Skip to content

INGEZONDEN BRIEF | Windpark Ospelijk | Een hoofdpijndossier? Voor wie?

Redactie
26 november 2021 | 9:45

Advertentie

INGEZONDEN BRIEF

Beste medeburgers van Nederweert en omstreken,

Dinsdagavond 23-11-2021

Het was voor ons, direct omwonenden windpark Ospeldijk, spannender dan de spannendste film. Wij zijn immers het laatste jaar keihard aan het werk geweest om te laten horen dat aan de Zuidkant van de Noordervaart, op nog geen 500 meter van de megaturbines van windpark Ospeldijk verschillende buurschappen liggen waar, sinds de turbines draaien, mensen ziek worden van de overlast overdag maar vooral ook de hele nacht. Hoe stiller het buiten wordt des te harder draaien op 210 meter hoogte de wieken met een rotorblad van 149 meter, ofwel het oppervlak van een aantal voetbalvelden.

We overhandigden het college afgelopen dinsdag de handtekeningenlijst van onze buurtschappen Stokershorst, Aan t Kruis, Caluna, Gebleektendijk, Zoomdijk e.a, binnen 1.5 kilometer van de turbines. Het is de lijst met adressen van dhr. Andres Bauer, waarvan hij de gemeente beloofd heeft bij ieder persoonlijk langs te gaan om mensen te informeren en betrekken. Hij is er nooit geweest. En niemand. Vandaar dat velen pas, letterlijk wakker geschrokken zijn, toen de eerste heipalen de grond ingingen. Terwijl dhr. Andres Bauer door heel het land opgeeft over het geweldige burgerparticipatieproject. Dankzij de ‘Zuidenwindmethode’.

Dat is zuur… Want wat als? Als wij wel gelegenheid gehad hadden onze woonomgeving te beschermen? Ervoor op te komen zoals ander zoekgebieden destijds dat wel kregen? En de gemeente de initiatiefnemers had gecontroleerd op de door hen aangeleverde gegevens, zodat er een Milieu Effect Rapportage had plaatsgevonden. Dan had dit nooit vergund mogen worden. Voor ons bevestigd in de landelijke uitspraak van de Raad van State 30 juni jl. Het is immers veel te dicht bij onze woningen, op nog geen 500 meter afstand van stilte- en natuurgebieden, een rustoord en een gemeenschap met een bijzondere cultuurhistorie. Dit werd allemaal verzwegen in de rapporten. Bij de Noordervaart stopte de grens van de democratie.

Er is op een veel later moment klaarblijkelijk een wijziging geweest, die ook nu bij een heel aantal gemeenteraadsleden vragen opriep. Hoe kon er ineens, eind 2019, een wijziging in de vergunning plaatsvinden? De turbines kregen de grootste rotorbladen van Nederland en de turbines werden Mega. Terwijl dhr. Andres Bauer overal verkondigde dat dit de stilste turbines van Nederland zijn en veel meer energie (voor wie?) produceren. Het werd een windpark van 18 MW. En het werden Nordex turbines. Waar elders in t land veel problemen mee zijn. Ze zijn klaarblijkelijk nog niet opgeleverd, al was wethouder Stienen in de veronderstelling dat dit met de opening 2 oktober jl. gebeurd is. Bijzonder op z’n minst.

Dus de mensen zijn misleid, ook aan de kant van Ospeldijk, waar nu ook veel meer overlast ervaren wordt dan beloofd was door dhr. Andres Bauer. Hij stuurde de mensen op excursie naar de Cooperwiek op de boerderijweg. Wij noemen dat tegenwoordig: ‘die kleine molentjes’. En is het lokaal? Coöperatief zoals coöperatief ooit bedoeld is? En hoe werkt het omgevingsfonds? Wij hebben er aan onze kant nog nooit iets van gehoord, terwijl de overlast hier vele mensen treft. Al wil men hier geen geld, maar verlost van de ziekmakende overlast. Ondertussen laat WML trots weten hoe ze in onze achtertuin duurzame energie opwekken voor heel Limburg.

Terug naar de voor ons zo belangrijke raadsvergadering op 23 november jl.

Want de raad moest al of niet instemmen met het ontwerpbesluit van het college om het intrekkingsverzoek van Stichting Behoud Leefmilieu Limburg af te wijzen.
Deze stichting hebben wij met meerdere omwonenden, ook van de 4 omliggende windparken, opgericht met als doel te voorkomen dat onze woonomgeving verandert in een groot energielandschap. Overigens zijn de achterliggende informatiebronnen van dit ontwerpbesluit niet openbaar, werd ons gemeld door de milieuambtenaar Nederweert.

Wat hebben wij, omwonenden hard gewerkt om ons toch door de materie te worstelen, te proberen in gesprek te komen met de bestuurders, om ons alsnog te laten horen. Gelukkig vonden we uiteindelijk wel gehoor bij gemeenteraadsleden, m.u.v. Nederweert Anders en D66. Ze kwamen op verschillende momenten zelf ter plaatse en ze schrokken! VVD, CDA en JAN stonden open voor een presentatie met onze kant van het verhaal. Voor belangstellenden is deze op te vragen.

Over de onderzoeken in aanloop naar de vergunning die niet kloppen. Gegevens werden aangeleverd door de initiatiefnemers. En werden beoordeeld vanachter een bureau door een ingehuurd projectbureau, dat eigenlijk meteen al aangaf dat dit windpark landschappelijk niet inpasbaar is. Er een MER diende plaats te vinden. En zelfs beschreef dat de eerste woningen op 1.5 km in Ospeldijk staan. Men is hier nooit ter plaatse geweest.

We vertelden ook over de effecten van deze mega industrie op de gezondheid van mens en dier. Waar het RIVM zelf aangeeft dat er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar bijvoorbeeld het laag frequent ‘geluid’ dat kilometers ver draagt. Het verplaatsen van fijnstof door deze megaventilatoren. (Nederweert kent de hoogste concentratie fijnstof van Nederland). Maar hier heeft men nog niet bij stilgestaan en moest door ons gevraagd worden.

En de schadelijke stoffen die in de weilanden rondom de turbines terecht komen, in het gras voor de koeien, het grondwater, het waterwingebied van WML. De rotorbladen zijn immers opgebouwd uit epoxyharsen en polyurethaanharsen en komen bij erosie (door bv. contact met regendruppels en hagel) schadelijke stoffen vrij. Dat was de enige reden dat dhr. Andres Bauer in de uitzending van Pointer deze wieken stond te kussen en te strelen.

Verder hebben we onze bedenkingen geuit over de vele nevenfuncties van bijvoorbeeld de fractieondersteuner van Nederweert Anders. En de connecties van sommige (bestuurs-) leden vogelwerkgroep Nederweert en Zuidenwind. Zou dat invloed hebben gehad op de ontheffing die de provincie heeft afgegeven om de komende 30 jaar 27 Vogelrichtlijnsoorten en 5 vleermuissoorten te mogen doden? Terwijl de vergunning hiervoor niet klopt, want de rotor diameter is vele malen groter dan aanvankelijk de bedoeling was. En terwijl een buurman van het windpark geen vergunning krijgt voor een verbouwing omdat er bijzondere vleermuissoorten zitten.

Maar helaas, het was “vijf voor 12”. Dus ondanks bovenstaande niet onderzochte zaken, de vele insprekers met hun persoonlijke verhaal, ondanks de vele klachten van ernstige hinder, ondanks een officieel advies van de Klachtencommissie van gemeente Nederweert aan haar college van burgemeester en wethouders, om naar de zorgen van omwonenden over hun gezondheid te luisteren wat nog immer niet gebeurd is.

Ook de burgemeester met mw Stienen waren op een avond ter plaatse en getuige van het verschrikkelijk gebrom in de lucht… 52 db zuiver windmolengeluid om 22 uur s’ avonds. Dan moet de nacht nog beginnen voor degenen die er (niet meer) slapen. En waar de burgemeester tijdens een bezoek nog aangegeven had, “dat als de molens slecht zouden zijn voor de gezondheid, deze nooit vergund zouden zijn geweest”.

Tijdens de vergadering afgelopen dinsdag is de vraag naar deze ervaring verschillende keren aan hen gesteld door een van de CDA raadsleden, doch hij kreeg geen antwoord. We signaleerden dat de raadsleden slechts enkele dagen voor deze belangrijke raadsvergadering nog raadsinformatiebrieven kregen toegestuurd. Van een nieuwe medewerker, speciaal ingehuurd door de wethouder voor “hoofdpijndossier windpark Ospeldijk” waar verder niemand nog van wist, zelfs de griffier niet, maar klaarblijkelijk een strateeg is t.b.v. versnelde energietransities. Hoe kan men zo een goed voorbereid besluit nemen.

Er waren veel goede en kritische vragen aan het college en collega raadsleden tijdens de lange vergadering, van met name de VVD en CDA en zelfs JAN. Maar de wethouder + raadsleden van Nederweert Anders konden veel van hun vragen niet beantwoorden. Een D66 raadslid dat zijn “kritische” oordeel velde, op een enkele eigen waarneming en hij vond het geluid wel mee vallen.

En zoals een film, wat een spannende maar goede film had kunnen wezen, werd dit een zeer slechte film want het slot was een complete verrassing en voelde voor ons als een koude douche. Is dat nou politiek? Zoveel dat niet klopt en dan toch besluiten de fracties Nederweert Anders, JAN en D66, dat onze buurtschappen geofferd worden voor deze zogenaamd lokale en duurzame industrie, voor wie? Door wie?

