Skip to content

Ingezonden brief | In Nederweert is veel aan het veranderen

Redactie
7 december 2021 | 19:00

INGEZONDEN BRIEF

In Nederweert is veel aan het veranderen. Neem de activiteiten rond de A2; er wordt een hotel gebouwd en er is een leisurepark ontstaan. Daar kun je over denken, wat je wilt, maar je houdt de verandering niet tegen. Ook in het centrum verandert er voor Nederweertse begrippen veel: Er verschijnt hoogbouw naast ons fraaie gemeentehuis in laagbouw. De voormalige Rabobank staat nu alweer jaren leeg, een steen des aanstoots en in de Kerkstraat wordt gebroken en verbouwd voor de volgend jaar te openen Albert Hein, nieuw voor Nederweert.

De voorpui van het voormalige pand van Alda zal als het goed is weer in haar oorspronkelijke vorm terug worden geplaatst. Ook verschijnen er in het buitengebied windmolens en zonneparken en dat alles zet de boel op zijn kop, want misschien moeten we ook nog van het gas af en op termijn uit onze auto, die toch nog prima rijdt op fossiele brandstoffen. Geen wonder dat mensen zich gaan verzetten, want het was toch altijd prima!

En dan is er nog de erfgoedcommissie, die waakt over Nederweerts verleden en zich bij dit alles genegeerd en gepasseerd voelt door de politiek en er nu het bijltje bij neergooit. Er is immers al zoveel ouds afgebroken en ook dat is waar. Ik heb het dan maar niet over de teloorgang van de waterkrachtcentrale bij de Zuid Willemsvaart, een negentiende eeuws industrieel monument, waar als ik het goed begrijp door kortzichtigheid en gebrek aan visie de stekker uitgetrokken is. Dat is pas echt een schande, als we het over erfgoed hebben!

Ook de boeren mogen niet meer onbeperkt uitbreiden en krijgen veel kritiek, “omdat ze grondwater en lucht vervuilen en alleen maar aan hun verdienmodel denken”. Natuur en milieu worden de dupe, dus ook de boeren zullen mee moeten in de verandering of ze nou dat willen of niet.
Dit alles vormt onderwerp van de lokale politiek, die hierover beslissingen moet nemen en nooit iedereen te vriend kan houden, want beslissingen werken altijd in het nadeel van bepaalde groepen. Smerige politiek ten koste van …wordt dan al snel geroepen, maar ook politiek blijft gewoon mensenwerk. Hoe maak je als raadslid onderscheid tussen harde feiten en misleidende informatie, die vooral via sociale media binnen komt waaien? Hoe komen we hieruit en zijn politieke partijen nog wel te vertrouwen? Vroeger ontleenden we houvast aan het geloof en was er nog respect en voelden mensen zich meer gewaardeerd.

Tegenwoordig wil iedereen het zelf bepalen. Een gemeenschap zonder saamhorigheid en gemeenschapszin gaat het daarmee niet redden. We zullen het samen moeten uitzoeken, maar dat zal zeker niet lukken zonder mee te veranderen ook al kost dat moeite. Elektrisch rijden, minder uitstoten van CO2 stikstof, ammoniak, houtrook, minder consumeren mn vlees, minder reizen, alles hangt met alles samen, zeker omdat we met steeds meer mensen leven en er maar één planeet of beter gezegd er maar één Nederweert is. Niet alle verandering is ten goede, maar ik ben blij in Nederweert te wonen, waar we ons nog veel vrijheden kunnen veroorloven. Veroordeel niemand, blijf in gesprek en heb er vertrouwen in, dat het hoe dan ook toch goed komt, als we naar elkaar blijven luisteren. Niet anoniem zomaar wat beweren, maar transparant een discussie aan durven gaan, wel zo eerlijk!

Een fijne Kerst en een goed begin!

Evert Heemstra

Advertentie

20 Reacties

  1. Mooie brief Evert.

    Maar bij de zoom meeting over scenario’s luchtkwaliteit , ging U er meteen met een gestrekt been in . Hoezo transparante discussie en met elkaar in gesprek blijven , dit was duidelijk een voorbeeld van polariseren . Als burger in de bebouwde kom is het heel gemakkelijk praten over invullen van veranderingen in het buitengebied .
    Uw betoog heeft op veel punten verwijzingen naar agrarische activiteiten , die al op zeer innovatieve wijze reducties van stikstof en fijnstof hebben verwezenlijkt de laatste decennia. Dit heeft geleid tot vele extra investeringen en die moeten ook nog worden afbetaald .
    Daarbij heeft U het over minder consumeren ( m.n. Vlees) is bij U bekend of plantaardig voedsel wat geïmporteerd (bv. avocado’s) wordt een lagere footprint heeft dan lokaal geproduceerd vlees ?

