Dat Nederweertenaren anderen niet graag in de kou laten staan, blijkt opnieuw uit het succes van de actie ‘Een kind uit de kou met een jas van jou!’. In 2,5 weken werden maar liefst 417 jassen in de kledingkast in het gemeentehuis gehangen. Allemaal jassen die straks door Kledingbank Limburg aan de allerarmsten en kwetsbaren in onze provincie worden aangeboden. Hartelijk dank voor alle donaties!
Op 15 december bracht Mario Salmans met een aantal deelnemers van Kansrijk in de Wijk alle jassen naar Kledingbank Limburg. Voor burgemeester Birgit op de Laak en wethouder Carla Dieteren een mooie gelegenheid om voor een werkbezoek af te reizen naar Maasbracht en het dankbare werk van de medewerkers en vele vrijwilligers van dichtbij te komen bekijken.
Vreugdesprongetje
Directeur Marleen van Rijnsbergen ontvangt ze. Ze deelt dat ze het fantastisch vindt dat de inwoners van Nederweert zo massaal jassen zijn komen inleveren. “Hier gaan we veel mensen blij mee maken. En ik zal eerlijk zeggen: mijn hart maakte een klein vreugdesprongetje toen de gemeente Nederweert ons liet weten ook dit jaar weer jassen te willen verzamelen”.
Wethouder Carla Dieteren: “Inwoners vroegen mij of we dit jaar ook weer jassen inzamelen. Dat hebben we in enkele dagen vertaald in deze jassenactie, die weer met veel enthousiasme ontvangen is”. Burgemeester Birgit op de Laak: “Dit jaar hebben we vooral gevraagd om kinderjassen. Daar is veel gehoor aan gegeven. Dagelijks werden er jassen in de kast gehangen met een mooi rijtje aan kinderjassen”.
Burgemeester Birgit op de Laak en wethouder Carla Dieteren overhandigen Marleen van Rijnsbergen een uitvergrote afbeelding van de actie met daarop het aantal opgehaalde jassen.
Rondleiding
Ze krijgen een rondleiding door de hoofdlocatie van de inzamelpunten. Bijna direct na binnenkomst treffen ze een dame die zorgvuldig schoenen sorteert. Op de vraag of het fijn werken is, antwoordt ze lachend: “Niet altijd!”. Ze toont bevuilde schoenen die een schoonmaakbeurt nodig hebben voordat ze aangeboden kunnen worden. Even verderop zien ze een paar dames kleding inspecteren. Kleding moet schoon, onbeschadigd en bij de tijd zijn. “Je komt van alles tegen. Soms weet je niet eens hoe het gedragen moeten worden”, vertelt één van hen, terwijl ze een kledingstuk ronddraait. Ze hebben duidelijk plezier in hun werk.
Achter een naaimachine verricht iemand herstelwerkzaamheden. Soms om kapotte kleding te herstellen, maar bijvoorbeeld ook om logo’s van bedrijven te verwijderen of weg te werken. Een ander komt één keer per week strijken, alleen al vanwege het gezellige contact met de anderen die hier hun handen uit de figuurlijke mouwen steken.
Vele handjes
De vele handjes die aan het werk zijn komen vanuit diverse hoeken. Zo zijn er vrijwilligers aan het werk, maar ook statushouders en mensen die een opstapje nodig hebben om mee te kunnen doen in een werkproces. De statushouders volgen een werktraject met taalonderwijs en worden begeleid door een werkcoach. De verplichting om onder het werk Nederlands te praten versnelt hun taalontwikkeling. Het mes snijdt op die manier aan meerdere kanten.
De winkel
De burgemeester en wethouder sluiten de rondleiding af bij de winkel, waar mensen met een indicatie op afspraak kleding mogen komen uitzoeken. Ze merken de gezelligheid op, in deze grote hal met een enorme hoeveelheid kledingstukken. De styling van de winkel is passend bij het seizoen, dus het is op dit moment net kerstshoppen in Maasbracht.
Om blij van te worden
Onder de indruk van het geoliede proces van binnenkomst tot uitgifte van kleding, en met respect voor alle mensen die eraan bijdragen dat de kleding schoon en netjes in de winkel komt te hangen, gaan ze weer huiswaarts. “Wat een mooie organisatie! Om blij van te worden” aldus de burgemeester.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.