Ons vertrouwen in de bestuurders van Nederweert is zwaar beschadigd.

Wordt vervolgd…

Francy Boes
Stichting Behoud Leefmilieu Limburg en haar sympathisanten

Advertentie

50 Reacties

  1. En denk erom beste mensen, dit is nog maar het begin !
    Alles volgens de regels van de groene kerk.

    • Ik sluit mij volledig aan bij de reakties van Francy en Cornelis. Het vergunnen van het windmolenpark Ospeldijk is een voortreffelijk voorbeeld van hoe gezondheid ondergeschikt is aan geld, macht en pluche.

  2. Wij hadden een klacht (optijd) in gediend maar de gemeente kon niks doen.
    Laatst 83 Deb gemeten bij een molen..
    Deze molens maken veel teveel herrie.
    Er zijn dagen dat we naar binnen moeten en dat op ong. 1 km vd molens wat een herrie zeg.
    Sinds deze molens draaien zijn er klachten van hoofdpijn en andere lichamelijke klachten toegenomen.
    Ach ja hier wonen geen ambtenaren van de gemeente Nederweert.

  3. En dan maar afvragen waarom het vertrouwen in bestuurders en politiek aan het kelderen is.
    Hoe het komt dat mensen zelf initiatief nemen.
    Van de bestuurders hoef je het immers niet te hebben.
    Wanstaltig gedrag. Bah

  4. als je de afgelopen maanden naar de raadsvergaderingen luisterd dan gaat het bijna steeds maar over twee dingen, windmolens en ouwe monumentenzaken zoals de Asperges van Hulzen en altijd weer diezelfde wethouder druk bladerend in dr stapel papieren en maar vertellen hoe goed het allemaal gaat en hoe goed bezig ze is. Begint toch wel op te vallen, toch geen klap van de molen hopelijk?

  5. Groenvisie = Tunnelvisie
    Iemand heeft de politiek wijs gemaakt dat de energietransitie op zéér korte termijn moet gebeuren, dus dat dit industrieel moet worden aangepakt en dat er offers moeten worden gebracht.
    Waarom al die haast? Zal de wereld vergaan als we er tien jaar langer over doen omdat we gewoon stapsgewijs de daken willen volleggen of andere kleinschalige oplossingen toe willen passen? Dat we de individuele burger en ondernemer ook op die trein willen hebben naar een duurzamere samenleving?
    Kortom: haastige spoed is zelden goed. Nu worden diegenen die met kleinschaliger initiatieven de basis voor de toekomst moeten gaan vormen grotendeels genegeerd en in sommige gevallen zelfs beschadigd.

  6. Petri,
    Mag ik jullie een advies geven. Als er zoveel onjuistheden in een zaak staan omschreven, dan kun je een herziening van de uitspraak van de vergunning vragen bij de Raad van State.
    succes, want dit is onmenselijk

    • beste t schram, dankjewel voor deze reactie, wellicht kunt U ons een persoonlijk bericht sturen? want alle juridische ondersteuning en tips zullen we nodig hebben.
      mail naar: stichtingbll20@gmail.com
      en over de onjuistheden… ( los van de onzorgvuldige besluitvorming in dit hele dossier) Er is nog zo veel meer… maar idd bewaren we nog een en ander voor de juridische gang.

    • Hebben jullie je ook al aangesloten bij De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) ? Samen sta je veel sterker. Is ook veel informatie te vinden

      http://www.windenergie-in-nederland.nl/

      Deze gekte moet stoppen voor het hele land vol staat. Om heel Nederland van energie te voorzien zijn minimaal 132.000 van deze molens nodig. Dat beseffen veel mensen niet. De afgelopen weken was er echter nauwelijks wind dus al snel het dubbele om voldoende back up te hebben.

      Gelukkig wordt er in de kabinetsformatie nu ook gekeken naar een kerncentrale in Limburg. Kan in Maasbracht naast de Claus centrale. Niemand last van en heel Limburg stroom tot in lengte van jaren

    • Dankjewel Jantje,
      Jazeker zijn we verenigd in een inmiddels groot sterk landelijk netwerk.
      Dat biedt idd up to date informatie en de mogelijkheid om in gesprek te gaan met Vereniging Nederlandse Gemeenten, ministerie van EKZ en zijn we aangesloten bij https://www.windwiki.nl/ . een grote en groeiende groep bezorgde medici die zich verdiept hebben in de veiligheid van windturbines voor mens en milieu.
      Want helaas, als we ons hier in de regio melden bij de GGD worden de klachten niet serieus genomen. En wordt verwezen naar “kloppende vergunning en normeringen” … achterhaald door de uitspraak van de RvS 30 juni jl

    • Dit is de juiste weg. Ik hoop dat velen de getroffen bewoners steunen in de rechtsgang.

