De inzameling van PMD-afval gaat vanaf 2022 in de hele gemeente Nederweert om de twee weken huis-aan-huis plaatsvinden. Dat besluit nam de gemeenteraad op dinsdag 28 september tijdens het behandelen van de afvalpilot voor Budschop. Daarnaast start in een groot deel van Budschop begin 2022 de proef met het ophalen van restafval door middel van tariefzakken. De huidige duobak wordt bij de proef in Budschop dus alleen ingezet voor GFT. In de rest van de gemeente blijven we in 2022 het restafval én het GFT nog via de bestaande duobak ophalen.
Minder afval, beter scheiden
“Met z’n allen op termijn minder afval produceren en het afval beter gescheiden aanbieden, zodat het beter verwerkt kan worden. Dat zijn de twee belangrijkste redenen om over te stappen op een ander afvalsysteem. Daarnaast gaat de duobak verdwijnen en moeten we zondermeer naar een alternatief”, aldus wethouder Stienen. “Doen we niets, dan wordt de verwerking van afval op termijn onbetaalbaar.”
Verbranden van restafval
Gemeenten betalen geld voor het ophalen en verwerken van restafval. De hoogte van dit bedrag hangt af van de hoeveelheid restafval dat verbrand moet worden. De rijksoverheid verhoogt ieder jaar de kosten voor het verbranden van restafval. “Daar hebben we geen invloed op. Doen we niks aan de hoeveelheid restafval, dan stijgt de rekening voor het verwerken van het afval elk jaar.”
Verkoop en prijs van tariefzak
Restafval wordt ingezameld in een tariefzak van 30 liter. Dit formaat had de voorkeur tijdens de eerder gehouden workshops. Tariefzakken zullen lokaal te koop zijn. De verkooppunten bepalen ze nog. Dat geldt ook voor de uitgiftepunten van PMD zakken die gratis zullen zijn. De prijs van de tariefzak is mede afhankelijk van het variabele tarief van restafval in de rest van de gemeente. De exacte prijs zal daarom ook na de pilot bepaald worden. Gangbare bedragen liggen tussen de 1 en 2,50 euro per stuk.
Afvalkrant en informatiebijeenkomst
Op dit moment worden de pilots uitgewerkt met de afvalophaler. In december verschijnt een speciale afvalkrant met alle praktische informatie op een rij. Voor de inwoners van Budschop vindt nog een informatiebijeenkomst plaats. Voor meer informatie kunt je ook kijken bij de meest gestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp. Deze lijst vult de gemeente aan richting de start van de pilot.
Klankbord
De gemeente zoekt nog mensen die zitting willen nemen in een klankbord om ervaringen uit de pilot te delen. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur dan een mail naar info@nederweert.nl.
14 Reacties
Even checken bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen welke partijen voorstander zijn van dit onzalige plan.
Zal niet veel helpen. Rijksoverheid gaat tarieven voor restafval steeds meer verhogen daar doet geen lokale partij iets aan. Zolang de overheid kiest voor de makkelijke weg – burgers steeds meer laten sorteren en betalen – zijn lokale bestuurders alleen maar bezig met variaties op een onzalig thema.
Dat gaat weer meer illegale dumping worden.
Helaas met je eens. Ik vind die zakken restafval van 30 liter heel ondoordacht. Een voorbeeld: probeer met die kleine zakken maar eens van oude dekbedden, oude slaapzakken, oude kussens, versleten tuinstoelkussens af te komen. Dat wordt of verknippen en heel veel tariefzakken van 1 tot 2,5 euro betalen of mensen gaan dat ergens dumpen.
Het afval wat jij noemt breng je naar de milieustraat.
Kijk maar eens op de website van de Milieustraat: daar komen deze materialen niet voor, anders dan als restafval en dat valt onder (zie ook website Milieucentraal) huishoudelijk restafval en dus in de container cq tariefzakken
Of dat iemand elke week oude dekbedden , oude slaapzakken, oude kussens of versleten tuinstoelkussen in de aanbieding heeft? Er is ook nog zoiets als de milieustraat waar je 6 keer per jaar gratis een kuub afval kunt dumpen.
Een voorbeeld is ter illustratie van een meer algemeen punt. Dit nieuwe systeem kiest voor betalen voor volume ipv gewicht. Volumineuze dingen passen niet in zakjes van 30 liter. In een doordacht systeem biedt je bewoners alternatieven voor verschillende soorten formaten restafval zoals zakken van 30 en van 60 liter. Voor lang niet alle spullen is al een bestaand verwijderingstraject. Waar dit nieuwe systeem wringt met de praktijk zullen mensen eerder geneigd zijn dan maar te gaan dumpen.