    Mvrg (en ook een mooie kerst ) Johan.

  2. Ja ja Johan, niet een onderdeeltje uit de brief vergroten.
    Is totaal niet nodig, prettige feestdagen

  3. Beste Hr. Heemstra,
    Uw ingezonden brief maakt toch wel het e.e.a. bij me los…
    Wij hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens de “Anders wandeling” 3 oktober jl.
    Het thema was “de energietransitie” met een mooie wandeling in het buitengebied van Ospeldijk; het gesprek had natuurlijk ook alles te maken met het windpark dat net geopend was.
    Dus, als de meest direct omwonenden, waren we met een aardig aantal van de partij.
    Ik herinner me dus ook nog goed, hoe we aan U gretig onze vragen stelden, we dachten immers gehoor te vinden, zeker bij iemand die gespecialiseerd is in gezondheid.
    En U bovendien kon weten, na onze inspreekbeurten bij de gemeente op 28 september, waar we ons bezorgd over maken. Met deze mega industrie al op 500 meter van onze woningen en slaapkamervertrekken, over de risico’s van bv het laag frequent geluid.
    De vele klachten die er sinds de ingebruikname van windpark Ospeldijk komen kunnen U ook niet ontgaan zijn. En hebben we, waar we konden, onze ervaringen tijdens deze wandeling ook met U gedeeld.
    Tijdens de wandeling vertelde U overigens zelf ook enthousiast over Uw onderzoek naar fijnstof en de gezondheidsrisico’s voor de inwoners van Nederweert, en ik leerde van U nog beter, hoe ernstig de situatie volgens U was en nog is in Nederweert.
    Maar toen ik U de vraag stelde, naar de mogelijke rol van de turbines in het verspreiden van dit fijnstof, en waar dat dan terecht komt, of dat ooit onderzocht zou zijn etc. ..afijn:
    Concluderend: op al onze vragen en bezorgdheden over gezondheidsrisico’s van mega industriële windturbines zo dicht in onze woonomgeving, zei U steevast: “ik ben geen huisarts meer”….
    Helaas…ik had interesse, vragen en betrokkenheid van Uw kant verwacht, omdat we immers nog niet zoveel weten van de effecten van deze megaturbines, wat ook door het RIVM onlangs weer gezegd is.
    En hoe is Uw opstelling tijdens de wandeling en nu ook in Uw ingezonden brief, te rijmen met hetgeen ik lees in een, mede door U opgestarte actie en ondertekende / gepubliceerde brief over “Wie stopt deze sluimerende aanslag op onze gezondheid en natuur?”
    https://www.uu.nl/nieuws/zorgen-over-gezondheid
    Dat ging over de hoge concentraties fijnstof in Nederweert. Het is m.i. overduidelijk hoeveel parallellen hier te trekken zijn!
    Dus wanneer U ons nu in Uw ingezonden brief wegzet als: “verzettend tegen verandering” en als mensen die vooral uit zijn op behouden wat is… dan is dat vragen om een reactie.
    Dan hebt U toch echt niet opgelet. En vraag ik me ernstig af wie degene is die zich hier verzet..
    Wij zijn geen actiegroep tegen windturbines. En net al de meeste mensen gaan we voor een duurzame samenleving. Alleen moet het middel voor ons niet erger zijn dan de kwaal, om maar in Uw termen als arts te spreken..
    Misschien is het goed dat U aansluit bij het gesprek dat ons al sinds februari jl beloofd is door het college van Nederweert.
    Want het lijkt of e.e.a. ook voor U geldt?
    Een onderdeel van de klacht luidde nl.: “dat het college niet over de gezondheidsaspecten geïnformeerd wil worden. Hoewel het eerder aangaf er niets van te weten”…
    En nog liever nodig ik U uit om hetgeen wij inmiddels weten over mogelijke gezondheidsrisico’s met U te delen.
    Want wanneer je huisarts bent, dan ben je dat uiteraard niet voor het leven, maar is de betrokkenheid op gezondheid van mensen iets wat nooit kan verdwijnen.

  4. Het is makkelijk praten als je zelf niet in het buitengebied woont. Daar waar bewoners klachten ontwikkelen door de molens.

  5. beste dokter Heemstra, bedankt voor deze fijne en betrokken kerstgedachte. Naar aanleiding van deze brief die best veel aktuele politieke thema’s aanstipt toch nog wel n vraagje als het mag. Hoe kijkt u als ervaren oudhuisarts uit onze dorp aan tegen de best wel veelbesproken gezondheidsproblemen als t gaat om fijnstofproblemen en met naame geluidsoverlast van windmolens? Ziet u in dat opzicht ook nog veranderingen?
    In alle geval ook voor u en uw mede collegabestuurders van partij NederweertAnders fijne feestdagen en vooral een heel gezond 2022!