    • Zeker!!! Zal nodig zijn ook want onze bestemming rustoord is volkomen onteigend. Bah wat een disrespect van de gemeente en #zuidenwind

  7. Waar is de 52 Decibel gemeten?

    Groet,

    Kritische Lezer

    • dit is gemeten op stokershorst. Innessence. Ook hier woont een gezin met 4 kleine kinderen. Op andere plekken bij woningen daar, en aan de overkant, was het snachts geregeld ook meer, en dan gemeten onder het slaapkamerraam van de familie. Ik hoor t overigens zelf ook, op 1.6 km Als een zeer storend continue gebrom in de lucht. Gisteravond kwam het zelfs boven een overkomend vliegtuig uit. Hoe stiller het s nachts is, des te meer overheerst dit geluid en de trillingen / druk kun je evenzo tot bij ons voelen.

  8. Het milieu-fascisme heeft ook in Nederweert postgevat! Is het tij nog te keren? Laten we in maart het gezonde (boeren-)verstand gebruiken !!

  9. Super stuk Mevrouw Boes,

    Het word allemaal door de strot gedrukt, het moet nog sneller, de infrastructuur is er helemaal nog niet klaar voor dus ze investeren dubbel. Hoe zo milieu, groen en gezond? “Het milieu” is overal, niet alleen bij de beleidsmakers in de achtertuin. Begin eens in 3de wereld landen daar is nog veel te verbeteren. Nederland word weggezet als “slechtste jongetje van de klas in de milieu verbeteringen”. Dat komt omdat Nederland al 30 jaar voor loopt en daar worden ze nu op gestraft.

    • Ja klopt dat slechtste jongetje frame is een ongelofelijke leugen. Waarom Nederland relatief hogere CO2 uitstoot heeft komt door:
      – Relatief grote industrie waar de rest van Europa en de wereld ook gebruik van maakt. In landen als Griekenland gebeurd economisch niets dus ook weinig uitstoot. Dus uitstoot zou aan gebruikers toegekend moeten worden
      – Veel andere landen hebben op grote schaal kernenergie in gebruik
      – Een aantal landen hebben veel natuurlijke bronnen zoals IJsland (geothermie) of Noorwegen (waterkracht)
      Het heeft dus helemaal niets te maken met specifieke inspanningen van andere landen maar gewoon meer toevallige factoren

      En het wordt nog ergers want omdat Duitsland stopt met kerncentrales gaat men meer stroom importeren uit Nederland en gaan gascentrales hier volop draaien en de CO2 uitstoot wordt aan Nederland toegerekend. Gaat echt helemaal nergens over. Bovendien is het stroomnetwerk in heel Europa al gekoppeld. Daar heeft Nederland zelfs nauwelijks meer zeggenschap over. Dus complete kul om dit op Nederland niveau te gaan bekijken.

  10. Je niet verdiepen in zaken en je zielige meninkje spuien; kort van geheugen, lang van tenen. Ik kan hierboven geen feiten vinden. Als je niet in groen wil investeren zal je prijs betalen. Succes bij de RvS, maar met bovenstaande onzin ben je kansloos.
    Succes aan zuidenwind!

    • Waarom is de mening van een ander zielig? Hoezo niet verdiepen in zaken?
      Ik denk dat Stichting Behoud Leefmilieu Limburg en haar sympathisanten zich juist meer in deze materie hebben verdiept dan de gemiddelde burger en ook meer dan het college van B&W en de gemeenteraad die de vergunning hebben verleent en nu te bang zijn om die in te trekken en niet willen toegeven dat ze een verkeerde beslissing hebben genomen.
      Ik zou je willen aanraden jezelf eens te verdiepen in EU-verdragen (het verdrag van Aarhus), rechtspraak en onderzoeken naar de negatieve effecten van windmolens op mens en natuur.

      Bedenk ook dat zelfs als wij in Nederland vandaag nog onze CO2-uitstoot tot 0% terugbrengen dit geen enkel effect heeft op het klimaat. Juist het blind najagen van een groene, niet op feiten en realiteit gebaseerde ideologie, zal lijden tot het betalen van een hoge prijs. Een klein deel van die prijs is de gezondheid van omwonenden van windmolens.

      Ik voorspel eenzelfde debacel in Schoor als Weert zijn windmolens in gebruik neemt. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

    • Als je niet in groen wil investeren zal je prijs betalen”: Gaf een persoon aan.
      De gemeente Nederweert investeert helemaal niet in het groen.
      Vanavond ZWARE STANK LUCHT van houtstook in woonwijken.
      Dit is de zoveelste dag op rij.

