Skip to content

Wolf zorgt voor onrust in Someren, gemeente geeft tips

Redactie
12 januari 2022 | 16:09

Advertentie

Regelmatig doodt de wolf binnen Someren, maar ook in Nederweert, dieren en dan vooral schapen. Dit zorgt voor onrust onder de inwoners en onder veehouders. De gemeente Someren geeft tips voor ongeruste inwoners en veehouders.

Wolf rond Strabrechtse Heide

De gemeente Someren ligt in het officieel aangewezen leefgebied van de wolf. Sinds het voorjaar van 2020 heeft zich een wolf gevestigd in de omgeving van de Strabrechtse Heide. De gemeente begrijpt dat zijn aanwezigheid voor sommige inwoners geen prettig idee is. Maar omdat de wolf een beschermde diersoort is, kan de gemeente hier geen maatregelen tegen treffen. Wel kunnen ze jou de weg wijzen naar meer informatie en tips, zodat je geruster bent.

Mens is geen prooi
De wolf is van nature een schuw dier. Het dier laat zich extreem zelden zien. Daarom is het risico om zelf door de wolf aangevallen te worden, uitermate klein. Mocht je hem toch zien, dan kun je een melding doen op www.waarneming.nl of www.wolveninnederland.nl.

Tips om vee te beschermen
Wolven eten normaal gesproken wild, zoals wild zwijn, edelhert, ree en haas. Maar ook onbeschermd vee is niet veilig voor hem. Verschillende veehouders hebben hier al ervaring mee. Je kunt zelf maatregelen nemen om jouw vee te beschermen tegen de wolf. Enkele tips:

  • Als je een nachtverblijf hebt voor jouw dieren, is het verstandig ze daar onder te brengen. Wolven jagen bij schemering en in de nacht
  • Als je geen nachtverblijf hebt, plaats dan jouw dieren in een wolfwerend raster. Dit raster moet minstens 120 cm hoog zijn, geen gaten hebben die groter dan 20 cm zijn en er moet bovenal minimaal 4,5 kV op staan. De rasters kun je aanvragen bij BIJ12
  • Kijk voor meer informatie op www.wolf-fencing.nl of op www.bij12.nl
  • Controleer minimaal een keer per dag jouw dieren. Controleer ook of jouw afrastering nog in orde is. Wolven zijn slimme dieren die gemakkelijk zwakheden in de afrastering vinden
  • Wil je andere preventieve maatregelen gaan gebruiken, zoals het inzetten van bewakingsdieren? Neem dan contact op met een deskundige: www.canineefficiency.com

Vergoeding dode dieren door wolf
Tref je toch dode dieren aan in jouw wei en vermoed je dat een wolf de dader is? Meld dit dan binnen 24 uur bij het meldpunt van BIJ12, tel. (085) 486 22 22. Een taxateur van BIJ12 komt dan een DNA-test afnemen. Mocht na onderzoek blijken dat daadwerkelijk een wolf jouw vee gedood heeft, dan heb je recht op een schadevergoeding. Kijk voor meer informatie op www.bij12.nl. Wees daarna voorbereid dat een wolf altijd terugkomt naar plekken waar hij succes heeft gehad. Neem dus (alsnog) goede maatregelen.

Meer informatie
Kijk eens op www.brabant.nl (zoek op wolf in Brabant) of www.wolveninnederland.nl voor meer informatie over het leefgebied en gedrag van de wolf.

Advertentie

4 Reacties

  1. De wolf is niet gevaarlijk voor de mens. Daarom loopt de wolf ook vrij in een dierentuin.

  2. Ron ik denk dat u het verschil in een dierentuin in drukte met een schuwe wolf en een schuwe wolf in de grote van de natuur niet helemaal begrijpt. Een dier in het nouw maakt rare sprongen vandaar dat diereen in verblijven zitten. Maar om u even op uw manier van denkwijze toe te lichten. Wat een moordmachines die stockstaartjes prariehondjes ezels geiten kippen want ja die lopen in de dierentuin ook niet los(om enkele voorbeelden te noemen. Natuur is natuur en de wolf heeft in de eu al lang niet meer een mens gedood dus overdrijven is een van net zoals ik deed met de voorbeelden. Men moet van een mug geen olifant maken en zoals te lezen is is ook voor het vee al een oplossing en die kan men toepassen. Onder het mom wilt u iets doe dan iets vee veilig pak dan de middelen. Bang voor de wolf zoek deze dan niet op.

  3. Sinds de uitroeiing van de wolf zijn er inderdaad geen aanvallen meer. In de 19e eeuw overleden er in Frankrijk jaarlijks 10 mensen door aanval een wolf (met waarschijnlijk een gebrekkige registratie).


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie