Skip to content

Antoine Hekers | Een hart dat klopt voor de gemeenschap

Redactie
11 januari 2022 | 12:00

Advertentie

CDA-lijsttrekker Antoine Hekers (56) uit Ospel

Het CDA in Nederweert prijst zich gelukkig met Antoine Hekers als lijsstrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Een verenigingsman pur sang die mensen inspireert en in beweging brengt. “De leefbaarheid in de kernen is ons grootste goed. Die mogen we nooit verkwanselen.”

Van zijn vader Twan, die 22 jaar gemeenteraadslid was, leerde hij dat het leven pas betekenis krijgt door er voor een ander te zijn. “Pap was een sociaal man die van aanpakken hield. Als iemand in de buurt een probleem had, sprong hij in de bres. Naar dat voorbeeld ben ik opgevoed. Als je een ander kunt helpen, dan doe je dat.

CDA-lijsttrekker Antoine Hekers

Als elke seconde telt
Toen de dorpsraad in Ospel in 2008 een informatieavond organiseerde over reanimatie aarzelde Antoine dan ook geen moment. Hij meldde zich aan als burgerhulpverlener. Enkele jaren later ging hij de boer op om lokale verenigingen, buurtschappen en collega-ondernemers te enthousiasmeren een AED aan te schaffen. En met succes. Binnen de kortste keren kwamen er acht defibrillatoren bij en lieten tientallen vrijwilligers zich tot hulpverlener opleiden. In januari 2014 stond Antoine aan de wieg van Stichting Hartslag voor Nederweert. Met 50 AED’s en 400 vrijwilligers heeft de gemeente nu de hoogste dekkingsgraad van Nederland. Nergens anders is het urgentiebesef onder burgers zo groot. Bij elke reanimatieoproep staat er minimaal één inwoner paraat om te helpen. Samen met andere burgerhulpverleners redde Antoine in de loop der jaren zelf ook verschillende levens, waaronder dat van zijn buurvrouw. “Na vijf dagen belde ze me vanuit het ziekenhuis. Zo’n moment geeft veel voldoening, dan weet je waarom je vrijwilliger bent geworden.”

Alleen de gemeenschap telt
Het is Antoine Hekers ten voeten uit. Dienstbaar en bescheiden. Het gaat niet om hem, alleen het algemeen belang telt. De mensen om hem heen die samen de gemeenschap maken. Toen zijn dochters Daphne en Michelle in 2004  bij R.K.S.V.O gingen voetballen, werd hij jeugdleider. Om vervolgens nooit meer weg te gaan bij de vereniging. Als jeugdvoorzitter, penningmeester en later als interim-voorzitter bouwde de mede-eigenaar van varkenshandel Hekers & Koppen mee aan een gezonde toekomst van de club. Terwijl hij dat deed, groeide zijn netwerk en kwamen er als vanzelf weer nieuwe uitdagingen en hulpvragen op zijn pad.

De gang naar de lokale politiek in 2014 was een logische vervolgstap. Als nieuwkomer en nummer 5 op de CDA-kandidatenlijst werd Antoine dat jaar met maar liefst 654 voorkeursstemmen tot raadslid gekozen. Een overduidelijke bekroning voor zijn maatschappelijke inzet. “Als raadslid kan ik niet alleen voor Ospel, maar voor de hele gemeente Nederweert van betekenis zijn”, zo licht de ondernemer zijn politieke drijfveren toe.

Leefbaarheid op 1
Zijn politieke agenda voor de komende vier jaar zal niemand verbazen. Antoine Hekers strijdt met hart en ziel voor de leefbaarheid in de kernen. Om de woningnood te ledigen en de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen, zijn er heel veel nieuwe huizen nodig, met name voor starters en senioren. “Honderd per jaar, zo hebben we afgesproken. Daarnaast maken we ons sterk voor een bloeiend verenigingsleven met goede voorzieningen. Dat is de basis, die mogen we nooit te grabbel gooien. Goede initiatieven vanuit de lokale samenleving verdienen altijd onze steun. Dat betekent dat we goed na moeten denken hoe we ons gemeenschapsgeld besteden en waar nodig creatieve verbindingen moeten leggen tussen grote, kostbare projecten. Begrijp me goed: ook wij vinden het nodig en belangrijk om het gemeentehuis, de sporthal en het gemeenschapshuis in Nederweert op te knappen en te verduurzamen. Zolang die plannen maar niet ten koste gaan van de leefbaarheid in de kleine kernen. Dat vraagt om een goede balans en slimme combinaties.”

Ook de leefbaarheid in het buitengebied staat bovenaan de agenda. “De luchtkwaliteit is het probleem van gisteren en vandaag. Voor de toekomst ligt er een andere opgave. Nu steeds meer agrariërs zijn gestopt of gaan stoppen met hun bedrijf dringt de vraag zich op hoe we het buitengebied gaan inrichten. Het CDA wil ondernemers de ruimte bieden voor goede ideeën om hun bedrijf op een duurzame manier te ontwikkelen zodat ze een waardevolle rol voor de regio kunnen blijven vervullen.

Samen sterk
Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, heeft de geschiedenis één ding geleerd: met Antoine Hekers aan het roer komt de hele gemeenschap in beweging. Hij heeft het al zo vaak laten zien, bijvoorbeeld in 2017 als mede-initiatiefnemer en drijvende kracht van het comité ‘Same sterk vör oos kerk’. Onder zijn bezielende leiding bracht Ospel in anderhalf jaar ruim 61.153 euro bij elkaar voor de restauratie van de kerktoren: goed voor ruim 4000 nieuwe stenen. Om maar aan te geven dat de CDA-lijsstrekker niet alleen in verkiezingstijd het voortouw neemt. Als er iets te winnen valt voor de gemeenschap, dan staat hij als eerste klaar om te helpen. In de geest van zijn vader. “Maatschappelijk betrokken ben je 365 dagen per jaar.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Weert kermis is geopend-17
Ga jij ook naar de kermis?
28 september 2024 | 10:15
2024_09_19 Boeken en platenmarkt in KelpenOler
Groot aanbod
28 september 2024 | 10:00
Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00

Advertentie