    • Beste Hans,

      Uw reactie valt op tussen de vele anderen onder de ingezonden brief.
      Overigens geen inhoudelijke? U lijkt zelf wel iets te willen spuien? Wij staan open voor de dialoog, dat hebben we inmiddels bijna een jaar geprobeerd met onze bestuurders… tevergeefs. U bent vast ook op de hoogte van het advies van de klachtencommissie aan het college?
      Graag nodigen wij U uit om de genoemde feiten ( en nog veel meer) onder ogen te zien?
      En er is overigens niks mis met investeren in groen. Wij zien zeker de noodzaak van verduurzaming en het vervangen van fossiele brandstoffen. Maar niet ten koste van de gezondheid en de woon- en leefomgeving van mensen, flora en fauna.
      Frank van der Steen en alle anderen: dank U wel voor de bijval en de ondersteuning.

  11. Ik begrijp best dat jullie niet blij zijn met het geluid van deze windmolens.
    Maar als je een verweer schrijft hou je dan bij de feiten en ga er geen onzin bij halen.
    De 2K PU in de wieken is na volledig uitharden net zo gevaarlijk als de PU in je eigen bedmatras…

    Zelfde geldt voor de epoxy deze is vergelijkbaar met degene waar je badkuip of douchebak van gemaakt is.

    Stof wat daar vanaf komt is net zo gevaarlijk als het stof wat ontstaat als je thuis (voor schilderen) je eigen geshilderde kozijnen schuurt.

    Nogmaals ik begrijp julli punt, maar dit soort nonsens heeft een negatief effect op de geloofwaardigheid van jullie verhaal.
    Dan kun je net zo goed je boodschappenlijstje inzenden……

  12. “Als je niet in groen wil investeren zal je prijs betalen”: Gaf een persoon aan.
    De gemeente Nederweert investeert helemaal niet in het groen.
    Vanavond ZWARE STANK LUCHT van houtstook in woonwijken.
    Dit is de zoveelste dag op rij.

  13. @Hans,

    U klinkt alsof u iets te verdedigen heeft!

    Het is nergens voor nodig om de schrijver en de omwonenden te vernederen.
    Of komen ze misschien te dichtbij uw hachje?

  14. Dat er overlast wordt veroorzaakt is ook mij duidelijk evenals het feit dat deze molens nooit op deze plek gebouwd hadden moeten worden. De frustratie spat van de brief af en er is ook niets mis mee om dat te doen.
    Wel merk ik uit de brief dat de schrijfster alle normen en waarden rondom fatsoen aan de kant schuift en wild om zich heen slaat in de hoop een “ schuldige” te raken. Mensen worden (sommigen zelfs met naam en toenaam) zwart gemaakt zonder zich te kunnen verweren. De ene politieke partij wordt opgehemeld en de andere neergesabeld terwijl ze allen debet zijn aan de bouw van de molens. Immers de eerste aanzet tot de bouw van de molens is een raadsbesluit geweest in de periode dat VVD en CDA onderdeel uitmaakten van het college. Hoe het huidige college deze VVD erfenis oppakt daar mag je een mening over hebben maar uit die dan op een fatsoenlijke manier en via de juridische weg. Deze brief leidt bij mij tot compassie en medeleven (je zult er maar wonen) maar ook tot onbegrip voor de gekozen toonzetting.
    Dat kabinet en kamer op deze manier met elkaar wensen te debatteren wil nog niet zeggen dat je dit ook moet kopiëren. Laat je niet leiden door emoties want degene die het langste de rust kan bewaren in dergelijke situaties komt vaak als “ winnaar” uit de bus.

    • Beste Doospelnaar,

      als je het woord frustratie vervangt door onmacht en boosheid over de zeer ondemocratische gang van zaken ben ik dat met U eens.
      En ja, in dit geval is het de muziek die de toon maakt…
      daarom nog maar eens een paar feiten: ( en we hebben er veeel meer, )
      – via een nog onbekende ingehuurde “proces ondersteuner” kreeg de raad officiele informatie stukken toesturen, enkele dagen voorafgaand aan de beslissende raadsvergadering;
      – bronnen van het ontwerpbesluit zijn geheim
      – een advies van de klachtcommissie wordt niet overgenomen, terwijl wij, als niet gehoorde, bezorgde en ernstig gehinderde omwonenden al een bijna een jaar proberen in gesprek te komen met onze bestuurders,
      -zelfs van de wandeling 3 oktober jl., georganiseerd door Nederweert Anders, met als thema: windmolens en de energietransitie wordt op 7 oktober de hele inhoud “doodgezwegen” En wij waren toch met een aardige groep mee gaan wandelen, we hebben uitgebreid onze zorgen met de groep gedeeld. en wat denk je? in het verslag staat NIETS!! O ja, een opmerking over overlast van bomen, en dat het regende….
      Over normen en waarden gesproken…

    • Begrijp ik het nu goed dat de mensen van Nederweert Anders met jullie in gesprek zijn gegaan om daarna alles stil te zwijgen?
      Dat gaat alle fatsoensnormen te buiten.
      Dat zou gewoon onfatsoenlijk zijn.
      Dan is NederweertAnders inderdaad echt anders.