…. De gemeente nederweert voor de burgers van… oh wacht nee niet voor de burgers maar voor iets anders….. ik vraag me echt af hoe veel meer rommel zal verschijnen op plaatsen waar het niet hoort. zelf woon ik aan de rand van het buitengebied ben benieuwd hoe de dieren straks de zakken met rust gaan laten. maar ja gemeente zal wel weer super onderzoek doen naar dit of het draagvlak van hun burgers… oh wacht dat deden ze toch al niet…
Een persoon woonachtig in België zei eens , in Nederland hebben ze het goed geregeld met het ophalen van afval.
Wij in België gebruiken nog zakken die steeds kapot langs de weg staan , aangevreten door vogels ,katten enz.
Toen ik vertelde dat dit bij ons ook gaat gebeuren met zakken, was hij perplex.
Waarom gaat de gemeente 30jaar terug in de tijd …..!!!!!!!
Ja waarom ……..
Gescheiden afval ophalen is achterhaald. De argumenten die worden aangehaald zijn vaak meer ideologisch gedreven dan rationeel met cijfers onderhouwd. Achteraf scheiden is vaak effectiever.
Er geen enkele reden waarom we in Nederweert een proef moet beginnen als andere gemeentes ons al zijn voorgegaan. Een korte zoektocht op internet leert dat veel gemeentes als zijn teruggekomen van een dwingend afvalscheidingsbeleid. Laat Nederweert leren van anderen en niet dezelfde fouten maken.
Lees deze artikelen maar eens.
https://www.trouw.nl/nieuws/gescheiden-inzameling-van-plastic-schaadt-het-milieu~bb5e8de5/
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/waarom-je-plastic-vaak-gewoon-weer-in-de-vuilniszak-mag-gooien~b7a206bf/
https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-stopt-met-het-gescheiden-inzamelen-plastic-blik-en-pak-afval/
https://nos.nl/artikel/2360318-doorgeschoten-overheidsbeleid-leidt-tot-vervuiling-in-plastic-afval
De meeste mensen scheiden nu al papier en glas. Dat moeten ze zelf naar een container of millieupark brengen. Dat is voor sommige mensen al een probleem want niet iedereen beschikt over de opslagruimte en een auto om afval weg te brengen.
Als je mensen gaat verplichten tot nog meer afvalscheiding en gaat opzadelen met meer afvalbakken en zakken aan huis en/of hogere kosten dan zal tot ongetwijfeld lijden tot meer illegale dumpingen en vervuiling van andere afvalstromen. Simpel gezegd als je het voor mensen moeilijke en duurder gaat maken dan zal je beleid falen.
Steeds als er hier op NW24 een artikel wordt geplaats over een nieuw afvalinzamelingsbeleid in de pilot in Budschop lees ik hier alleen maar negatieve geluiden. En dat zijn niet steeds dezelfde mensen. Voorstanders heb ik nog niet gezien. Waarom blijft ons gemeentebestuur dan toch vasthouden aan dit plan?
Zie ook eerdere artikelen over dit onderwerp op NW24
https://www.nederweert24.nl/2021/07/27/informatieavond-over-proef-nieuw-afvalsysteem-in-budschop/
https://www.nederweert24.nl/2021/06/30/proef-met-nieuw-afvalsysteem-samen-aan-de-bak-in-budschop/
Wat een rommeltje… Vraag me af hoe zoiets besloten wordt. Dus ik ben eens gaan zoeken en praten. Nu blijkt dat Nederweert Anders dit als brein met hulp van schoothondjes D66 en JAN er door heen heeft geduwd. De VVD was tegen. En het boerenverstand van CDA was ook tegen. Ben benieuwd hoe land deze “afvalproef” nog gaat duren na de verkiezingen…
Nederweert Anders hoort niet in de politiek thuis. Laten ze samen iets anders bedenken om in de belangstelling te staan. Een komische film maken zoals ” help de dokter verzuipt ” of zoiets.
dat is het beleid van Nederweert , zeker niet naar de bewoners luisteren. dat zie je met het park “de heërlikheid> en straks met het afval scheiden. ze moeten straks kunnen zeggen , kijk eens wat Opa of Oma er door heeft gedrukt.
“