Skip to content

Januari 1997 | Hofkapel ”De Hoempa” in Elfstedentocht

Redactie
4 januari 2022 | 15:35

Advertentie

Vandaag, 4 januari 2022, is het exact 25 jaar geleden dat voor de laatste keer de Elfstedentocht werd gereden. Hofkapel Oze Hoempa én Frans Kessels uit Ospel waren daarbij aanwezig.

Hofkapel ”De Hoempa” in Elfstedentocht

Weekblad Voor Nederweert 1997

Foto Weekblad voor Nederweert: Oze Hoempa begroet Frans Kessels muzikaal tijdens de Elfstedentocht.

De Hofkapel De Hoempa van de Ospelse Vlikkestaekers zorgde mee voor een feestelijke stemming rond de Elfstedentocht. Op volle sterkte werd zes uur lang gemusiceerd bij de doorkomst van schaatsers in Franeker.

Het idee om deze trip te maken ontstond tijdens de Bonte Avonden van de Vlikkestaekers. Toen de dautum vaststond, werd in samenwerking met supporters van de Ospelse deelnemer Frans Kessels een straks reisschema opgesteld. Dat was nodig, omdat de hofkapel diezelfde avond aanwezig moest zijn op het Prinsenbal van de Vlikkestaekers.

In alle vroegte ging een touringcar van Jac de Leeuw met hofkapel en supporters van Frans op weg en reeds om 10 uur kon men in Franeker voet op het ijs zetten. Muziekkapellen worden enthousiast ontvangen bij de schaatstocht. Dat is heel begrijpelijk als je ziet voor hoeveel stemming en sfeer de blaaskapellen zorgen. Bij flitsen kwamen leden van De Hoempa ook in beeld tijdens de tv-uitzending.

Onafgebroken bliezen de Ospelse muzikanten de koude lucht warm! Tot vreugde van de dicht opeen gepropte toeschouwers en vooral ook als steun voor de toerrijders. Hoogtepunt was natuurlijk de passage in Franeker van Frans Kessels, die met zijn schaatsgroep de Ospelse delegatie even kwam begroeten. Met nog iets vinniger slagen vervolgde Frans de tocht!

”Dieptepunt” voor de hofkapel was, dat men omstreeks 4 uur het ijs en de gezellige entourage van dit sportevenement moest verlaten…… Want in Ospel rekende men op de kapel bij het Prinsenbal.

Getooid met Efsteden-hoofdeksels, hoe ze er aan kwamen werd niet verteld, deden zij rond 9 uur hun intrede in gemeenschapshuis ‘t Kloeëster om korte tijd later hun nieuwe Prins Piet III te begroeten. De nieuwe Prins (loonwerker Piet Feijen van kapsalon Ans) zag het wel zitten een kluunende hofkapel.

Het was een lange dag voor de kapel, maar een volgende keer willen ze er weer bij zijn. En dan een hele dag, zelfs ‘s avonds laat op de Bonkevaart, want daar ontbrak de muziek een beetje. In Ospel niet rond dat uur.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22

Advertentie