  6. Beste Evert,
    Wil ook 1 punt er bij halen.
    De Rabobank staat al lang leeg, waarom wordt het geen gemeenschapshuis ? Het ligt bij het gemeentehuis, gemakkelijk te bereiken , genoeg parkeer plaats , en je kunt er veel organisatie onder brengen .zoals groene kruis , kinder opvang , verenigingen, breng het samen in de kern Waarom de Pinnenhof ombouwen voor veel belasting geld ? Moeilijker te bereiken , onvoldoende parkeer plaats , overlast voor tegenoverliggend bejaardenhuis. Denk maar eens als Carnaval weer door gaat, en andere evenementen waar veel mensen bij een komen.De Rabo bank is nog niet zo n oud gebouw ,en kan volgens mij veel beter omgebouwd worden tot een multicultureel gebouw , wat gemakkelijk en veiliger bereikbaar is ,voldoende parkeerplaats. ,en geen overlast van auto s die door het centrum heen moeten rijden om een parkeerplaats te vinden.( uitlaat gassen ) .Misschien buigen jullie je daar eens over , in plaats van alle verboden die we opgelegd krijgen…geen vlees , geen reizen, etc.etc. Hopelijk doe jullie daadwerkelijk eens waar de bevolking van Nederweert wat aan heeft.
    Fijne feestdagen Carolina.

  7. Nog even een ander punt. Hoeveel elektrische fietsen zijn er al gestolen in Nederweert ? Hier kun je een punt maken en laten zien dat je , je inzet voor de burger van Nederweert. Misschien een bewaakte fietsstalling, met toiletwagen ? Dan weten de mensen waar je belasting voor betaald . Het zijn kleine punten ,maar het zijn de dingen waar je , je waar op kunt maken. Boa s , ik zie er geen een. Wat doen jullie voor de burgers om Nederweert veiliger te maken ?
    En dan de plastieken zakken, milieu vriendelijk die plastieksoep? Wat zal er vuil gedumpt worden in de prachtige natuur , en niet te spreken van het ongedierte wat er op af komt…wie betaalt dat ? Dat zijn allemaal punten voor jullie die je waar kunt maken. In plaats van mensen in hun harnas te jagen met dingen die niet in de handen van de burgers van Nederweert liggen. Luisteren wat de mensen uit jullie gemeenten te zeggen hebben, en er serieus mee omgaan , samen naar een oplossing zoeken….dat is wat de burger wil

  8. Geachte heer Heemstra,

    Ik begrijp dat u huisarts bent (geweest) Wellicht bent u geïnteresseerd in de nieuwste onderzoeksrapporten omtrent windturbines en het inmiddels bewezen effect op de volksgezondheid.

    https://www.windwiki.nl/externe-bronnen/

    Misschien wilt u de omwonenden binnen 1500 meter (of liever nog binnen 10x de tiphoogte van de molens) ondersteunen. Het laagfrequente geluid gaat door merg en been! Help.

    Met vriendelijke groet en fijne feestdagen gewenst.

  9. Boa’s zijn er wel, zitten stiekem warm achter een raam te wachten totdat iemand zijn auto ergens neerzet en even vergeet de parkeerschijf te gebruiken, 2 minuten later zat er al een bon achter de ruitenwisser en de Boa zat weer warm binnen, wat een fijn Kerstgevoel moet dat dan geven voor zo een persoon…weer een arme burger heel wat € lichter gemaakt…fijne feestdagen gewenst voor de overige burgers die nu gewaarschuwd zijn hoop ik!

  10. Er komen weer verkiezingen en de wethouder staat zwaar onder druk en onze huisarts wordt weer van stal gehaald….

  11. Weg met principes alles voor het partijbelang. Hoe diep kan men zinken?

  12. @Franske (want we kunnen op het moment niet op een reactie reageren hier merk ik?)

    Ik snap se frustratie, maar regels zijn er om gehandhaafd te worden. Vaak wordt er geroepen dat dát nou net niet gebeurt. En nou wordt er wél gehandhaafd is het wéér niet goed. Zolang het maar niet voor je eigen deur is hè 🙂

    Wat mij betreft mogen ze veel atrenger handhaven en bekeuren op parkeren daar voor het Kruidvat. Zelfs onder de borden ‘alleen parkeren in de vakken’ staan ze om hun frietje zo snel mogelijk weer de auto in te krijgen. Terwijl er een parkeerplaats achter de Bruna ligt..

    Fijne dagen iedereen en denk aan je parkeerschijf.

  13. Nederweert veranderd inderdaad en niet alles komt ten goede, Die luchtkwaliteit heeft de gemeente al te veel geld gekost om boeren uit te kopen. en kritieke vragen worden dan niet gewaardeerd. Want dat die druppel op een gloeiende plaat veel geld kost en het nauwelijks iets uithaalt omdat de gemeente niets doet aan de echte vervuiler.
    Visie buitengebied zal ook veel gekost hebben, echter geloof niet dat er veel geluisterd is naar de mensen, want het is gewoon een mooi politiek praatje wat daarin gehouden wordt. (oftewel veel woorden en niks zeggen).

    Momenteel is er geen fatsoenlijke politieke partij in Nederweert actief. Nederweert is een boeren gemeente, maar we gaan steeds meer naar een stadsgemeente toe, geen plaats voor de boer en natuur. Nee het motto lijkt om groot te worden alles vol te bouwen. Pinnenhof in de Rabo langs de gemeente top plan. Maar kijk maar eens waar we staan in 2040

  14. Dokter, heeft u een recept om de zwijg cultuur in ons dorp te doorbreken?

    Daar zouden zoveel levens mee geholpen zijn!

  15. Beste heer Heemstra,
    In Uw ingezonden brief hebt U het er over dat we ons nog vele vrijheden kunnen veroorloven in Nederweert.
    Echter deze vele vrijheden hebben ook hun keerzijde.
    Als je als burger geconfronteerd wordt met burgers/gemeente die aangeven: “Ik bepaal zelf wel wat ik doe” en hier is alles geoorloofd. Dit is echt niet bevorderend voor de saamhorigheid. Maar levert eerder stress en een zwijgcultuur bij burgers op. Zolang dit niet veranderd wordt er niks “Anders”.

  16. Beste heer Heemstra,
    deze brief laat precies zien hoe het gaat bij Nederweert Anders, je geeft aan hoe en wat anderen moeten veranderen. Want Nederweert Anders heeft de Almachtige wetenschap en hoeft dus niet te veranderen, u stelt het centrumplan past niet naast het gemeentehuis, de boeren doen het verkeerd, de windmolens werden veranderd zonder dat omwonende of raad geïnformeerd worden, de monumenten commissie mag luisteren maar geen mening hebben en ga zo maar door. dat is u mening en geen feit dat betekend dat er andere mensen anders over kunnen denken. Dan stelt u we moeten in gesprek blijven maar dat heeft alleen zin, als je ook wilt luisteren en een afweging wilt maken op grond van alle inzichten en feiten. Dat is namelijk hoe een democratie werkt je luistert en beargumenteerd en daarna maakt de politiek de keuze. En daar lijkt Nederweert Anders totaal niet aan mee te willen werken. Dat zien we ook weer terug in de brief van jullie wethouder aan de raad, waarin ze stelt iedereen is fout en wil niet de zelfde mening hebben als ik. een goed spreekwoord is verbeter de wereld en begin bij je zelf, en daar moet je eens tijdens de feestdagen eens goed over denken.

  17. Amen Piet!!

    Fijne feestdagen voor iedereen en hopelijk worden de molens in de kerstvakantie stilgelegd zodat de omwonenden kunnen bijslapen. Als dat fysiek al mogelijk is….

    Stille nacht

  18. Staatsbosbeheer is zelfs vertegenwoordigd in de raad. Of dit goed nieuws is voor de grote peel is nog maar zeer de vraag! Er komt een tijd dat de glans af is van bepaalde personen en dat kan raar gedrag teweeg brengen zoals waar te nemen aan ” Nederweert Anders “

  19. Meer leden van partijen, zoals Nederweert Anders, hebben dubbele petten op.
    Hoe is het mogelijk dat zij politiek mogen bedrijven via achterkamertjes? Besluiten mogen maken die bewoners schaadt?

    Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk!?

  20. De turbines van dat windpark moeten afgebroken worden.

    Dit is het enige juiste dat de gemeente nog kan doen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Huiskamerfestival-Weert-Johan-Horst-12
Maar liefst 43 muzikanten, in de 40 huiskamers
7 oktober 2024 | 18:00
Vollenbroek is gepensioneerd chemicus
7 oktober 2024 | 15:00
Michelinsterren Flavours en Marrees
”Wat een droom”
7 oktober 2024 | 13:34
Limburgse Paralympiërs feestelijk ontvangen op Provinciehuis
Ook Sam uit Ospel werd hartelijk ontvangen
7 oktober 2024 | 11:46

Advertentie