De lucht in Nederweert moet schoner. Dat was de boodschap van de coalitiepartijen tijdens de afgelopen raadsvergadering van de gemeente Nederweert. Hiervoor wordt door partijen vooral gekeken naar maatregelen bij de intensieve veehouderij. Al moet er volgens hen ook aandacht zijn voor andere bronnen zoals het stoken van hout en de uitstoot van auto’s.
Schonere lucht
Alle drie wezen ze op het belang van een goed intrekkingsbeleid voor oude vergunningen. “Het intrekkingsbeleid moet snel vorm gegeven worden. Als we dat niet doen blijft de geschiedenis zich herhalen en komen we geen stap verder.” aldus Marcel Vossen (JAN). Hij verwees hierbij naar voorbeelden aan de Klaarstraatzijweg en de Vrijkebomenweg waar het bouwen van stallen met oude vergunningen zorgt voor groot onbegrip in de gemeenschap.
Met alleen het toepassen van technologische toepassingen wordt het probleem niet opgelost. Er is een omslag nodig in de agrarische sector. Jan van Nierop (Nederweert Anders) daagt het college en de sector uit: “Kom samen met nieuwe plannen die kunnen dienen voor de grote ambities die in het regeerakkoord staan. Het is belangrijk om werk te maken van een transitie naar kringlooplandbouw, natuur inclusieve landbouw en modern biologisch ondernemen.” Vanuit alle partijen werd gewezen naar de mogelijkheden van het stikstoffonds van 25 miljard uit het nieuwe regeerakkoord.
Ook het aangaan van gesprekken aan de keukentafel is belangrijk. Martin van Montfort (D66 Nederweert): “Ga met de agrariërs het gesprek aan over hun toekomst. Zorg dat van elk bedrijf in kaart wordt gebracht wat het perspectief is en welke bedrijven kansrijk zijn voor het opkopen in landelijke regelingen.” Door het uitkopen van bedrijven wordt de veestapel kleiner en vermindert de uitstoot van fijnstof, geur en stikstof.
Het college en het ambtelijk apparaat gaan aan de slag met de verdere uitwerking van de plannen. Deze moeten nog voor de zomer leiden tot een Omgevingsprogramma Luchtkwaliteit.
JAN, Nederweert Anders en D66 Nederweert
6 Reacties
D66 wil bedrijven opkopen.
Laat me eens raden. De landbouwgrond die dan vrijkomt kunnen we dan mooi omtoveren tot industrieterrein door er zonnepanelen en windmolens te plaatsen zodat we onze klimaatdoelen kunnen halen?
Hoeveel van die politici en bestuurders die dit soort plannen bedenken zouden er zelf in het buitengebied wonen of een boerenbedrijf hebben?
Tja tja, wat doet de coalitie met de windmolens waar omwonenden veel overlast van ondervinden en die de fijnstof door hun grote wieken over een nog groter gebied verspreiden, daar hoor of zie ik NIETS van in hun “groene” plannen.
Geef hier nu eens een duidelijk antwoord op waar de omwonenden echt iets aan hebben en verschuil je niet achter loze beloften en (lokaal) onuitvoerbare oplossingen.
De windmolens blazen als grote ventilatoren de fijnstof merkbaar richting de woningen aan de noordervaart in Nederweert-eind.
Ik denk dat de bewoners in Eind dat ook gaan merken. Er is meer pluimveelucht dan ooit, meer brandhaardlucht dan ooit en de uitlaatgassen van de Venloseweg zijn ruikbaar verhoogd sinds de komst van deze industriële turbines.
En dan te bedenken dat er rondom nog meer windmolens gebouwd gaan worden. Een fijne stof concentratie in ons dorp!
Nodig de fietsers maar uit!!
Schonere lucht ? Begin eerst eens bij de grote vervuiler DSM, roergebied die zooi komt hier neer.
Laat iedereen zorgen dat ie op 16 maart 2022 wakker is en voorkomt dat deze milieu terreur zo doorgaat in onze gemeente! Er moeten zeker maatregelen genomen worden om ons milieu te verbeteren, maar de postzegel-aanpak waar deze partijen voor kiezen, slaat nergens op. Verbeter de wereld…., maar gebruik je verstand!!
Hoop negativiteit zoals gebruikelijk in de reacties. Ik vind het een prima plan. De luchtkwaliteit moet inderdaad vele malen beter.