Deze maand gaat de gemeente Nederweert starten met diverse pilots voor een andere wijze van afvalinzameling. In Budschop gaat het restafval uit de duobak en kan dit aangeleverd worden in de restafvalzakken die in week 01 huis aan huis bezorgd worden. Gemeente breed halen ze PMD vanaf 24 januari een keer per twee weken aan huis op en verder kunnen luiers/incontinentiemateriaal in de daarvoor aangepaste inzamel- bakken gedeponeerd worden.
Alles op een rijtje, wel zo handig!
Op deze speciale pagina op Nederweert24 hebben we alle afvalstromen per kern op een rijtje gezet.
Afvalscheidingskaart
In de laatste week van 2021 heeft de gemeente Nederweert de afvalscheidingskaart verspreidt. Inwoners hebben deze kaart bij het Weekblad van Nederweert ontvangen. Deze kaart helpt jou met het beter scheiden van afval.
- Afvalscheidingskaart Nederweert, Ospel, Leveroy, Nederweert-Eind en Ospeldijk
- Afvalscheidingskaart Budschop
Onduidelijkheden bij inwoners over chipsverpakkingen
Er is bij enkele inwoners in de gemeente onduidelijkheid ontstaan over de juiste manier van inzamelen van chipsverpakkingen. Op de afvalscheidingskaart is te zien dat deze verpakkingen bij het PMD afval gedeponeerd mogen worden. Op de nieuwe PMD zakken is echter te lezen dat het niet toegestaan is. Hoe zit het nou precies?”Officieel mogen de verpakkingen niet als PMD afval ingezameld worden, dat is te lezen op de chipsverpakkingen zelf, maar informeel mag het wel. Het wordt namelijk niet gezien als vervuiling,” aldus de gemeente Nederweert. De chipsverpakkingen mogen dus ingezameld worden als PMD, maar volgens de fabrikanten is het beter om ze te deponeren bij het restafval.
11 Reacties
Haha, wat een onzin weer. Officieel mag het niet, maar informeel wel. Zeg dan gewoon dat er een fout is gemaakt bij het bedrukken van de zakken en dat het niet mag.
Is het overigens verplicht om de PMDzakken die je op moet halen te gebruiken? Of mag het ook in gewone vuilniszakken?
Mij lijkt dat het informeel absoluut een goede optie is om de gewone vuilniszak te gebruiken. De ene zak is de andere niet gaat hier niet op. Officieus zijn het allemaal vuilniszakken.
Eigen zakken zou handig zijn, maar dat brengt het verdienmodel in gevaar. Naast de afvalstoffenheffing etc mag u alleen de prachtige, met het logo van Nederweert bedrukte, zakken gebruiken die tegen betaling te koop zijn. Leuker, en goedkoper, kunnen ze het niet maken.
Denk dat veel mensen nu zeker alles in de duo bak doen vooral mensen die dat toch al doen zelf vind ik fijn dat ik niet meer op de fiets het weg hoef te brengen maar om nu die dure zakken te gaan kopen?
wij hebben geen zakken mogen ontvangen deze week. er is niemand aan de deur geweest.
hoe kan ik deze alsnog ontvangen?
We zijn alvast aan het oefenen geslagen PMD en restafval te scheiden. De eerste ervaringen leren dat verreweg het meeste afval PMD is. PMD wordt in gratis zakken (bij o.a. supermarkten verkrijgbaar) tweewekelijks opgehaald. Wekelijks was wat ons betreft een stuk praktischer geweest trouwens.
Er blijft bij ons maar erg weinig restafval over. Maak me wel zorgen over het tuin/snoeiafval, want dat moet je nu maar ergens opslaan óf vaker naar de milieustraat, wat kosten met zich meebrengt én het milieu weer meer belast met die extra autoritten.
Ben blij dat we wat ons op deze manier weer wat beter bewust worden van al het afval dat we produceren, en dat er nu meer hergebruikt kan worden.
Overigens zijn de betaalde zakken geen ‘verdienmodel’ (zoals door sommigen gedacht) maar een ‘kostenmodel’ want er worden kosten gemaakt voor het afvoeren van ons afval, en die kosten moeten nu eenmaal verhaald kunnen worden. ‘De vervuiler betaalt’ is eerlijker dan het maar gelijk over iedereen te verdelen.
De insteek van deze coalitie ten aanzien van het afval ophalen is verkeerd. Ze kiezen ervoor om zoveel mogelijk gescheiden op te halen, maar ze vergeten te kijken van hoe het aangeleverd moet worden om als grondstof te dienen. Dat zien we bij bijna alle proeven met het gescheiden ophalen van PMD. Hier in nederweert willen ze dit oplossen door het aanstellen van coaches (leraren) die ons moeten gaan leren hoe we moeten gaan scheiden. Echter de proeven waar gekozen is voor nascheiding leveren tot nu toe allemaal meer verwerkbare (verkoopbare) grondstoffen op. En uiteindelijk lagere kosten voor de burger. Het enige nadeel en dat is voor sommige partijen onverteerbaar is dat de vervuiler niet meer betaald, en volgens mij licht in die laatste stelling net het grote probleem.
Ik zeg “alles in de duo!”
Niemand wil hier zo een ring aan de lantaarnpaal voor zijn huis , wat nu ?
@ Cor:
Dan hang je hem aan brievenbus of tuinhek!
Ik wil even mijn verbazing uitspreken over de strategie welke de gemeente hanteert in de verspreiding van de ringen. Naar mijn idee zit er vooral een ambtenaar die geen zin heeft om moeite te doen. De gemeente heeft systemen waar alle lantaarnpalen in de gemeente staan. Als ze om de zoveel meter daar een ring intekenen en de buitendienst een dagje op pad sturen om deze op te hangen ben je klaar.
Nu: mensen moeten zelf de ring ophalen (veel uitstoot, want meeste komen met de auto) welke overigens in het begin gewoon op waren en mensen weer rechtsomkeert konden maken. Wie houdt bij waar ze hangen?
Nu is het de vraag: hangen er voldoende? Heeft iedereen een ring hangen in de nabijheid van zijn woning? Moeten we die zelf gaan zoeken? En dan… stel: er hangen er niet voldoende? Wie heeft het overzicht van waar ze hangen? Moet de buitendienst dan alsnog lukraak gaan rijden op het moment dat er vanuit de inwoners te weinig initiatief komt en inwoners zelf aan de bel trekken? Ik verbaas me hier echt over.
Even los van het feit dat deze techniek van afvalinzameling achterhaald is.