Vorige week schreef ik dat je mentale gezondheid net zo goed aandacht nodig heeft dan je fysieke gezondheid waardoor spanning niet altijd hoeft uit te groeien tot lichamelijke- of psychische klachten. Dit sluit precies aan bij het thema van de week van de werkstress 2021.
Meer mindfulness in je leven brengen is een eerste stap om ook aandacht te hebben voor je mentale gezondheid. In dit column deel ik een aantal tips met jullie.
Tips die het leven lichter maken
Las een paar mini pauzes in.
In plaats van door te blijven gaan totdat een deadline is gehaald, even stoppen voor een adempauze en/of je lichaam letterlijk in beweging brengen door van je stoel op te staan en te bewegen. Al doe je het maar één minuut. Al die kleine beetjes maken een verschil.
Een zachte glimlach.
Laat eens een zachte glimlach op je gezicht ontstaan. Tijdens het werk of gewoon door de dag heen. Je ontspant daarmee je gelaat. Mensen hebben vaak niet eens door hoeveel spanning er in hun gezicht is, zelfs als ze in rust zijn. Hoe voelt je gezicht nu?
Pieker je veel?
Neem een besluit om niet telkens gestoord te worden door piekergedachten en las bijvoorbeeld een piekerkwartiertje in. Wanneer je merkt dat je in beslag genomen wordt door piekergedachten stuur dan bewust naar iets anders en beperk het piekeren tot de momenten die je ervoor hebt vrijgemaakt. Merk je dat het lastig is om los te komen van al dat denken? Breng dan je aandacht naar buiten door al je zintuigen te gebruiken.
Doe één ding tegelijk.
We zijn niet gemaakt om te multitasken, ook al denken velen van wel. Doe de dingen één voor één en schenk ze je volle aandacht. Je zult zien dat je veel meer gedaan krijgt, plús er meer plezier aan beleeft.
Zorg ervoor dat dingen die je regelmatig nodig hebt een vaste plek hebben. Als je merkt dat je er op enig moment een rommeltje van hebt gemaakt maak dan tijd om alles weer te ordenen zodat de volgende dag je weer uitnodigt om aan de slag te gaan.
Loopmeditatie
Er zijn verschillende soorten loopmeditaties. Deze korte loopmeditatie is voor iedereen makkelijk toepasbaar. Gebruik momenten wanneer je thuis, op school, of op je werk van A naar B loopt. Dat kan het moment zijn dat je traploopt. Het moment dat je naar het toilet gaat. Bij deze loopmeditatie breng je je aandacht in de beweging en bij je ademhaling. En doe deze meditatie ook eens op momenten dat je onderweg bent naar een meeting waar complexe en misschien wel lastige zaken te bespreken zijn. In plaats van onderweg allerlei scenario’s te bedenken breng je je aandacht in het nú. Probeer het zelf maar eens uit en merk het verschil.
Wat is jouw fitste moment van de dag?
Doe op dat moment dingen die je lastig vindt of die complex zijn.
Bouw hersteltijd in.
Plan je dag niet helemaal vol. Bouw ook hersteltijd in. Die hersteltijd kan een mini pauze zijn maar misschien heb je langere tijd nodig om te herstellen. Luister goed naar je lichaamssignalen.
Schrijf dingen die je persé moet onthouden op.
Een whiteboard en krijtbord zijn er in allerlei soorten en maten die zelfs op een bureau passen. Of maak gebruik van post-it notes. Kijk wat voor jou handig is.
Wat waren jouw prettige momenten vandaag?
Je hoeft niet op zoek te gaan naar grote momenten. Het kan al heel klein zijn. En wanneer je echt moeite hebt om iets te bedenken. Kijk dan eens terug naar deze dag en vraag jezelf af wat je zou missen als dat er vandaag niet was geweest.
Ben jij op zoek naar een coach of wil je mindfulness leren neem dan contact met me op. Je kunt me rechtstreeks mailen of via Coachfinder en NOBCO.
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.
– Lisette –
AGENDA
13 december Ont-Moeten.
Een nieuwe Training mindfulness Leven in de maalstroom start weer in het nieuwe jaar. Je kunt echter (bijna) op elk moment met een privé training beginnen.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie Nobco. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst