Skip to content

Terugblik24: Andres Bauer Zuidenwind #6

Redactie
29 december 2021 | 19:15

Advertentie

De komende tijd blikken we dagelijks met verschillende mensen, die verbonden zijn met Nederweert, terug op het afgelopen jaar.

Vandaag: Andres Bauer Zuidenwind

Advertentie

10 Reacties

  1. “Als een kind over zijn lego werkje”, zo spreekt U over de totstandkoming van windpark Ospeldijk.
    Namens de vele direct omwonenden zouden wij heel graag de lijst zien van de 700 betrokken burgers. Vooral ook hun adressen. Dan kunnen we de impact van deze industrie op hun woonomgeving inschatten.
    Kunt U daar voor zorgen? Dat lijkt ons toch niet iets wat geheim is, want zo te horen gaat U er erg trots op, en indien dit allemaal omwonenden van de turbines zijn….. dan mag dat natuurlijk ook.

    U weet overigens dat er inmiddels een lijst is met handtekeningen van de bewoners van alle adressen aan de Zuidzijde Noordervaart, deze lijst is overigens van U zelf afkomstig, met de mededeling dat al deze adressen persoonlijk benaderd en geïnformeerd zouden worden. Ze tekenden een poos geleden dus allemaal voor: DIT IS NIET GEBEURD.

    Overigens komen er bij onze stichting sinds de oprichting van deze turbines ook veel vragen en bezorgdheden van de overkant. Daardoor kunnen wij ook stellen dat het zeker niet zo is, dat de omwonenden allemaal zo enthousiast zijn als U uitdraagt. Eerder het tegenovergestelde. En met gegronde reden. Namelijk: ernstige hinder en overlast.
    Het zou getuigen van tact als U daar ook melding van zou maken in Uw terugblik.

    Dan het tbv de vergunning door U gepresenteerde communicatie en participatiemanagement. Wij nodigen U van harte uit dit met ons door te nemen, samen met de dorpsraad Eind

    Verder is de energie van de turbines niet lokaal, maar voor de energievoorziening WML Limburg.
    In aanvang werd de suggestie bij omwonenden gewekt dat de energie is voor 16.000 huishoudens, je zou denken hier in Nederweert toch?

    We zien ook uit naar de evaluatie van dit project? U vertelt in het filmpje dat we verder kunnen met de volgende projecten omdat dit project gelukt is.
    Maar wat te doen met de bestaande intrekkingsverzoeken, handhavingsverzoeken, talrijke klachten cq meldingen van ernstige overlast, mediaberichten etc?
    De Interne evaluatie dec 2018 door ambtelijk betrokkenen bij het proces voor het 1e windenergieproject in de Gemeente Nederweert willen wij graag nog eens tegen het licht houden met de situatie nu, dus ook voor ons als burgers van Nederweert

    Evalueren zonder omwonenden hierbij te betrekken lijkt ons iets dat sowieso niet kan.
    U zou als initiatiefnemer van een dergelijk groot industrieel project op de eerste plaats en op de laatste plaats zich moeten afvragen: wat zijn de gevolgen voor de omgeving? Voor de mensen die er wonen, de dieren die er verblijven, de flora en fauna.
    En niet alleen: hoe leuk is het transport en de bouw verlopen….

  2. Pijnlijk voor de omwonenden die niet betrokken zijn.

  3. Zouden die 700 mensen écht burgers uit de omgeving zijn.. en zouden ze ook weten hoe ernstig de situatie aan de Noordervaart voor de directe omwonenden is?
    Dat kan ik me helemaal niet voorstellen!
    Burgers uit deze regio zijn meer solidair met elkaar en verrijken zich niet met 700 man over de rug van een groep omwonenden. Tenzij ze misleid zijn door verkeerde informatie maar in dat geval zou je een daling in participatie verwachten want wie wil hier nou medeplichtig aan zijn voor een paar centen?

  4. Deze opname vond plaats op 15 december. Dus ruim na de gemeenteraadsvergadering van 23 november waarin de omwonenden hebben laten horen hoe groot de overlast is die ze van ze dit windpark ondervinden. Ook voor 23 november waren er al geluiden over overlast. Ik kan me niet voorstellen dat Dhr. Bauer daar niks van heeft meegekregen. Hij rept er echter met geen woord over. Geen excuses of blijk van empathie.

    Dhr. Bauer heeft het regelmatig over 700 burgers die deelnemen in coöperatie Zuidenwind en hoe geweldig hij dit vindt. Zijn die 700 burgers die deelnemen aan dit project van tevoren geïnformeerd over de nadelige gevolgen voor mens, natuur en milieu? Informatie hierover was immers al voor aanvang van het project beschikbaar. Zouden ze dan nog steeds hebben deelgenomen? Of zijn het grotendeels mensen die in de bebouwde kom wonen en alleen maar geïnteresseerd zijn in een groen imago en niet natuur, milieu en dorpsgenoten in het buitengebied.

    Dhr. Bauer heeft het ook over een volgende ronde. Ik mag hopen dat het gemeentebestuur nu toch echt wakker is geworden en er geen volgende ronde komt.

  5. Sterker nog Frank, ik vermoed dat de deelnemers niet eens in onze gemeente wonen maar ver daarbuiten.. Op de site van Zuidenwind is bij de foto’s van de opening nauwelijks een bekend gezicht uit de gemeente te zien!

  6. Het antwoord dan maar zelf geven hoe het zit met de leden en de cooperatieve gedachte van Zuidenwind…
    Helaas geeft dhr Bauer geen openheid van zaken, waarom niet dat weet ik niet.
    Maar het blijft knagen voor ons als omwonenden, die de lasten dragen, en almaar horen hoe blij de “leden van Zuidenwind zijn”
    Om mensen in Nederweert en verder inzicht te geven hoe het precies zit met zogenaamd lokaal en cooperatief van Zuidenwind.
    check: https://www.zuidenwind.org/eerder-gestelde-vragen/
    Ik lees daar:
    Voor een tientje word je lid.
    Iedereen kan lid worden.
    Iedereen boven de 18 jaar kan lid worden. Ook rechtspersonen, dus scholen en organisaties, kunnen lid worden van onze coöperatie. ( Fuseren met een dorpsraad / gemeenschapsraad is tegenwoordig ook gangbaar, dat geeft toch te denken over de onafhankelijke positie van die dorpsraad……)
    En op de vraag of / wie allemaal lid kan worden:
    “Ja. Graag zelfs! Iedereen is welkom als lid van onze vereniging. Inmiddels hebben we diverse leden van buiten de provincie Limburg. Eén lid van onze coöperatie woont zelfs in de Verenigde Staten van Amerika.
    Iedereen boven de 18 jaar kan lid worden. Ook rechtspersonen, dus scholen en organisaties, kunnen lid worden van onze coöperatie.”
    HOE KUN JE DIT TROTS ROEPEN, wetend dat hier mensen niet meer kunnen slapen, de komende 30 jaar…en mensen in Amerika daar aan mogen verdienen!
    Immoreel en verwerpelijk.

  7. En wederom voert (zelf)bewieroking de boventoon. Men loopt over van het benoemen van het succes van het projekt windmolenpark Ospeldijk. Helaas is dit een té eenzijdige en daarmee subjektieve terugblik. De slecht tot niet uitgevoerde communicatie, ontbrekend overleg met ALLE omwonenden en gemarchandeer met richtlijnen en normen maken dit hele project tot één grote aanfluiting.
    Eerlijkheid, openheid en rechtvaardigheid ontbreken volledig.
    Is dit ons nieuw democratisch elan?

  8. en wat ik dan opvallend vind is dat er op de site van zuiderwind, een kaartje staat met alvast de plek aangegeven van het nieuwe windproject van deze club. en u raad het al deze nieuwe plek is wederom op stockershorst.

  9. Onvoorstelbaar hoe de bouwers van het niet recyclebaar industrieel wind turbine terrein zichzelf vergoelijken en onder het mom van coöperatie de mensen proberen te paaien lid te worden van Zuidenwind en wat geld dat ze zelf niet meer voor levensonderhoud nodig hebben te investeren om daarmee debet te zijn aan het buiten proportioneel vernielen van onze leefomgeving en het vernielen van natuur. Onze volksvertegenwoordigers hebben in deze echt zitten slapen en kunnen de gevolgen nu onder ogen zien. De nobele en aaibare manier hoe de bouwers van het industrieel windmolenpark te werk zijn gegaan heeft ons allen verblind, de Dorpsraad Ospeldijk op de infoavond dacht alleen aan het omgevingsfonds, is dat algemeen belang? GroenLinks heeft zich genesteld tot aan het voorzitterschap van zuidenwind. Heel veel bewoners en de bedrijven zijn in de aanleg stelselmatig NIET betrokken bij het nu in bedrijf zijnde industrieel windmolenpark in ons buiten gebied. Ambtenaren, burgers en boeren, ga bij uzelf ten rade en stelt u zich voor om op ±500m van deze industrie te wonen. Overtuig u zelf en ga het zien, horen en voelen wat het met u lichaam doet en laat u vooral niet weg jagen door de bouwers van het windpark.

  10. Tot voorbij 1000 meter van de turbines doen we geen oog meer dicht en komen lichamen niet meer tot rust door het aanhoudende laagfrequente geluiden, de trillende bromtonen, de zwiepende wieken en de veranderde druk in de atmosfeer. De avonden en nachten putten ons uit terwijl we onze krachten nodig hebben om op te komen voor onze grondrechten. Een martelgang. Het is misdadig wat hier gebeurt. Wij hebben hulp nodig aan de Noordervaart.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
e-Sproukjesboom-E-Knipuigske-van-Frenske-Adriaens-Aflevering-64
Elke zaterdag vanaf 12.00 uur
14 september 2024 | 12:00
Hunted-Nederweert-2023-24
Vrijdag 18 oktober
12 september 2024 | 16:14
Waat-Unne-Kraom-Biem-Sjef-en-Gijs
Benieuwd naar de huisdieren van…?
7 september 2024 | 17:00

Advertentie