Skip to content

Brand Bloemerstraat | Asbest besmette gebied blijkt kleiner dan gedacht

6 januari 2022 | 14:43

Op de Bloemerstraat heeft woensdag brand gewoed in een leegstaande kuikenbroederij. Tijdens de brand is asbest vrijgekomen, zo bleek uit onderzoeken van de brandweer.

Grote brand

Om verdere verspreiding tegen te gaan werd een klein gebied afgesloten voor verkeer. Inwoners zijn per brief geïnformeerd over de situatie. Hoe ver het asbest zich verspreid had was op dat moment niet na te gaan omdat het donker was.

Gebied verspreiding asbest
Een gespecialiseerd bedrijf heeft het afgezette gebied donderdagmorgen onderzocht. De asbest blijkt zich minder ver te hebben verspreid dan aanvankelijk gedacht. Dat betekent dat ze het grootste deel van het afgezette gebied weer vrij hebben kunnen geven. Het gebied waar asbestdeeltjes zijn aangetroffen wordt schoongemaakt door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf en blijft nog afgezet.

Bekijk ook

Advertentie

2 Reacties

  1. Stichting Behoud Leefmilieu Limburg heeft bij de melding van deze asbestbrand gistermiddag direct aan de bel getrokken bij milieuhandhaving Nederweert. Op verzoek van oa de omwonenden windpark Ospeldijk.
    Want evenals bij fijnstof, weet men in deze gemeente nog niet wat het effect van de turbulentie van de turbines is, dus ook niet hoe het zit met de invloed op verspreiding en neerslag van asbest.
    Kortom de risico’s voor de omgeving zijn niet duidelijk.

    Dit is eigenlijk iets wat men had kunnen voorzien en zorgen dat er een voorzorg protocol is: bij branden en zeker met asbest: direct stopzetten Turbines.
    Bescherming van onze gezondheid, die van onze dieren en de natuur staat voorop.
    Helaas werkt het niet zo.. mensen die ongerust naar de projectleider Zuidenwind belden, kregen geen gehoor.

    Wat wij in elk geval weten, is dat ‘ze’ het ook niet weten… Dit antwoord kreeg de Stichting recent nav eenzelfde vraag over de verspreiding en neerslag van de grote hoeveelheid fijnstof in Nederweert:
    “Op de bijeenkomst van 1 november 2021 over de luchtkwaliteit in Nederweert, heeft u navraag gedaan naar de effecten die de windmolens op de concentratie en verspreiding van fijn stof hebben. Wij hebben hier geen onderzoek naar gedaan in het kader van de luchtkwaliteit en kunnen u daarom geen conclusies toesturen. Wel is het gebied waar de windmolens staan ons inziens van belang. ”
    “Het RIVM en diverse GGD’en zijn een Werkgroep Energietransitie gestart. Hierin wordt gekeken naar de mogelijke effecten van windturbines op de gezondheid. Hier kan op termijn wellicht meer informatie over dit onderwerp uit voortkomen.”

    Dus onze vraag en dringend verzoek gister om 14.45 uur aan de afdeling milieuhandhaving Nederweert was: voorzorg-direct stopzetten- zorgdragen voor onderzoek en deskundigheid op voorhand!
    Meer informatie nav recente onderzoeken: https://www.windwiki.nl/wind-turbine-and-wind-farm-flows-a-review/
    Ondanks het feit dat onze boodschap door handhaving aangenomen werd, zijn de turbines stevig blijven draaien. Er stond veel wind….
    Dus hoe zit het met de verspreiding door de enorme rookpluim? En wat was vervolgens de invlkoed van de turbulentie van de turbines?
    citerend uit een leidraad asbestbranden: “Het gedeelte van de asbestflinters en vrije asbestvezels dat niet meteen gecapteerd wordt door het bluswater en niet meteen aan het oppervlak neerkomt, zal door de thermiek van de brand in de rookpluim meegevoerd worden, waarbij de pluim zich zal verdunnen met de omgevingslucht. Er treedt aldus primaire emissie op. De windrichting en windsnelheid spelen een belangrijke rol naar verspreiding van asbest. De neergeslagen asbestflinters kunnen afhankelijk van de stabiliteit van de luchtlagen na verloop van tijd en afstand ook neerdalen en terechtkomen aan het oppervlak, waar ze zo een bron van secundaire emissie kunnen zijn…”
    De wind stond vol onze richting op… de luchtlagen zijn hier rondom tgv de turbines nooit meer stabiel…
    Dus onze vragen blijven: is er een protocol voor dergelijke onvoorziene situaties?
    Zo niet dan zou het oi een goede zaak zijn om de informatie die wij aandragen ook meegenomen wordt.
    wordt vervolgd.

  2. Dat lijkt mij ook maar de vraag is of zij dat willen? Dit is geen kwestie meer van fouten maken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie