper. Je komt nooit volledig tot bloei zolang je jezelf blijft vergelijken met anderen en daar je bestaansrecht aan vastplakt.

Jij bent niet het probleem maar het probleem is het probleem.

Wanneer je mee blijft gaan in het idee van een tekort doe je jezelf tekort. Het eerste wat we bijvoorbeeld met mindfulness doen is je uitnodigen om een waardige houding aan te nemen. Met coaching en met mindfulness word je bewust van waar je staat en wat je weerhoudt. Van daaruit volgt dan vanzelf de uitnodiging om het anders te gaan doen. Ik ben heel dankbaar dat ik al veel mensen in dit proces heb mogen begeleiden.

Ben jij op zoek naar een coach of wil je mindfulness leren neem dan contact met me op. Je kunt me rechtstreeks mailen of via Coachfinder.

– Lisette –

AGENDA


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website
www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie