De komende drie jaar wordt er door het kabinet ingezet op extra subsidie, betere informatievoorzieningen en advies over (hybride) warmtepompen. Het subsidiebedrag wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Zo worden (hybride) warmtepompen voor meer huiseigenaren betaalbaar en haalbaar.
Subsidie voor warmtepompen
Aanmoedigen van energiebesparing
De warmtepomp wordt ondersteund vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze regeling is opgesteld voor het aanmoedigen van energiebesparing en alternatieven voor verwarming op aardgas.
Voor hybride en all electric warmtepompen
In de brief van staatssecretaris Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat, stond aanvankelijk dat de subsidie bestemd was voor hybride warmtepompen. Volgens de voorzitter van Vereniging Warmtepompen, Frank Agterberg, geldt de subsidieverhoging echter voor alle warmtepompen. Het zou onlogisch zijn om all electric warmtepompen een lagere subsidie te geven dan hybride varianten.
Subsidie pas in 2022 aanvragen
Huiseigenaren die nog in 2021 een (hybride) warmtepomp gaan installeren of hebben geïnstalleerd, is aan te raden om hiervoor pas in 2022 subsidie aan te vragen. Dan kun je namelijk gebruikmaken van de 30% subsidie in plaats van de huidige 20%.
Apparatenlijst voor subsidiebedrag
Het is mogelijk om tot maximaal 12 maanden na het installeren van de warmtepomp subsidie aan te vragen. Als de aanvraag wordt gecombineerd met een isolatiemaatregel, kan de subsidie tot 12 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel worden aangevraagd. Het RVO maakt binnenkort de apparatenlijst warmtepompen 2022 bekend, waarop een indicatie staat van het subsidiebedrag per type warmtepomp.
Gratis en onafhankelijk advies
Heb je behoefte aan gratis advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Dat kan door te bellen met tel. 072-743 39 56 of te mailen info@duurzaambouwloket.nl. Ook de gemeente Nederweert is hierbij aangesloten. Het Duurzaam Bouwloket is het digitale informatiepunt voor inwoners van Nederweert. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl.
Mogelijkheden om energie te besparen en uwjeenergierekening te verlagen vind je ook onder andere op de volgende websites advies-op-maat.milieucentraal.nl en energiebesparingsverkenner.rvo.nl
15 Reacties
Is die subsidie inkomensafhankelijk?
Nee!
Nope!
Eerst controleren of je huis geschikt is. Is je huis slecht geïsoleerd dan zou ik er niet aan beginnen maar het geld investeren in betere isolatie. Je komt namelijk voor een vervelende verrassing te staan wanneer je warmtepomp op je CV op hoge temperatuur moet stoken om je woning op temperatuur te krijgen.
Heb je zonnepanelen en is je huis slecht geïsoleerd, ga ook dan eerst isoleren. Ik verwacht, kijkend naar de ontwikkelingen in andere landen, dat de saldering gaat worden afgebouwd maar dat er ook wordt gekeken wat je piekafname is. Wanneer op basis van de piekafname je stroom tarief wordt gebaseerd dan wordt een warmtepomp een zeer dure aangelegenheid in gebruik.
Kortom, een warmtepomp heeft alleen zin in een goed geïsoleerd huis.
Een hele goede vraag Het kan toch niet betaald worden door de gewone man
Hoezo, hier kun je beter in investeren dan in een auto, dit levert op termijn geld op terwijl een auto alleen maar geld kost…waar leg je de prioriteit?
En wat als je die auto nodig hebt om naar je werk te gaan zodat je geld kunt verdienen?
Onder de 3 graden doet de warmtepomp niks meer.
De meeste gaan geen 10 jaar mee.
Kosten komen na 2 jaar en dan is ook de garantie eraf.
Een eerlijke verkoper heeft het ons uitgelegd, mooi dat er nog van deze mensen zijn
Grapjas dat was zeker een autoverkoper. Bij – 10 levert mijn 8kw warmtepomp nog zeker 6kw met een aanvoer van 35graden.
Wat voor warmtepomp heeft u Bij 5 graden boven 0 moet mijn cv het echt overnemen
Mvg yahotoys
Ik heb al 12 jaar een warmtepomp in een woning uit 1965. Muur slechts 6 cm isolatie. Dak 20cm en rondom dubbelglas. Dus niet echt speciaal super geïsoleerd. Slechts één keer een kleine storing gehad. Via internet opgelost door de importeur op dezelfde dag. Ook bij buitentemperaturen ver onder 0 nog nooit in de kou gezeten. Ga voor een goede kwaliteit wp, een ervaren installateur en geen dozen schuiver. Installatie was duur, maar nu al jaren heerlijk lage energie rekening van < €80 per maand voor een gezin met 2 kleine kinderen. 500 m^3 inhoud. Dus laat je niet afschrikken door alle negatieve verhalen.
In Zweden en andere Scandinavise landen hebben ze al meer dan 40 jaar ervaring met warmtepompen, de meeste gaan zonder problemen 20 jaar mee ( alleen de compressor zou na een jaar of 15 wel eens stuk kunnen gaan)
Kies voor kwaliteit en ga niet voor Aziatisch namaakspul dan heb je jaren lang plezier, de techniek bestaat al bijna 100 jaar…dus laat je goed adviseren en kies niet voor het goedkoopste aanbod…
Over de ISDE subsidie van een hybride warmtepomp is ook goede informatie te vinden op http://www.subsidiewarmtepomp.nl
Is dat de Peter van Tilburg die ik ken van SST systemen?
Groetjes Frans Everaerts
https://www.ad.nl/binnenland/drinkwater-in-gevaar-door-aardwarmte-waterbedrijven-vrezen-vervuiling~a69ce461/
Drinkwater in gevaar door aardwarmte. Geothermische bronnen zijn vaak slecht aangelegd waardoor ze niet, of nauwelijks functioneren, ik heb zelf situaties gezien dat de bronnen(!), dus niet het gebouw, moeten worden opgewarmd met een CV ketel. Daarnaast veroorzaken ze verhoogde risico’s drinkwatervoorziening. Er is nog te weinig bekend over de lange termijn effecten. Het argument dat deze al 40 jaar worden toegepast betekent niet dat de huidige bronnen met dezelfde technische kunde worden aangelegd als de pilots.
Voor de duiding, ik heb nog meegewerkt aan de eerste pilots van geothermische bronnen in Nederland bij het Evaluon in Eindhoven, midden jaren negentig.