    • @Leivers menke,

      Jazeker, Zo is geschied maar wie daarvan al schrikt, kent de rest van het verhaal nog niet..

      Het hele proces is onfatsoenlijk! Van A tot Z.

      De molens MOESTEN er komen. Koste wat kost.
      De molens ZULLEN er blijven. Al is het ten koste van de burger.
      Punt.

      Nederweert Anders loopt voorop in dit proces.
      Hand in hand met Zuidenwind.

    • Zoals ik begreep van de gemeenschapsraad kwam er voorheen geregeld een wetdhouder in leveroy op gesprek maar is dat sinds deze bestuurders van neeerweert anders en JAn en D66 er zitten blijkbaar niet meer mogelijk.
      En dan hebben ze er ook nog voor gezorgd dat er niets meer gebouwd mocht worden in ons dorp. Zo kennen we ze!
      Om te huilen. Anders is duidelijk niet altijd beter.

    • Nederweert Anders is gewoon nog altijd PvdA die uit angst voor zetelverlies bij de vorige verkiezingen hun naam hebben veranderd. Maar dat even terzijde.

    • “Mensen worden (sommigen zelfs met naam en toenaam) zwart gemaakt zonder zich te kunnen verweren.”
      Je doelt waarschijnlijk op het vermelden van de naam van Dhr. Andres Bauer.
      Dhr. Bauer zit in het bestuur van cooperatie Zuidenwind die mede verantwoordelijk is voor het plaatsen van de windturbines. Hij heeft in die functie meerdere malen publiekelijk opgetreden o.a. in het tv-programma Pointer waarin in de uitzending van 31 mei j.l. werd vertelt hoe goed de bewoners werden betrokken en hoe blij Nederweert is met zijn windmolens. Dan maakt je van jezelf een publiek figuur net als een burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden en mag je naam genoemd worden. Het staat hem vrij zich hier te verdedigen.

  15. Beste Frank,
    Bedankt voor een groot deel van je bijval. Maar….
    “Een klein deel van die prijs is de gezondheid van omwonenden van windmolens” lijkt mij de dagelijkse realiteit niet te raken. Het is namelijk geen klein deel maar een onwettig, onmenselijk en daarmee volledig onacceptabel deel van die prijs.
    Ik hoop dat gemeentelijke bestuurders, initiatiefnemers en eigenaren van het windmolenpark ook zeer snel tot dit inzicht komen. En er conform de laatste richtlijnen, rapporten en Europese wetgeving naar handelen. Vóórdat het met de gezondheid van omwonenden te laat is.

    • Beste Wim,

      Ik wil zeker niet de gezondheidsschade bagatelliseren. Ik verdiep mij al langer in deze materie en ik weet dat er ten tijde van het verlenen van de vergunning al studies waren die waarschuwden voor overlast en gezondheidsschade door laag frequent geluid en er ook toen al in andere landen strengere normen gelden.
      Wat ik bedoel te zeggen met “een klein deel” is dat als je gezondheidsschade voor omwonenden afzet tegen de totale schade die het blind najagen van een groene ideologie toe kan brengen aan gezondheid, millieu, economie en samenleving dan is gezondheidsschade voor omwonenden slechts een klein deel. De totale schade zal in de vele miljarden lopen. Om er meteen bij te vermelden dat je eigenlijk geen prijskaartje kunt hangen aan gezondheid.

  16. @Doospelnaar,

    Aan het kanaal wonen onschuldige, fatsoenlijke mensen die als slachtoffer van de windlobby en kornuiten op onfatsoenlijke wijze behandeld worden en geen hulp krijgen van hun volksvertegenwoordigers.
    Genoeg reden tot frustratie, die meer en meer wordt gevoed door slapeloosheid en oplopende gezondheidsklachten. De leefomgeving van de schrijfster van dit stuk en dat van de mensen die ze probeert te vertegenwoordigen is verwoest.

    CDA en VVD zijn als enigen bereid geweest om toe te geven dat zij bij nader inzien tijdens het ontstaan van de vergunning niet over voldoende informatie beschikten en dat zij mogelijk misleidt zijn in het proces.
    Verandering van inzicht toegeven in plaats van verhullen vergt moed en een fatsoen waarover de overige partijen en het college hier niet beschikken. Bekijk de twee laatste raadsvergaderingen maar eens terug.

    De initiatiefnemers schofferen de omwonenden al geruime tijd op onfatsoenlijke wijze. De journalist van de Limburger schrijft met haar groene vingers over ‘klagende omwonenden’ en dat doet zeer dus natuurlijk komt er dan een moment dat er een tegengeluid komt!

    Het is makkelijk om aan de zijlijn te staan en iemand die zich verdedigt te bekritiseren.
    Verwijt niet de omwonenden hun toon want zij zijn uitgeput en worden tot het uiterste getergd.
    Probeer te helpen!

    • Beste inwoners,

      In Nederweert spelen meerdere problemen met betrekking tot de gezondheid van de burgers van Nederweert. Al jaren!
      _ De hoogste concentratie fijnstof van Nederland. (A2, N266, N275, landbouw)
      _ Problemen met geluid. (A2, N266, N275, nu de windmolens)
      _ Gevaarlijke verkeerssituaties.
      _ Schijn participatie voor burgers. (relatie cultuur)

      Hoe kan het toch dat er al jaren een vorm van stilstand is in Nederweert voor het oplossen van deze problemen is?
      De mensen die Nederweert besturen, ook in het verleden, zijn door de burgers van Nederweert zelf gekozen.
      Kan Gemeente Nederweert het wel aan om deze problemen zelf op te lossen?

      Iets om over na te denken.

    • Ook iets om over na te denken: ben je je ervan bewust dat een wethouder eigenlijk niks meer als een spreekbuis van zijn ambtenaren is? Ambtenaren kan je niet kiezen in de verkiezingen, dus hoewel er misschien een andere wethouder zit wilt dat niet zeggen dat het beleid daadwerkelijk verandert.
      En ik kan het zelf weten als ambtenaar, gelukkig niet in nederweert 🙂

  17. Harry, ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat onze wethouder een groen mutsje op heeft dat zwaarder weegt dan haar verstand en functie kunnen dragen.

    • Beste Harry,

      De eindverantwoordelijke zijn de burgemeester en wethouders.
      Burgemeester Op den Laak heeft niet als opdracht mee gekregen om verandering/vernieuwing aan het ambtenarenbestand aan te brengen. Juist niet! Zo blijven de oude macht structuren in stand.

      Ik zou de Stichting Behoud Leefmilieu Limburg willen meegeven.
      De gemeente Weert heeft er voor om de windmolens langs de A2 te plaatsen.
      Waarom is hier niet door de Provincie en gemeente Nederweert voor gekozen betreffende de gemeente Nederweert.
      Welke lobby heeft er van te voren plaats gevonden (Bij Provincie, Gemeente Nederweert) van bewoners welke deze windmolens niet in hun achter tuin wilden hebben. Welke rol spelen de bestuurders (gemeente/provincie) hier in. (Zie de casus Randweg).
      Waarom worden de vergunningen niet in het plaatselijk krantje geplaatst (zoals bij de meeste gemeenten). Nu moeten de bewoners zich abonneren op Rijksoverheid.nl.
      Dit werkt niet!

    • Ook langs de A2 staan de nog steeds te dicht bij woningen. Maakt niet uit waar je ze plaatst.
      Ik hoop dat ik ongelijk krijg maar het zou mij niet verbazen als de windmolens van Weert die langs de A2 gebouwd worden voor overlast gaan zorgen in Schoor.
      Nederland is gewoon te dicht bebouwd om windmolens zo te plaatsen dat ze altijd op een paar kilometer afstand staan van woningen.

    • Sterker nog, er zit een dame in de raad die maar blijft aangegeven hoe mooi de natuur is, werkzaam als administratief medewerkster bij de grote peel. Het clubje waartoe ze behoort is Nederweert Anders. Welke pet heeft zo iemand op, volgens mij die van windowdressing. Alles voor nog wat bekendheid aan het einde van het baantje. Om nog maar te zwijgen over een oud huisarts, ook lid van dat mooi weer clubje, die toch zou moeten weten wat voor ellende de windmolens veroorzaken voor de gezondheid en de natuur?

    • Thomas inderdaad, u heeft het door! Het verhaal hangt van belangenverstrengelingen aan elkaar en ze houden elkaar ook de hand boven het hoofd.

      De bewoners worden gefopt.
      Men weet ervan maar er heerst een zwijgcultuur. ..Stapte iedereen maar naar voren!!

    • Dank u. Hoe hypocriet kun je zijn als medewerkster van Staatsbosbeheer je aansluiten bij clubje als “Nederweert Anders “. Dat dient maar 1 doel namelijk “kijk mij eens in de belangstelling staan”. Om vervolgens je zogenaamde principes totaal overboord te gooien voor partijbelangen. Dit voorbeeld zegt genoeg dunkt me.

  18. Teleurgestelde burger,
    Wij vermoeden dit ook, het is bizar hoe de namen van een groep mensen steeds weer opduikt. En liefst op 3 fronten: politiek- windenergie- natuurorganisaties.
    Wat zou het dapper zijn als degenen die meer weten en nu nog zwijgen, nu opstaan en ons de waarheid vertellen.
    Het kan niet zo zijn dat voor windpark Ospeldijk gelobbyd is met investeringen en de omwonenden nu ziek worden.
    Zij hebben in hun eigen huis nooit meer een goede nachtrust. Want als je dan, omdat je immers doodop bent, tegen middernacht in slaap valt, dan word je om vier uur alweer wakker van t gebrom alsof er een maaidorser aan de gang is naast je huis…

    • Het zwijgen in Nederweert:
      De Limburgse omgangsvormen spelen volgens onderzoek een rol, de Limburgers zijn iets minder direct. Ook is het aantal nieuwkomers van buiten, die mogelijk een frisse kijk hebben, beperkt. Dit kan leiden tot “stilstaand water/ bubbel”. In Nederweert kwamen een aantal jaren alleen eigen inwoners en economisch gebondene in aanmerking voor een stuk bouwgrond.

      Zwijgen voor “de goede zaak” . Is er meer geoorloofd dan toegestaan? (normvervaging).
      Aanspreken op fout gedrag is moeilijk in een familiare cultuur.
      Is er zelfreflectie? Ook bij de burgers.

      Klokkenluiders/critici (Die zijn er zeker) worden geconfronteerd met: Uitsluiting, laster, intimidatie, pesten, functie elders etc.

      Het zwijgen in Nederweert zal niet alleen het project/vergunning Windmolens treffen.

  19. Climate-change is un hoax die, zoals begroot, duizenden miljarden zou gaan kosten wereldwijd. Wat je je mi dan moet afvragen is, wie gaat dat immense bedrag ophoesten, wie mag daarvoor krom gaan liggen, en waar gaat die enorme hoeveelheid geld uiteindelijk terecht komen?! Follow the money, dus. Over de rol van CO2 heeft emeritus professor Antonis Foskolos een duidelijke mening. Klaarblijkelijk dien je tegenwoordig eerst emeritus te zijn, voordat je vrijuit je mening mag uiten! Helaas zijn we als samenleving in een situatie verzeild geraakt waarin instituten, universiteiten enz. afhankelijk zijn geworden van donaties van allerlei foundations. Deze foundations suggereren filantropische instellingen te zijn, waardoor ze vrijgesteld worden van belastingen. Bill Gates van oa de Bill and Melinda Gates Foundation, heeft ooit in een interview verklaard dat voor elke dollar die hij schenkt, twintig dollars terugkomen. In ieder geval zorgen die enorme bedragen die ‘geschonken’ worden, dat instellingen, universiteiten, maar ook het overgrote deel van de media, het motto is gaan hanteren van wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Daardoor is de vrije meningsuiting, het vrije woord mi veel teveel in de verdrukking gekomen, immers de gecontroleerde media verkondigen enkel nog het door de betalende partij gewenste naratief. Anders luidende opvattingen en meningen worden teveel gecensureerd en als complotdenken weg gezet. Vandaar emeritus professor Foskolos, nergens meer van afhankelijk en daardoor vrijuit zijn mening kunnen verkondigen. Hij zegt dus dat het een grote leugen is dat CO2 oorzaak zou zijn van opwarming van de aarde. Een teveel aan CO2 in de lucht wordt door water, zeg maar de zeeën, omgezet in organische verbindingen. Hij zegt dat de concentratie CO2 in de lucht, de laatste vijftig jaar is toegenomen met 0,005%. Hij zegt dat je wel heel dom moet zijn, om dat als oorzaak van de opwarming van de aarde te veronderstellen. Dus is het een drogreden om de bouw van duizenden windmolens daarmee te rechtvaardigen! Follow the money! Verder is het zo dat de manieren waarop de wereld momenteel in haar energievoorziening voorziet, binnen afzienbare tijd, verouderde technieken blijken te zijn. Een methode die helaas al heel lange tijd buiten ons blikveld is gehouden, enkel en alleen omdat dat daar nauwelijks een verdienmodel uit te halen is, iig voor diegenen die altijd verdienmodellen gehad hebben in olie en gas, en nu klaarblijkelijk in de nu voorziene alternatieven. Deze al heel lang aan ons blikveld onthouden technologie, werkt op basis van vrije energie die in overmaat voorradig is (denk aan bv onweer), en met technieken omgezet kan worden in stroom. Gratis input en geen emissie van reststoffen. Dus om nu nog onze hele land vol te zetten met windmolens en zonnepanelen lijkt me het paard achter de wagen spannen.

  20. Inmiddels een jaar en drie maanden verder en nog steeds actueel.
    Om hoofdpijn van te krijgen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie